Το 2024 υπάρχει μεγάλη πληθώρα από είδη εφαρμογών στην ελληνική αγορά, τρόπους και τύπους υλικών για την μόνωση της ταράτσας σας. Παρακάτω περιγράφονται εφαρμογές και τρόποι μόνωσης που αφορούν την θερμομόνωση και την στεγανοποίηση ταράτσας.


(A) Μόνωση ταράτσας : Κατηγορία θερμομόνωση

Στην κατηγορία αυτή θα συναντήσουμε τύπους μονώσεων όπως συμβατική κλασική, ανεστραμμένη αλλά και ελαφρού τύπου μόνωση ταράτσας.

Τα είδη θερμομόνωσης  και οι τύποι που θα αναλύσουμε αναβαθμίζουν ενεργειακά την κατοικία μας προσφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία από την ζέστη και το ψύχος.

Τρόπος για μόνωση ταράτσας 1 

Συμβατική θερμομόνωσηΕίναι η κλασική συμβατική θερμομόνωση  με χαμηλό φορτίο 35 έως 40 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και η στεγανοποίηση τοποθετειται  στο τελείωμα της εφαρμογής και πάνω από τα θερμομονωτικά υλικά.

Σε αυτόν τον τύπο τον τύπο μόνωσης συνήθως χρησιμοποιείται αφρομπετον η περλομπετον με κύριο υλικό θερμομονωτικής απόδοσης την διογκωμένη ή την εξηλασμένη πολυστερίνη.  Αυτού του είδους οι εφαρμογές δεν προσφέρονται για βαριά χρήση της ταράτσας οπως και μηχανικές πιέσεις από σημειακά φορτία.


Τρόπος για μόνωση ταράτσας 2 

Ανεστραμμένη θερμομόνωσηΑστοχία σε ανεστραμμένη θερμομόνωση, είδος εφαρμογής που τα στεγανωτικά υλικά προηγούνται των θερμομονωτικών.  Θεωρούνται βαριές κατασκευές γιατί αποτελούνται κυρίως από τσιμεντοκονιάματα και πλάκες η πλακάκια.

Αυτά τα είδη εφαρμογών για μόνωση ταράτσας  προσφέρονται για συχνή επισκεψιμότητα αλλά και κάθε είδους καταπονήσεις. Το συνηθέστερο είδος αυτής της εφαρμογής είναι οι κουμπωτες πλάκες DOW που περιέχουν το θερμομονωτικό υλικό αλλά ταυτόχρονα και το υλικό βατότητας ( δείτε αστοχία μόνωσης με κουμπωτές πλάκες Dow polytile).


Τρόπος για μόνωση ταράτσας 3 

Ελαφρού τύπου μόνωση ταράτσαςΕλαφρού τύπου μόνωση με βάρος που δεν ξεπερνά τα 10 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο.  Αυτού του είδους η εφαρμογή περιλαμβάνει διπλή στεγανοποίηση πού τοποθετείται επάνω και κάτω από τις θερμομονωτικές πλάκες .

Το συνηθέστερο υλικό για αυτούς τους τύπους μόνωσης ταράτσας είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη  που είναι ανθεκτική σε μηχανική πίεση αλλά έχει και μηδαμινή απορρόφηση υδρατμών με συνέπεια να μην χάνει τις θερμομονωτικές τις ιδιότητες με την πάροδο του χρόνου.

(B) Μόνωση ταράτσας : Κατηγορία στεγανοποίηση

Τα είδη και οι τύποι των στεγανοποιήσεων  αναφέρονται κυρίως σε επικολλούμενα με φλόγιστρο υλικά,  με θερμό αέρα, με φύλλα εμποτισμού αλλά και επαλειφόμενα τσιμεντοειδή και πολυουρεθανικά υλικά.

Η στεγανοποίηση ταράτσας προστατεύει την κατασκευή του κτιρίου και τον οπλισμό από την εισχώρηση υγρασίας.

Μόνωση και στεγανοποίηση ταράτσας 1

μονωση ταρατσας με ασφαλτοπανα eshaduroΑσφαλτόπανα ή αλλιώς ασφαλτικές μεμβράνες είναι μία από τις συνηθέστερες εφαρμογές.

Τα ασφαλτόπανα θεωρούνται μία αξιόπιστη λύση μόνωσης ταράτσας , οικονομική και με προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερο από 10 έτη.

Η τοποθέτηση τον ασφαλτoπάνων γίνεται με την χρήση φλόγας και η βατότητα περιορίζεται μόνο σε επίσκεψη και όχι σε χρήση με αιχμηρά αντικείμενα.


Μόνωση και στεγανοποίηση ταράτσας 2 

συνθετικός πολυεστέραςΣυνθετικός πολυεστέρας με ίνες από γυαλί και θερμομονωτικές ιδιότητες.

Eπικολλάται με ειδική ασφαλτική κόλλα  και καλύπτεται με χυτό μείγμα λευκού καουτσούκ.

Είναι ένα προκατασκευασμένο στεγανωτικό φύλλο πολύ ανθεκτικό σε διάτρηση και με προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερο από 10 έτη.


