Μυριοφύτου 30, Αιγάλεω 122 42
210 2381855

   Ποιες επιλογές είναι οι καλύτερες για την εγκατάσταση ή το κτίριο σας

 

Η συχνή απώλεια του κλιματισμένου αέρα αντιστροφα η μεταδοση θερμοτητας, κάνει το κτίριο άβολο και μη κατάλληλο για διαμονή και εργασία, για να μην αναφέρουμε το έξτρα κόστος για την θέρμανση του το χειμώνα και την ψύξη του το καλοκαίρι.

Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών μόνωσης στην αγορά  για να ταιριάξουν σε κάθε κατασκευή, κάθε τύπο χώρου ή κλίματος αλλά ποια επιλογή είναι η πλέον κατάλληλη για το χώρο σας; Η απάντηση βρίσκετε στο στήσιμο του κτιρίου σας.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑ

περίβλημα κτιρίωνΤα περιβλήματα διαφόρων τύπων μπορούν εύκολα να μονωθούν εξωτερικά, κάτι το οποίο ελαχιστοποιεί τις παρεμβολές λόγω εγκατάστασης.

Για εξωτερική χρήση θα πρέπει σε γενικές γραμμές να γίνει η χρήση κάποιου τύπου στερεής μόνωσης ώστε να μη υπάρχει ενόχληση των ανθρώπων που είναι εντός του εσωτερικού χώρου κατά τη διάρκεια της εγκατάτασης.

Οι Lido Beach Πύργοι, μια ιστορική κατασκευή κοντά στο Long Beach της Νέας Υόρκης, επέλεξαν αυτή την προσέγγιση για να ελαχιστοποιήσουν την ενόχληση των κατοίκων.

Η κατασκευή αυτή των 184 διαμερισμάτων που μετατράπηκε σε πολυκατοικία το 1984, υπέφερε από την εγκατάλειψη δεκαετιών και από επισκευές που ήταν περισσότερο διακοσμητικές από τη φύση τους,

με αποτέλεσμα την εισχώρηση νερού, δομικά προβλήματα και αυξανόμενο ενεργειακό κόστος καθώς επίσης και πτώση της αξίας του ακινήτου.

Έγινε προσθήκη διογκωμένης πολυστερίνης από έξω  σε μια επιφάνεια 30,000 τετραγωνικών μέτρων τελικού μονωτικού συστήματος EIFS, ένα ελαφρύ και αρχιτεκτονικά σχεδιασμένο συνθετικό σύστημα που συνδυάζει πλαστικό αφρό μόνωσης με λεπτές στρώσεις σε ένα πακέτο.

Αυτό το πρόγραμμα ανακαίνισης  των 13,9 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλάμβανε 5 εκατομμύρια μόνο για την εγκατάσταση του EIFS και την σταθεροποίηση του υποστρώματος, επίσης περιλάμβανε την τοποθέτηση για νέα παράθυρα, πόρτες , οροφές και μπαλκονιών. Πέντε διαμερίσματα που ανταποκρίθηκαν σε μια ανεπίσημη ενεργειακή έρευνα τον επόμενο χρόνο ανέφεραν εξοικονόμηση  σχεδόν 42,000KW – περίπου 32,5% λιγότερη κατανάλωση από το προηγούμενο έτος.Αν κάνει είτε κρύο είτε ζέστη και δε μπορείς ποτέ να ρυθμίσεις και να βρεις την κατάλληλη θερμοκρασία , συνήθως αυτό συμβαίνει λόγω ακατάλληλης μόνωσης επιβεβαιώνει ο Osbom.

<<Είναι δύσκολη η εύρεση της ισορροπίας για  να κάνεις αυτά τα κτίρια σωστά γιατί μεγάλο μέρος της θερμοκρασίας ελέγχετε από την αποτελεσματικότητα της μόνωσης>>, προσθέτει.

Επίσης αναφέρει <<Αν θέλετε να διατηρήσετε την  εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου σας, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να  κάνετε την μόνωση από μέσα>.

ΚΥΡΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ

Κύρια πατώματαΤα πατώματα πάνω από το έδαφος προσφέρουν πολλές περισσότερες δυνατότητες για περικοπή απώλειας ενέργειας με την κατάλληλη μόνωση. Οι επιλογές σας περιβάλλονται από παράγοντες όπως:

  • Κόστος
  • R-Value για κάθε cm πάχους
  • Αναμενόμενη διάρκεια ζωής
  • Ευκολία εγκατάστασης
  • Ο τύπος κατασκευής του κτιρίου σας – που καθορίζει πόσο χώρο μπορείτε να γεμίσετε με μόνωση.

