Συμβατική θερμομόνωσηΗ θερμομόνωση στην ταράτσα είναι μία δύσκολη και εξειδικευμένη εργασία που απαιτεί βασικές γνώσεις οικοδομής και πολλές φορές εργαλεία που είναι δύσκολο να διαθέτει ή προμηθευτεί κανείς μόνος του.

Σήμερα αναζητώντας κάποιος επαγγελματίες και εταιρείες για να εφαρμόσει θερμομόνωση στην ταράτσα του θα δει ότι υπάρχουν πάρα πολλές μονώσεις, υλικά και διαφορετικοί μέθοδοι.

Κάποιες εταιρείες θα του προτείνουν να κάνει ελαφριά μόνωση στην ταράτσα του διότι το βάρος δεν είναι καλό για το κτίριο (χωρίς να προηγηθεί στατική μελέτη ή να ερωτηθεί ο πελάτης για την κατασκευή, στατικότητα & χρονολογία του κτιρίου. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ελαφριά συστήματα θερμομόνωσης έχουν αρκετές ευπάθειες και θα πρέπει να προστατεύονται επαρκώς και να μην γίνεται χρήση με βαριά αντικείμενα. Αντίθετα σε ένα πιο βαρύ σύστημα θερμομόνωσης οι ευπάθειες μηδενίζονται και δεν χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στο να μην πληγώσουμε τη μόνωση. Δεν θα πρέπει λοιπόν να επιλέγουμε ελαφρύ σύστημα μόνωσης μόνο και μόνο επειδή μας το πρότεινε ο μονωτής μας πριν δούμε τι θα ήταν ιδανικό για το δικό μας κτίριο.

διογκωμένη πολυστερίνη eps με γραφίτηΣε άλλες εταιρείες θα ακούσετε να μιλούν για διογκωμένη πολυστερίνη και κυρίως γραφιτούχα με το σκεπτικό ότι αναπνέει το κτίριο από την ταράτσα. Εδώ πρέπει να σας ενημερώσουμε: Από την στιγμή που μία ταράτσα ασταρώνεται με οποιοδήποτε ασφαλτικό ή γαλάκτωμα τότε η αναπνοή θεωρείται παρελθόν. Κλείνουν οι πόροι της μπετόπλακας και πλέον οι υδρατμοί δεν έχουν διαφυγή. Οπότε ο μύθος της διαπνοής του κτιρίου καταρρίπτεται και η αναπνοή παραμένει μόνο στο ίδιο το υλικό, που όπως ξέρουμε τα θερμομονωτικά υλικά που αναπνέουν είναι ταυτόχρονα απορροφητικά στην διάχυση των υδρατμών. Αυτό έχει ως συνέπεια την αποδυνάμωσή τους με τον καιρό διότι βρέχονται και στεγνώνουν διαρκώς. Έτσι το διογκωμένο πολυστυρένιο (eps) χανει το βάρος του αλλα και τις ιδιότητές του. Επίσης δεν είναι ανθεκτικό σε μεγάλα φορτία και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει καθίζηση στην μόνωση. Τέλος ο γραφίτης που θεωρείται ανακλαστικός δεν εξυπηρετεί κάπου στην μόνωση γιατί υπερκαλύπτεται με κονιάματα και στεγανωτικά.

αφρομπετόν Αλλού θα ακούσετε ότι το αφρομπετόν είναι θερμομονωτικό και είναι ελαφρύ (θεωρούμε ότι είναι ένα μεγάλο σφουγγάρι). Οι πελάτες πολλές φορές τρομοκρατουνται με το βάρος της μόνωσης και επιλέγουν τα λάθος υλικά και εφαρμογές. Οταν η κατασκευή ενός κτίσματος χρονολογείται από το 1950 – 1960 τότε δικαιολογημένα να ψάχνουμε το ελαφρύτερο για την ταράτσα. Στα κτίρια του 1970-80 και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% συναντάμε μωσαικά δάπεδα που το βάρος τους ξεπερνάει τα 200 κιλά / 1 τετραγωνικο. Στις μονώσεις σήμερα όταν μιλάμε για ένα βαρύ σύστημα θερμομόνωσης εννοούμε ότι έχει βάρος από 90 έως 200 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο (το ένα τρίτου ενός μωσαικού). Ο αντισεισμικός νόμος στην Ελλάδα βλεπουμε οτι αναμορφωνεται ανα 10 έτη με μεγάλες αλλαγές και ενισχύσεις στην οικοδόμηση από το 1980)

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τα φορτία αυτά διότι οι προδιαγραφές των κτιρίων μας ορίζουν πολύ μεγαλύτερα φορτία (στις περισσότερες περιπτώσεις).

Συνήθως οι πελάτες μας λένε ότι είναι μπερδεμένοι  από τις πολλές επιλογές που τους προτείνονται, τις ονομασίες και τα πάχη των υλικών, την διαπνοή της μόνωσης, το βάρος κ.α.


