Η θερμοπρόσοψη είναι η εφαρμογή πού θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την ενεργειακή αξία του ακινήτου μας. 

θερμοπροσοψη διαμερισματοςΕίναι μία καλή επένδυση που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τα έξοδα πετρελαίου και του ρεύματος αντίστοιχα, και ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι μας.

Η επένδυση των τοίχων του σπιτιού με θερμοπρόσοψη αποτελεί μονόδρομο για κάθε ιδιοκτήτη κατοικίας που θέλει την ορθή και αποδοτική λειτουργία της.

Πολλοι τύποι υλικών και διάφορα πάχη

Οι τύποι των υλικών που παρέχονται για την θερμοπρόσοψη είναι πολλοί όπως και τα πάχη των θερμομονωτικών υλικών που μπορούμε να επιλέξουμε.

πετροβαμβακας

Σύμφωνα με τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) η θερμική αντίσταση των υλικών πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1, 8 (R ≥ 1,8) δηλαδή θερμομονωτικό υλικό όπως πολυστερίνη eps ή xps ή πετροβάμβακας σε πάχος μεγαλύτερο των 6 εκατοστών (6cm).

Επιλέγουμε μη εύφλεκτα  ή βραδύκαυστα υλικά για θερμοπρόσοψη

Θα πρέπει επίσης να επιλέξουμε υλικά τα οποία δεν είναι εύφλεκτα η επιρρεπή σε κρούση και υγρασία. Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά CE και ETAG για τις ιδιότητες που φέρουν.

Παρακάτω θα αναλύσουμε έναν απλό τρόπο για τοποθέτηση θερμοπρόσοψης σε τοίχο σπιτιού με xps πολυστερίνη RAVATHERM XPS ETICS L σε πάχος 7 εκατοστά.

Eργαλεία για την θερμοπρόσοψη

Αρχικά θα πρέπει να προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία όπως: μυστρί, σπάτουλες, αλφάδι, αναδευτήρι για την κόλλα, ξύστρες και τρυπάνι για τα βύσματα μηχανικής στερέωσης των μονωτικών πλακών. Θα χρειαστείτε ακόμα ένα ρολό για εφαρμογή του χαλαζιακού ασταριου ώστε να πετύχετε καλύτερη πρόσφυση των υλικών της θερμοπρόσοψης, πριόνι με μικρά δοντάκια για την κοπή των πλακών. Επίσης θα χρειαστεί γυαλόχαρτο ή τριβείο χειρός.

Υλικά για την θερμοπρόσοψη

Υλικά που θα χρειαστείτε για την θερμοπρόσοψη σε τοίχο 20τμ.= Χαλαζιακό αστάρι N-Thermon Primer 5kg (neotex), επισκευαστικό κονίαμα durocret (isomat), κόλλα ινοπλισμένη  ESHAFX (ESHA)  7 σακιά των 25 κιλών το καθένα, KNAUF πλέγμα για θερμοπρόσοψη 160gr 50m (ενα ρολό), βύσματα θερμοπρόσοψης ESHAFX 8mm και στο μήκος του μονωτικού που επιλέξαμε, πλάκες RAVATHERM XPS ETICS L ravago σε πάχος 5 εκατ. και διαστάσεις 1,2m. x 0,60m, BAU C21 έτοιμος σοβάς της baufox σε πάστα 1,0mm F έγχρωμος 25kg/δοχείο (θα χρειαστούν 2 δοχεία)

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε για να τοποθετήσουμε θερμοπρόσοψη είναι:

