Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται αυτή η εφαρμογή και ιδίως σε προγράμματα εξοικονομώ. Ίσως γιατί θεωρείται εύκολη τοποθέτηση και ελαφριά ή μπορεί να προϋπάρχει στεγανοποίηση στο υπόστρωμα οπότε με αυτή τη μέθοδο θεωρείται ότι έχουμε μία πλήρη εργασία θερμομόνωσης χωρίς να επαναλάβουμε την στεγανοποίηση.

Θεωρούμε λάθος αυτή την τεχνική γιατί ως θερμομόνωση θα λειτουργήσει αντίστροφα από την αρχική της διάθεση και ιδίως στους χειμερινούς μήνες. Είναι σαν να έχουμε βρέξει το παλτό μας και περιμένουμε να ζεσταθούμε. Όταν η θερμομόνωση έρχεται σε επαφή με το νερό που θεωρείται  καλός αγωγός στην θερμότητα και το ψύχος τότε λειτουργεί αντίστροφα. Στις κουμπωτές πλάκες βλέπουμε να εισχωρεί το 20 έως 40% P νερού και να ακολουθεί την ρύση με τη στεγάνωση που υπάρχει κάτω από το θερμομονωτικό υλικό. Το νερό μέχρι να καταλήξει στις υδρορροές έχει ήδη  δημιουργήσει μία τεράστια θερμογεφυρα εφόσον υπάρχει κάτω από τα θερμομονωτικά υλικά, με συνέπεια να μην έχουμε σωστή μόνωση στην ταράτσας μας.

Επίσης για να τοποθετήσουμε κουμπωτές πλάκες Dow polytile σε μονώσεις ταρατσών θα πρέπει το υπόστρωμα κάτω από αυτές να έχει τέλεια κλiση και απόλυτα λεία επιφάνεια ώστε να μην συσσωρεύει και παρακρατεί το νερό.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο τοποθετείται κάτω από τις πλάκες και γεωύφασμα ικανοποιητικού βάρους, ώστε να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Την καλή στεγάνωση λοιπόν δεν θα την πετύχουμε με κανένα επαλειφόμενο υλικό αλλά μόνο με κάποια ισχυρή μεμβράνη.

Ισχυρές   στεγανοποίησεις μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν τα ασφαλτόπανα και κυρίως αυτά των 5 και 6 κιλών ανά τετραγωνικό μετρό. Στην τοποθέτηση αυτων τον ασφαλτοπανων βλέπουμε ότι υπάρχει διαφοροποίηση υψομετρική στις ενώσεις ακόμα και αν τις  πιέζουμε με κάποιο βάρος.  είναι πολύ λογικό εφόσον το πάχος στις αλληλοεπικαλύψεις των υλικών αυτών υπερβαίνει το υπόλοιπο.

Καταλήγοντας βλέπουμε ότι οι πλάκες σε ένα τέτοιο υπόστρωμα με μία ανεκτη και  ανθεκτική για αυτές στεγανοποίηση δεν θα ταίριαζαν σε καμία περίπτωση εφόσον από κάτω θα είχαμε παρακράτηση νερού λόγω της ανισότητας των επικαλύψεων του ασφαλτοπανου.  πολλοί πελάτες μας λένε ότι θέλουν να τοποθετήσουμε τις κουμπωτές πλάκες polytile επάνω σε στεγάνωση με υλικό HYPERDESMO

Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε αυτήν την εφαρμογή γιατί αυτού του είδους τα επαλειφόμενα υλικά δεν είναι ικανά να ανεχτούν την παρακράτηση νερού

Επίσης να επισημάνουμε ότι στις εφαρμογές μονώσεων ταρατσών με πλάκες Dow polytile και λόγω της παρακράτησης νερού αλλά και παρατεταμένης υγρασίας που υπάρχει κάτω από αυτές ιδίως τους  χειμερινούς μήνες θα υπάρξει πολύ σύντομα αποσάθρωση στο επάνω μέρος τους που αποτελείται από τσιμέντο ή κεραμικό υλικό. Αυτό συμβαίνει λόγω της φυσικής  ανοδικής πορείας του νερού μέσω υδρατμών και λόγο  της ελλειψης αναπνεύσιμοτητας του συστήματος. 

αστοχια με πλακες dow politile    αφαίρεση πλακών dow από ταράτσα  υπόστρωμα μετά από αφαίρεση πλακών

Δεν προτείνουμε σε καμία περίπτωση την τοποθέτηση   των πλακών αυτού του είδους  σε εφαρμογές μονώσεων ταρατσών γιατί πολύ απλά ως θερμομόνωση λειτουργούν ανάποδα αλλα και ως στεγάνωση, δεν έχει καμία αντοχή γιατί πολύ απλά το νερό παρακρατείται και όπως γνωρίζουμε όταν υπάρχει παρακράτηση νερού δεν υπάρχει μεγάλο προσδόκιμο ζωής των εφαρμογών υγρομονωσης.

Το μόνο πλεονέκτημα που υπάρχει σε σχέση με αυτού του είδους τις μονώσεις είναι η βατότητα που προσφέρουν στις ταράτσες ώστε να υπάρχει χρήση βεράντας.

Η τοποθέτηση είναι εύκολη αλλά η αγορά τους είναι δαπανηρή εφόσον οι τιμές τους ξεκινούν από 20 ευρώ ως 27 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Προτείνουμε μόνο συμβατικές θερμομόνωσης όπου η θερμομόνωση τοποθετείται κάτω και η στεγανοποίηση επάνω, είτε θέλουμε 100% βατή επιφάνεια είτε όχι.

προετοιμασία για νέα μόνωση   εφαρμογη συμβατικης θερμομονωσης   η στεγανωση επανω στην θερμομονωση

Υπάρχουν και ελαφριά και βαριά συστήματα  συμβατικών μονώσεων με εναλλακτικά υλικά που λειτουργούν άψογα και στεγανωτικά αλλά και θερμομονωτικά, εφόσον τα υλικά της θερμομόνωσης δεν έρχονται σε επαφή με υγρασία και νερό αλλά και τα στεγανωτικά υλικά λειτουργούν άψογα, εφόσον δεν υπάρχει παρακράτηση νερού και υγρασία αλλά γίνεται τέλεια αποστράγγιση.