Τι εννοούμε με τον όρο παθητικό κτίριο;

Μπορεί αρκετοί να έχουμε ακούσει αυτή την φράση, άλλοι πάλι καθόλου. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε μια φιλοσοφία η οποία έχει να κάνει με τον σχεδιασμό κτιρίων τα οποία αποτελούν πρότυπα και προσφέρουν πλεονεκτήματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά και για την εύρυθμη λειτουργία μιας κατοικίας αλλά και για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη και υγιέστερη διαμονή για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί.

 


Και τι πλεονεκτήματα προσφέρει το παθητικό σπίτι ;

Η υψηλή ενεργειακή απόδοση, η άνεση, η φιλικότητα προς το περιβάλλον αλλά και η οικονομία είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα ενός παθητικού κτιρίου.


Πως λειτουργεί όλο αυτό;

Για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το όλο εγχείρημα θα πρέπει να έχουν προηγηθεί εργασίες όπως η σωστή μόνωση με σκοπό την ελαχιστοποίηση των απωλειών θερμότητας ανάλογα πάντα με την γεωγραφική θέση της κατοικίας, μιας και η κάθε περιοχή έχει τα δικά της υπέρ και κατά σε ότι έχει να κάνει με το κλίμα γενικότερα.

Θα πρέπει τα προφίλ των κουφωμάτων να ακολουθούν κάποια παραμέτρους και να έχουν τοποθετηθεί ενεργειακοί υαλοπίνακες. Από κει και πέρα κατασκευάζεται ένα αεροστεγές φράγμα, εσωτερικά του χώρου και πάνω στο στρώμα μόνωσης.

Με όλες αυτές τις παραμέτρους ενεργές πλέον ελαχιστοποιούνται οι απώλειες από τον χώρο σας και μεγιστοποιούνται τα κέρδη σε ότι έχει να κάνει με την θέρμανση του. Με λίγα λόγια δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα, με ελάχιστο κόστος σε καύσιμα και ρεύμα. Με λίγα λόγια ένα παθητικό σπίτι λειτουργεί σαν το θερμός που διατηρεί τον καφέ η το ρόφημα μας ζεστό η κρύο για αρκετή ώρα.


Και πως διατηρείται το σπίτι ζεστό η δροσερό;

Τα κτίρια τα οποία είναι κατασκευασμένα με αυτή την φιλοσοφία, ανεξάρτητα από το κλίμα η την περιοχή που βρίσκονται, διατηρούν όλο το χρόνο μια ιδανική και ευχάριστη θερμοκρασία χωρίς να απαιτούνται πανάκριβα συστήματα ψύξης η θέρμανσης.

Ένα τέτοιο κτίριο εκμεταλλεύεται τα καιρικά φαινόμενα όπως ο ήλιος και άλλα όπως οι εσωτερικές πηγές θερμότητας εντός της κατοικίας. Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών , χρησιμοποιούνται τεχνικές ψύξης όπως η σωστή σκίαση και η βραδινή καλοκαιρινή δροσούλα προκειμένου ο χώρος να διατηρείται δροσερός.

Συνεπώς η διαμονή και η ψυχολογία των κατοίκων παραμένουν ανεβασμένα για όλη την διάρκεια του έτους.


Οικονομία υγεία και άνεση στο παθητικό κτίριο

Πέρα φυσικά από το κέρδος το οποίο θα νιώσετε αισθητά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η υγεία είναι σίγουρα το σημαντικότερο όφελος το οποίο μπορεί να αποκομίσει όποιος προχωρήσει σε μια τέτοιου είδους επένδυση.

Ο αέρας μέσα στον χώρο ανανεώνεται συνεχώς και δεν επιτρέπει την δημιουργία παραγόντων όπως μούχλα και υγρασία και σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε πως τα συστήματα αερισμού που τοποθετούνται σε τέτοιου είδους έργα καταφέρνουν να μην γίνονται αντιληπτά λόγω της αρκετά μειωμένης στάθμης θορύβου την οποία παράγουν.

Συνεπώς το όλο εγχείρημα αποτελεί μια πολύ καλή επένδυση και λόγω απόσβεσης σε μικρό χρονικό διάστημα, και λόγω καλύτερης λειτουργίας του χώρου σας και φυσικά το σημαντικότερο είναι η καλύτερη υγεία και η άνεση του να ζείτε εκεί.