Μόνωση και στεγανοποίηση ταράτσας 3 

επαλοιφόμενα υλικά ταρατσώνΕπαλειφόμενα τσιμεντοειδή,  πολυουρεθανικά, ακρυλλικά και υβριδικά υλικά είναι η τρίτη και πιο οικονομική κατηγορία από τις προηγούμενες.  Τα υλικά αυτά θα χρειαστούν συντήρηση μετά από τρία ή τέσσερα έτη προκειμένου να συνεχίσουν την καλή λειτουργία τους.

Οι τύποι αυτοί των στεγανοποιήσεων είναι πολύ οικονομικοί αλλά ταυτόχρονα και εξυπηρετικοί για υποστρώματα με δυσκολίες και εμπόδια όπως ηλιακούς αεραγωγούς φωτοβολταϊκά και διάφορα άλλα μηχανήματα που αποτρέπουν την εφαρμογή κάποιου προκατασκευασμένου φύλλου ή μεμβράνης.


Μόνωση και στεγανοποίηση ταράτσας 4 

Υαλοϋφάσματαυαλουφάσματα με ασφαλτικό γαλάκτωμα και τελική μορφή το βερνίκι αλουμινίου.  Τα υαλοϋφάσματα είναι φύλλα εμποτισμού, εύκαμπτα στη χρήση τους αλλά και μία πολύ οικονομική εφαρμογή για μόνωση ταράτσας

Τα συγκεκριμένα υλικά μπορούν να αντέξουν ως και 8 έτη σε ταράτσες με λεία υποστρώματα και χωρίς παρακράτηση νερού.

Η τιμή τους είναι στα 11 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο συμπεριλαμβανομένων υλικών και εφαρμογής


Τι είδους υλικά περιλαμβάνει η μόνωση ταράτσας ;

θερμομονωτικά υλικάΘερμομονωτικά υλικά που συμπεριλαμβάνονται σε τέτοιου είδους εφαρμογές είναι κυρίως η εξηλασμένη και διογκωμένη πολυστερίνη eps, οι κουμπωτες πλάκες polytile ανεστραμμένης μόνωσης, πετροβάμβακας, πολυουρεθάνη, τσιμεντοκονιάματα και κονιάματα ελαφρού τύπου. (Δείτε επίσης ”είναι καλή μόνωση η πολυουρεθάνη για ταράτσες;”).

Στεγανωτικά υλικά που συναντάμε στις εφαρμογές αυτές είναι τα ασφαλτόπανα, οι μεμβράνες pvc και EPDM,  HYPERDESMO, Isomat PU 500, τσιμεντοειδή, ακρυλικά αλλά και συνθετικά υβριδικά υλικά. Επίσης περιλαμβάνονται τα βασικά αστάρια για τους περισσότερους τύπους στεγανοποίησης όπως είναι το ασφαλτικό βερνίκι και το ασφαλτικό γαλάκτωμα (πίσσα νερού).


Τι προσέχουμε στη μόνωση ταράτσας που αφορά στεγανοποίηση

Αυτό που μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε από μία καλή στεγανοποίηση ταράτσας είναι η ανθεκτικότητα της στις καιρικές συνθήκες και κυρίως στην υγρασία αλλά και η καλή λειτουργία της σε βάθος χρόνου.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η συμπεριφορά της εφαρμογής στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία,

η ελαστικότητά της αλλά και η ανθεκτικότητα σε καταπονήσεις μηχανικές.

Η τεχνική γήρανση των υλικών είναι ένας μεγάλος παράγοντας για την καλή διατήρηση της μόνωσης ταράτσας.

Η καλή λειτουργία της εργασίας αυτής είναι απαιτητή γιατί σε κάθε περίπτωση αποτρέπει την υγρασία από τα δομικά στοιχεία και από την θερμομόνωση .

Τι προσέχουμε στη μόνωση ταράτσας που αφορά θερμομόνωση

Πολύ σημαντική είναι η συμπεριφορά των θερμομονωτικών υλικών μετά την πάροδο των χρόνων. Τα θερμομονωτικά υλικά θα πρέπει να είναι το ίδιο αποδοτικά όπως όταν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για την καλή λειτουργία της θερμομόνωσης ταράτσας είναι η αποφυγή εγκλωβισμού υγρασίας στο εσωτερικό της με συνέπεια να αποδυναμώνεται το βασικό μέρος της εφαρμογής. Επίσης θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την πυκνότητα των ελαφρών κονιαμάτων που συμπεριλαμβάνονται στη μόνωση ώστε να μην υποστεί μελλοντική καθίζηση.

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το βάρος του τύπου μόνωσης ταράτσας που θα επιλέξουμε ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τη στατικότητα και συνεπώς με την ασφάλεια του κτιρίου.


→ video:

Οι τρόποι μόνωσης της ταράτσας είναι πολλοί σε ό,τι αφορά την θερμομόνωση και την στεγανοποίηση Α+Β (1,2,3,4). Οι κατηγορίες της μόνωσης ταρατσών αναλυτικά, όπως και τι πρέπει να προσέξουμε και να αποφύγουμε. Οι κίνδυνοι από τα ακατάλληλα μονωτικά υλικά, το βάρος για την κάθε εφαρμογή μόνωσης όπως και τι περιλαμβάνει. Δείτε επίσης τις τιμές για μόνωση ταράτσας αλλά και το πως γίνεται η κάθε εργασία βήμα προς βήμα.