Έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα για την μεγάλη σημασία επιλογής των μονωτικών υλικών και της προεργασίας που θα πρέπει ακολουθήσει σε κάθε ταράτσα. Αν δεν φροντίσουμε να καλύψουμε κάποιες λεπτομέρειες που συνοδεύουν την μόνωση ταράτσας σίγουρα θα παρουσιαστεί αστοχία σε μικρό χρονικό διάστημα. Παρακάτω αναφερόμαστε σε έξι στρατηγικής σημασίας βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε η μόνωση που θα εφαρμόσουμε να έχει την βέλτιστη αντοχή και αποτελεσματικότητα.
Επιλογή των μονωτικών που θα εφαρμόσουμε με γνώμονα την ταράτσα μας
Τα υλικά που θα τοποθετηθούν πρέπει να πιστοποιούνται ότι προορίζονται για τον σκοπό που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Τα πρότυπα ΕΝ και το CE είναι απαραίτητα να συνοδεύουν τα υλικά. Επίσης θα πρέπει να εξετάσουμε τι προυπάρχει στο υπόστρωμα και αν είναι συμβατό με τα μονωτικά υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Η πρόσφυση είναι ένα ζητούμενο στην στεγανοποίηση ταράτσας αλλά όχι πάντα (όπως σε περιπτώσεις μεμβρανών με μηχανική στερέωση).
Πολλοί πελάτες μας ζητάνε να εφαρμόσουμε επαλειφόμενα χωρίς να υπολογίζουν τι υπάρχει και απο τι αποτελείται το υπόστρωμα της ταράτσας τους. Ένα ακριβό επαλειφόμενο δεν θα προσέφερε τίποτα σε μία επιφάνεια που υπάρχει πολυκαιρισμένη μεμβράνη ή ασφαλτόπανο. Θα έπρεπε να καθαριστεί πλήρως το υπόστρωμα, ακόμα και από χρώματα ή πίσσες που το έχουν εμποτίσει για να λειτουρήσουν τα επαλειφόμενα υλικά. Αυτό θα ανέβαζε αρκετά το κόστος της εφαρμογής εφόσον θα διπλασιάζονταν σχεδόν τα εργατικά.
Προστασία της μόνωσης από υπερθέρμανση
Θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την τελική μορφή της μόνωσης που δεν πρέπει να απορροφά την θερμότητα. Η κάλυψη της εκάστοτε στεγανοποίησης με ανακλαστικά υλικά είναι μείζωνος σημασίας διότι στην Ελλάδα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό έχει ως συνέπεια να παραμορφώνει τα υλικά που παρουσιάζουν πρόωρη γήρανση, με τις καταπονήσεις που δέχονται απο συστολές – διαστολές. Η κάθε χώρα έχει το δικό της κλίμα και δεν πρέπει να αντιγράφουμε άλλες Ευρωπαικές χώρες σε ότι αφορά την ταράτσα και τα στεγανωτικά υλικά που θα επιλέξουμε. Στην Γερμανία ή την Αγγλία είναι λογικό να επιλέγουν προιόντα με μεγαλύτερη αντίσταση στον παγετό παρά στον ήλιο. Εδώ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Να θυμάστε ότι ο ήλιος καταστρέφει τις μονώσεις και όχι το νερό.
Διατομή των υδροροών για γρήγορη απορροή του νερού
Πάντα φροντίζουμε οι υδροροές μας να έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 80mm ιδίως όταν πρόκειται για μεγάλες επιφάνειες ταρατσών με ελάχιστες απορροές νερών. Είναι πολύ σημαντικό να απορρέουν τα νερά γρήγορα και όχι απλώς να απορρέουν. Συναντάμε πολλές μονώσεις ταρατσών με τοποθετημένα ασφαλτόπανα μέσα σε υδροροές διότι εκεί καταλήγει το νερό και πρέπει να ενισχυθούν τα σημεία. Αυτό είναι λογικό και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιτυγχάνεται, αλλά ποτέ με την μείωση της διαμέτρου των υδρορροών, είναι 100% λάθος.
Ομαλό υπόστρωμα με καλές κλίσεις
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ομαλό υπόστρωμα, χωρίς λακούβες ή εξογκώματα, όταν εφαρμοστεί η στεγανοποίηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις μας ενδιαφέρει η πρόσφυση των υλικών και η ελαχιστοποίηση παρακράτησης νερού. Θα πρέπει να εξομαλυνθεί το υπόστρωμα πριν την εφαρμογή των στεγανωτικών για να επιτευχθεί άριστη αγκύρωση της μόνωσης στην ταράτσα μας και να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Οι κλίσεις είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να έχει μεγάλο προσδόκιμο ζωής η στεγάνωσή μας. Φροντίζουμε πριν την εργασία για την σωστή λειτουργία τους με κονιάματα ελαφρού τύπου η τσιμεντοκονία.
Αποφυγή εγκλωβισμού υγρασίας στην μόνωση
Πάντα φροντίζουμε να ελέγχουμε το υπόστρωμα για τυχόν εγκλωβισμένη υγρασία, ακόμα κι αν είναι καλοκαίρι. Αν υπάρχει παλαιά θερμομόνωση στην ταράτσα ή μωσαικό η ακόμα και κονία με πλακάκια θα πρέπει να μεριμνήσουμε για εγκλωβισμένη υγρασία και να την απομακρύνουμε με την μέθοδο των αεραγωγών (συνήθως τα θερμομονωτικά υλικά eps που έχουν έρθει σε επαφή με νερό, έχουν ήδη χάσει την θερμομονωτική ικανότητά τους και θα πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να αφαιρεθουν και να τοποθετηθούν νέα).
Το εγκλωβισμένο νερό γίνεται υδρατμός και ασκεί αρνητική πίεση στην στεγανοποίηση. Αυτό έχει ως συνέπεια την ταχεία αποδόμησή της και το φαινόμενο της κιμωλίας σε περίπτωση εφαρμογής επαλειφόμενων υλικών.
Απομάκρυνση σκουριών – Επισκευή σαθρών
Οποιοδήποτε υλικό στεγανωτικό εφαρμοστεί επάνω σε σκουριά σίγουρα πολύ συντομα θα αποκολληθεί. Το ίδιο συμβαίνει με το τσιμέντο και τον σοβά. Θα πρέπει να απομακρύνουμε τις σκουριές απο ολα τα σημεία που θα εφάπτουν με την μόνωση και να εφαρμόσουμε αντιδιαβρωτική προστασία. Επίσης όταν στεγανοποιούμε ένα στηθαίο ως συνέχεια της μόνωσης πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα σαθρά τμήματα που υπάρχουν και να επισκευαστούν.
Το ίδιο ισχύει και για το υπόστρωμα της ταράτσας. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε σίγουροι ότι η στεγανοποίησή μας θα έχει άριστη συμπεριφορά και θα λειτουργει σε μεγάλο βάθος χρόνου.
Μπορείτε να μας στείλετε φωτογραφίες από την ταράτσα σας στο info@monoseis-monotica.gr για να ενημερωθείτε από τους τεχνικούς μας σε ότι αφορά την στεγανοποίηση που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε ιδανικά αλλά και τα κόστη που συνοδεύουν κάθε εργασία.
Αφήστε ένα σχόλιο