 1. Ξύνουμε με την ξύστρα και τις σπάτουλες τον τοίχο ώστε να απομακρύνουμε σαθρά υπολείμματα από την μπογιά ή και κούφια μέρη του τοίχου από την υγρασία
 2. Επιδιορθώνουμε τα σημεία που χρειάζεται ώστε να εξομαλύνουμε την επιφάνεια για να μπορέσουν να πατήσουν οι πλάκες πολυστερίνης στη συνέχεια. Αναμιγνύουμε το επισκευαστικό κονίαμα durocret με νερό και κάνουμε τις απαραίτητες επιδιορθώσεις με την χρήση μυστριού ή σπάτουλας.
 3. Πλένουμε την επιφάνεια που θα εφαρμόσουμε την θερμοπρόσοψη και την αφήνουμε να στεγνώσει
 4. Μετά το στέγνωμα του τοίχου Φροντίζουμε για την ομαλότητα του παίρνοντας αλφαδιές. Αν χρειαστεί γεμίζουμε με επισκευαστικό προκειμένου να ισιώσουμε την επιφάνεια.
 5. Βάζουμε ράμματα κάθετα και οριζόντια στον τοίχο για να ευθυγραμμιστούν οι θερμομονωτικές πλάκες XPS ETICS L και να μην εξέχουν αργότερα από την περίσσεια της κόλλας.
 6. Στην συνέχεια αναμιγνύουμε την κόλλα με νερό και την τοποθετούμε περιμετρικά των πλακών και στο κέντρο. Επικολλάμε μία μία τις πλάκες στον τοίχο και τις κόβουμε όπου χρειάζονται. 
 7. Συμπληρώνουμε όλη την επιφάνεια του τοίχου με πολυστερίνη και γεμίζουμε τα κενά. Περιμετρικά θα τοποθετήσουμε τα γωνιόκρανα προκειμένου να αυξήσουμε την στατικότητα των πλακών στις γωνίες αλλά και να ευθυγραμμιστούν απόλυτα. Αν  χρειαστεί θα τοποθετήσουμε και νεροσταλάκτες 
 8. Μετά την ξηρανση των υλικών φροντίζουμε για την μηχανική στερέωση της θερμομόνωσης με πλαστικά βύσματα 8mm και μήκους 8 εκατ. Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε 4 με 5 βύσματα ανά τ.μ.  με την βοήθεια του τρυπανιού  μας.
 9. Εφαρμόζουμε το χαλαζιακό αστάρι N-Thermon Primer για να αυξήσουμε την πρόσφυση.
 10. Στοκάρουμε τα βύσματα με κόλλα και τοποθετούμε το πλέγμα θερμοπρόσοψης των 160γρ. αφού περάσουμε στρώση κόλλας στην επιφάνεια.
 11. Σπατουλάρουμε και εγκιβωτίζουμε το πλέγμα αφού το κόψουμε στις επιθυμητές διαστάσεις
 12. Μετά το στέγνωμα της κόλλας λειαινουμε την επιφάνεια με χρήση τριβείου χειρός ή με χοντρό γυαλόχαρτο.
 13. Αφήνουμε την θερμοπρόσοψη να στεγνώσει πλήρως και εφαρμόζουμε τoν παστώδη σοβά με μυστρί και οδηγό. Φροντίζουμε να περάσουμε την πάστα όχι με υψηλές θερμοκρασίες γιατι θα στεγνώνει γρήγορα και θα φαίνονται ενώσεις αργότερα. Μπορούμε να εφαρμόσουμε χονδρόκοκκο η λεπτόκοκκο σοβά.

Η τελική στρώση αποτελει το φινίρισμα της πρόσοψης και θα πρέπει να προσέχετε τις λεπτομέρειες στο στρώσιμο του υλικου.


Λεπτομέρειες στην θερμοπρόσοψη

Υπάρχουν και άλλες πολλές λεπτομέρειες για την θερμοπρόσοψη που θα πρέπει να εφαρμοστούν από επαγγελματία. Οι πληροφορίες που σας δίνουμε συνοπτικά, αφορούν μικρές επιφάνειες μέχρι 20τ.μ και όχι εκτεθειμένες σε υγρασία ή μεγαλύτερες εφαρμογές όπου υπάρχει κίνδυνος από τον άνεμο. Μερικά από αυτά είναι :η τοποθέτηση των πλακών σε στηθαία και κοψίματα για την αποφυγή ρωγμών, τα προφίλ αλουμινίου και η ζώνη υψηλής στεγανοποίηση. Επίσης τα γωνιόκρανα και οι νεροσταλάκτες είναι δουλειά επαγγελματία.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε με την εφαρμογή της θερμοπρόσοψης καλέστε μας για πληροφορίες. Ζητήστε σήμερα προσφορά από τους τεχνικούς μας για την δική σας εφαρμογή εξωτερ. θερμομόνωσης τοίχου και ενημερωθείτε για τα υλικά και το συνολικό κόστος.

Οι ωρες εργασίας για την εφαρμογή σε 20τ.μ είναι 20 ώρες για ένα άτομο και η συνολική διαδικασία με την ξήρανση των στρώσεων διαρκεί 4 ημέρες.


Στην Monotica οι τιμές για θερμοπρόσοψη – εξωτερική θερμομόνωση τοίχων ξεκινούν από 50€ / 1 τ.μ.

Δείτε επίσης: Θερμοπρόσοψη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου

εξοικονομώ 2024 και θερμοπρόσοψη

Θερμοπρόσοψη μόνος μου (video)