Παρακάτω θα αναλύσουμε τα βήματα  που θα ακολουθήσετε για να μπορέσετε να κάνετε θερμομόνωση στην ταράτσα μόνοι σας

για 100 τ.μ ενδεικτικά 

Σας προτείνουμε την κατασκευή μιας συμβατικής μόνωσης που θα σας στοιχίσει πολύ οικονομικά και θα είναι ανθεκτική σε μεγάλο βάθος χρόνου. Τα κύρια μέρη της θερμομόνωσης – στεγανοποίησης απαρτίζονται από (4) τέσσερα υλικά

  • Πισσάρισμα (φράγμα υδρατμών)
  • Στεγανωτικό πολυουρεθανικό (mariseal 250, sika 612, hyperdesmo lv, isomat pu)

Εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι σπάτουλες, φτυάρι, σκεπάρνι, ξύστρες για το μπετόν, ή ακόμα καλύτερα πλυστικό μηχάνημα ή τριβείο. 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για επιφάνεια 100 τετραγωνικών μέτρων (m2) είναι τα εξής: 3 δοχεία των 18 κιλών ασφαλτικό γαλάκτωμα (νερόπισσα), 100 τ.μ. εξηλασμένη πολυστερίνη xps σε πλάκες (0,60μ χ 2,5μ), 50 τσιμέντα χ 50 κιλά/1, 7-8 κυβικά άμμο μπετού, βελτιωτικό γαλάκτωμα revinex, ίνες, πολυουρεθανικό στεγανωτικό 4-5 δοχεία των 25 κιλών + αστάρι 8 κιλών (αν θέλουμε στην κονία προσθέτουμε και χαλίκι).

Βήμα 1: Καθαρίζουμε πολύ καλά την επιφάνεια της ταράτσας Με τριβείο σπάτουλα σκεπάρνι και στη συνέχεια πλένουμε με το λάστιχο ή πλυστικό μηχάνημα αν διαθέτουμε.

καθαρισμός ταράτσας μονωση καθαρισμος καθαρισμός ταράτσας - στηθαίων

Βήμα 2: Αραιώνουμε την πίσσα κατά 30% με νερό και εφαρμόζουμε σε όλη την ταράτσα με βούρτσα ή ρολό βαφής

νεροπισσα - πίσα νερού πίσσα νερού

Βήμα 3:  Μετα από 4 ώρες εναποθέτουμε τις πλάκες της εξηλασμένης πολυστερίνης που επιλέξαμε σε πάχος 5  6 ή 7 εκατοστά και φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της ταράτσας. Δεν χρειάζεται να τις κολλήσουμε ή να τις στηρίξουμε.

xps εξηλασμενη πολυστερινη πλακες εξηλασμενης πολυστερινης επιστρωση xps πολυστερίνη 7 εκ.

Βήμα 4:  Ακολουθεί η επίστρωση της τσιμεντοκονίας για να εσωκλείσουμε τις πλάκες στην μόνωση και να δώσουμε κλίσεις προς τις υδρορροές. Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι της θερμομόνωσης και θα πρέπει κάποιος να έχει εμπειρία από οικοδομή για να το εφαρμόσει. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να καλέσετε κάποιον μάστορα η συνεργείο που να διαθέτει πρέσα προκειμένου να εφαρμόσετε την τσιμεντοκονία.

επιστρωση τσιμεντοκονίας για κλίσεις τσιμεντοκονια σε μονωση - μπετόν οδηγοί για στρώσιμο κονίας τσιμεντοκονία με αρμό διαστολής

Βήμα 5: Περνάμε την τσιμεντοκονία με τριβείο και καθαρίζουμε διάφορα υπολείμματα από τα περιμετρικά στηθαία της ταράτσας. Πλένουμε την κονία φροντίζοντας όμως να μην ρίξουμε αρκετό νερό και περάσει στο υπόστρωμα.

τριβεία περιστροφικά σε ταράτσα

Βήμα 6:  Η τελική φάση της θερμομόνωσης περιλαμβάνει την στεγανοποίηση ταράτσας που αποτελείται από ένα στρώμα αστάρι για πολυουρεθανικό (aquadur ή microsealer -50) και 2 στρώσεις βασικού πολυουρεθανικού υλικου. Θα μπορούσατε να επιλέξετε hyperdesmo lv ή Mariseal 250 ως κύρια στεγάνωση.

μονωση με hyperdesmo σε τσιμεντοκονία υπερδεσμο σφράγιση συμβατικής με hyperdesmo mariseal 250 στεγανωτικό πολυουρεθάνης

Δείτε περισσότερα για αυτό το βήμα εδώ Πώς να εφαρμόσω το hyperdesmo μόνος μου;


Προμηθευτείτε τα ασφαλτικά υλικά από τις εταιρείες  isomat ασφαλτικά, ravago ravaproof, esha ασφαλτικά

Προμηθευτείτε τα θερμομονωτικά υλικά xps υλικά από τις εταιρείες  fibran xps, ravago xps, esha xps

Προμηθευτείτε τα πολυουρεθανικά υλικά από τις εταιρείες alchimica hyperdesmo lv, Mariseal 250 marispolymers

√ Το κόστος των υλικών για να εφαρμόσετε μόνοι σας θερμομόνωση σε 100 τ.μ είναι 1600€ έως 1800€

√ Χρόνος αποπεράτωσης εφαρμογής: 5 ημέρες Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες 

√ Χρόνος εργασίας εφαρμογής: 15 ώρες 

√ Διάρκεια ζωής: Εκτιμούμε ότι αν εφαρμοστεί σωστά και επάνω σε ιδανικό υπόστρωμα, το προσδόκιμο ζωής της στεγανοποίησης ξεπερνά τα 10 έτη


Τέσσερις (4) πολύ σημαντικοί παράγοντες για την σωστή θερμομόνωση

  • Στεγανότητα του συστήματος
  • Να μην αποδυμανώνεται το βασικό θερμομονωτικό υλικό με την πάροδο του χρόνου
  • Να μην υποστεί καθίζηση η μόνωση
  • Να μην υπάρχουν σωστές κλίσεις

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση χρειαστείτε για την εφαρμογή του υλικού, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε  με τους τεχνικούς μας για να σας ενημερώσουν σε ότι αφορά την προμήθεια των υλικών όπως και τα βήματα της εφαρμογής θερμομόνωσης ταράτσας.

Δείτε επίσης: Στεγάνωση ταράτσας μόνος μου