υγρομόνωση ταράτσας μόνος μου - how toΗ στεγανοποίηση ταράτσας είναι μία εξειδικευμένη εργασία που απαιτεί γνώσεις και τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό προκειμένου να εφαρμοστεί σωστά. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να εφαρμοστεί μία αξιοπρεπής στεγανοποίηση υγρομόνωση ταράτσας  ακόμα και από εσας τους ίδιους εφόσον προσέξετε κάποιες βασικές λεπτομέρειες.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να εξετάσει κάποιος πριν την εφαρμογή της Υγρομόνωσης –  στεγανοποίησης είναι το υπόστρωμα. Όπως ξέρουμε για να εφαρμοστεί σωστά μία στεγάνωση θα πρέπει να υπάρχει υπόστρωμα θερμομονωτικό ή τουλάχιστον μωσαϊκό διαφορετικά αν εφαρμοστεί απευθείας πάνω στην πλάκα του μπετόν θα παρουσιαστούν προβλήματα με συμπύκνωση υδρατμών και διαφορά θερμοκρασίας αργότερα.

Στη συνέχεια φροντίζουμε για τον καθαρισμό και λείανση του υποστρώματος όπως και διόρθωση των ατελειών των ρύσεων της ταράτσας.

Πάντα κοιτάμε να εφαρμόζουμε τα στεγανωτικά υλικά μας καλοκαιρινούς μήνες αλλά όχι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να μην εγκλωβίσουμε υγρασία στο υπόστρωμα.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για την καλή λειτουργία της στεγανοποίησης είναι η γρήγορη απορροή των υδάτων από τις υδρορροές μας. Για τον λόγο αυτό φροντίζουμε οι σωλήνες απορροής να έχουν ικανοποιητική διάμετρο και διατομή. πάντα θα πρέπει να τοποθετούνται πιο χαμηλά από το τέλος των κλίσεων και ποτέ στο ίδιο επίπεδο.

 Οι στεγανοποιήσεις ταρατσών αφορούν ποικίλουν με διάφορους τύπους και εναλλακτικές μεθόδους όπως και υλικά. Παρακάτω θα αναλύσουμε έναν πολύ απλό τρόπο και συνάμα οικονομικό, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμα και από εσάς τους ίδιους.

Αρχικά θα πρέπει να διαθέτετε ή να προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία όπως και υλικά που θα χρησιμοποιήσετε..

 Εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι σπάτουλες, σκεπάρνι, ξύστρες για το μπετόν, ή ακόμα καλύτερα πλυστικό μηχάνημα υδροβολής ή τριβείο αν διαθέτετε. Επίσης θα χρειαστείτε 2 ρολά βαφής, 1 στραβοπίνελο, ένα κοντάρι για επέκταση των ρολών, 2 σκούπες χορτάρινες, τριβείο, πλυστικό μηχάνημα.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για επιφάνεια 50 τετραγωνικών μέτρων (m2) είναι τα εξής: 7 δοχεία των 18 κιλών ασφαλτικό γαλάκτωμα (νερόπισσα), 1 ρολό 100τ.μ υαλούφασμα 60 γραμμαρίων / 1 τ.μ και ένα δοχείο 5 κιλών rectiflex αλουμίνιο ανακλαστικό.

Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να εφαρμόσετε την στεγανοποίηση ταράτσας είναι τα εξής:

Βήμα 1 – Καθαρίζουμε πολύ καλά την επιφάνεια της ταράτσας από παλιά κονιάματα η υλικά. Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε από τα εργαλεία που προαναφέραμε όπως σπάτουλα, σκεπάρνι – τριβείο.

καθαρισμός ταράτσας με τριβεία καθαρισμος ταρατσας

             

Βήμα 2 – Πλύσιμο της επιφάνειας της ταράτσας με λάστιχο ή ακόμα καλύτερα με υδροβολή (πλυστικό μηχάνημα) αν διαθέτετε. 

καλό πλύσιμο με υδροβολή

    

Βήμα 3 –  Στην συνέχεια φροντίζουμε για την καλή λειτουργία των ρύσεων  με ταχύπηκτα τσιμεντοκονιάματα ή επισκευαστικό durocret όπου χρειάζεται. 

τοπικες επισκευες με κονιαματα

Βήμα 4 – Μετά την ξήρανση των επισκευαστικών κονιαμάτων θα αραιώσουμε 1 ασφαλτικό δοχείο με 40% νερό. Αναμειγνύουμε πολύ καλά το υλικό μας και εφαρμόζουμε με χορτάρινη σκούπα ή ρολό βαφής σε όλη την επιφάνεια της ταράτσας  ώστε να εμποτιστούν οι πόροι του υποστρώματος. 