Για να λάβετε την σωστή απόφαση για το έργο σας, βάλτε σε σειρά τις προτεραιότητες  σας, λέει ο Brock Osbom διαχειριστής ανάπτυξης και έρευνας στο Sto Corp.Πολλές φορές ο χώρος περιορίζει την ποσότητα μόνωσης που μπορεί να προστεθεί και ποια θα είναι η τιμή R-Value, εξηγεί ο Osbom. Λάβετε υπόψη σας τα σημεία που τελειώνει η μόνωση, τα σημεία ένωσης και πως τερματίζεται σε παράθυρα, πόρτες και εγκαταστάσεις.Μειώστε ακόμα περισσότερο τη λίστα με τις επιλογές σας λαμβάνοντας υπόψη το κόστος, τον τρόπο εγκατάστασης, και πόσες παρεμβάσεις μπορεί να δεχτεί ο χώρος σας. Τα άκαμπτα υλικά όπως η διογκωμένη πολυστερίνη θα απαιτήσουν να προσθέσετε την μόνωση είτε στο τοίχο είτε από έξω και μετά να προσθέσετε επιφάνεια από πάνω.Τα εύκαμπτα υλικά όπως  το σπρέϊ αφρού το μόνο που χρειάζονται είναι μια τρύπα στον τοίχο ώστε να μπορεί να γίνει ο ψεκασμός στο κούφωμα του τοίχου.  Να είστε έξτρα προσεκτικοί όταν ψεκάζετε μέσα στο κενό ενός τοίχου – όταν δεν είστε σε θέση να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει  διατρέχετε τον κίνδυνο να ασκηθεί μεγάλη πίεση στον τοίχο καθώς ο αφρός διογκώνεται με ενδεχόμενη την παραμόρφωση του τοίχου.

Η ΟΡΟΦΗ

μόνωση οροφήςΟι επισκευές της οροφής και οι ανακαινίσεις μπορεί να είναι κοστοβόρες, οπότε εκτός κι αν η ζωή της οροφής σας οδεύει προς το τέλος της, ίσως είναι καλύτερη λύση να αναβάλετε το πρόγραμμα μόνωσης της οροφής για αργότερα και να επικεντρωθείτε πρώτα στο υπόλοιπο κτίριο. Πάντως αν έχει φτάσει ο χρόνος να αντικαταστήσετε ή να επιδιορθώσετε την οροφή έτσι κι αλλιώς, τότε το πιθανότερο είναι πως θα σας έρθει πιο οικονομικά να εγκαταστήσετε την μόνωση μαζί με την νέα οροφή.

ΣΟΦΙΤΕΣ  ΧΩΡΟΙ ΟΡΟΦΗΣ  ΚΑΙ ΑΝΩ ΠΑΤΩΜΑΤΑ

ΣΟΦΙΤΕΣ ΧΩΡΟΙ ΟΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩ ΠΑΤΩΜΑΤΑΑν υπάρχει σωστός εξαερισμός, μια σοφίτα μπορεί εύκολα να μονωθεί με σπρέϊ αφρού ή χαλαρή γέμιση. Πάντως κάποιες παλαιότερες οροφές έχουν σχεδιαστεί χωρίς να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας του σωστού εξαερισμού και αυτό μπορεί να περιορίσει τις επιλογές για την μόνωση. Σε γενικές γραμμές  οι σοφίτες με καλό εξαερισμό και χώροι κάτω από ψηλές μονόκλινες στέγες  παραμένουν  δροσερές το καλοκαίρι γιατί κρατάνε τη ζέστη μακριά από το ταβάνι και μονώνουν το δωμάτιο από κάτω.

Ο Hart εξηγεί: << μάλλον δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  τρύπα στον τοίχο για την μόνωση καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.  Πρέπει να υπάρχει εξαερισμός στην κορυφή για να μη δημιουργηθεί υγρασία πάνω στην οροφή.  Αυτό εύκολα μπορεί να γίνει σε μια νέα οικοδομή αλλά σε ένα ήδη υπάρχον κτίριο αυτό που μπορεί να γίνει, είναι η εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένων σανίδων για την μόνωση της οροφής>>.

ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΧΩΡΟΙΤα πατώματα από τσιμέντο, τυπικά δεν προσφέρουν πολλές δυνατότητες μόνωσης εκτός κι αν ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι πρόθυμος να πληρώσει μια ακριβή ανύψωση του πατώματος, αναφέρει ο Godron Hart μηχανικός σύμβουλος της Artek Engineering.Οι τοίχοι όμως αποτελούν διαφορετική ιστορία. Για παράδειγμα στρώματα άκαμπτου αφρού μπορούν να προστεθούν στους εσωτερικούς υπόγειους τοίχους, καθώς επίσης και υαλοβάμβακας. Πάντως και οι δύο αυτοί τύποι θα απαιτήσουν την εγκατάσταση ξύλινων στυλωμάτων ,  και ίσως θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα υπόγεια παράθυρα γιατί οι λύσεις αυτές κάνουν τον τοίχο πιο παχύ.Συνήθως είναι καλύτερα να μονώνουμε τους υπόγειους  τοίχους γιατί το υπόγειο έχει σωληνώσεις και δεν θέλουμε αυτές να παγώσουνε. Εξηγεί ο Hart.Αν βρίσκεσαι σε τσιμεντένιο πάτωμα δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις, εκτός κι αν θέλεις να το ανυψώσεις τοποθετώντας κάποιες μονωτικές σανίδες που είναι όμως ακριβή λύση.

Εφαρμογές και εργασίες

[vc_wp_custommenu nav_menu=»13″]
[vc_wp_custommenu nav_menu=»3″]
[vc_wp_custommenu nav_menu=»12″]

επικοινωνία

[vc_facebook]
[vc_tweetmeme]
[vc_googleplus]