πίσσα νερού

 

Βήμα 5 Επαναλαμβάνουμε το αστάρωμα μετά από δύο ώρες και εφαρμόζουμε τη στρώση σταυρωτά  με φόρα κάθετη στην αρχική στρώση.

νεροπισσα - πίσα νερού

Βήμα 6 – Την επόμενη μέρα και μετά από 24 ώρες εφαρμόζουμε το υαλούφασμα 60 γρ.

Για να επιτευχθεί η συγκόλληση του υφάσματος στο υπόστρωμα εμποτίζουμε επάνω και κάτω από αυτό με ασφαλτικό γαλάκτωμα που πρωτίστως έχουμε αραίωση κατά 20% αυτήν τη φορά.

πρώτη στρώση υαλούφασμα

Βήμα 7 – Κόβουμε όπου χρειάζεται τις λωρίδες του υαλοϋφάσματος και πιέζοντας το ασφαλτικό υλικό με τη σκούπα μας επιτυγχάνουμε αρίστη συγκόλληση χωρίς την παρουσία αέρα.

Συγκόλληση υαλουφάσματος

Βήμα 8 –  Την επόμενη μέρα θα ενισχύσουμε με δεύτερη στρώση υαλουφάσματος η οποία θα τοποθετηθεί με φόρα κάθετη προς την πρώτη. Μπορούμε να τοποθετήσουμε δεύτερη στρώση σε όλη την επιφάνεια της ταράτσας η σε νευραλγικά σημεία και αρμούς διαστολής.

Υαλουφάσματα   υφασμα απο γυαλι με νεροπισσα

Βήμα 9 – Μετά το στέγνωμα των υλικών μας θα ακολουθήσει η σφραγιστική στρώση της στεγανοποίησης που αποτελείται από ασφαλτικό γαλάκτωμα σε μορφή πολτού και μόνο με 10% νερό. Η στρώση θα εφαρμοστεί επίσης με χορτάρινη βούρτσα Και θα φροντίσουμε να καλύψει πλήρως τα υαλοϋφάσματα και της απόληξης αυτών περιμετρικά και τουλάχιστον 20 εκατοστά από το έδαφος. 

σφραγιστικη στρωση

         

Βήμα 10 – Την επόμενη μέρα μετά από 24 ώρες η επιφάνεια είναι έτοιμη για την τελική στρώση της στεγανοποίησης πού είναι το αλουμίνιο σε ρευστή μορφή. Θα χρησιμοποιήσουμε ρόλο βαφής και θα  εφαρμόσουμε το αντανακλαστικό αλουμίνιο σε όλη την επιφάνεια. Δεν θα χρειαστεί δεύτερη στρώση διότι το υλικό έχει καλυπτικότητα 100%.    

αλουμίνιο rectiflex  στρώση αλουμινίου ρευστή

      

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα ασφαλτικά υλικά από τις εταιρείες isomat, ravago, sika και ESHA

Ανακλαστικό αλουμίνιο: Eshalumin

Θα βρείτε επίσης isomat υαλουφάσματα αλλά και άλλων μεγάλων εταιρειών παραγωγών.

ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΙΣ ΡΕΥΣΤΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΗΘΑΙΑ ΤΗΣ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΕΩΣ ΕΠΑΝΩ


Το κόστος των υλικών για να εφαρμόσετε στεγανοποίηση ταράτσας σε 50 τ.μ είναι 400€ 

Χρόνος αποπεράτωσης εφαρμογής: 3 ημέρες Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και την ξήρανση των υλικών

Χρόνος εργασίας εφαρμογής: 12 ώρες 

Διάρκεια ζωής: Εκτιμούμε ότι αν εφαρμοστεί σωστά και επάνω σε ιδανικό υπόστρωμα, το προσδόκιμο ζωής της στεγανοποίησης ξεπερνά τα 7 έτη

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου.

I Accept


Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση χρειαστείτε για την εφαρμογή του υλικού, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους τεχνικούς μας για να σας ενημερώσουν σε ότι αφορά την προμήθεια των υλικών όπως και τα βήματα της εφαρμογής της στεγανοποίησης (υγρομόνωσης)

Δείτε ακόμα: Πως μπορώ να εφαρμόσω hyperdesmo μόνος μου;.