Ένα κτίριο που δεν διαθέτει σωστή θερμομόνωση αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας, κάτι που είναι τόσο κακό για το περιβάλλον αλλά και κακό για τον προϋπολογισμό σας. Η περαιτέρω θερμομόνωση μπορεί να σας βοηθήσει να εξαλείψετε και να αντιμετωπίσετε την απώλεια θερμότητας και το υγρό περιβάλλον στο σπίτι. Η τοποθέτηση νέων παραθύρων και η προσθήκη θερμομόνωσης σε μία ταράτσα είναι κοινά μέτρα αλλά ξέρατε ότι η θερμοπρόσοψη των τοίχων μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική;

Διατήρηση της θερμότητας μέσα στο σπίτι

Πλέον ξέρουμε ότι σε μέσο όρο το 28% της θερμότητας ενός σπιτιού διαφεύγει μέσα από τους τοίχους, το 25% από τη στέγη, το 22% από τα παράθυρα και τις πόρτες, το 17% από το δάπεδο και το 12% μέσω του εξαερισμού. Επομένως, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτές τις απώλειες θερμότητας;
Η μόνωση της ταράτσας σας δεν είναι αρκετή
Το να ασχοληθείτε με ένα είδος μόνωσης και απώλειας θερμότητας μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα προς μία σωστή κατεύθυνση αλλά αν επιθυμείτε ένα πραγματικά ενεργειακά αποτελεσματικό σπίτι, τότε χρειάζεται μία ολική προσέγγιση. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την θερμοπρόσοψη των εξωτερικών σας τοίχων καθώς και μία θερμομόνωση ταράτσας. Συνολικά υπάρχουν τρεις επιλογές ως προ τη μόνωση των τοίχων, κάθε μία με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
1. Εσωτερική μόνωση, απώλεια πολύτιμου χώρου
Μπορείτε αρχικά να μονώσετε τους εξωτερικούς σας τοίχους από μέσα, όπως ακριβώς θα κάνατε σε μία ταράτσα. Κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ ακριβό αλλά υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα. Επιπρόσθετα, με αυτόν τον τρόπο χάνετε πολύτιμο εσωτερικό χώρο.

2. Μονώστε τους εξωτερικούς τοίχους
Η μόνωση των εξωτερικών σας τοίχων από έξω είναι αναμφίβολα η καλύτερη λύση και τυλίγει πλήρως το σπίτι σας με μία θερμή στρώση μόνωσης αφαιρώντας ταυτόχρονα τις θερμικές γέφυρες. Μπορείτε να καθορίσετε από μόνοι σας το ποσό της επένδυσης που θέλετε αποφασίζοντας σχετικά με το πάχος που θέλετε ωστε να πετύχετε ιδανική θερμική αντίσταση. Ταυτόχρονα μπορείτε να δώσετε στο σπίτι σας και μία νέα εμφάνιση επιλέγοντας το τελικό επίχρισμα.

Η θερμοπρόσοψη δεν είναι μόνο η πιο φθηνή λύση αλλά είναι επίσης η πιο πλήρης μέθοδος που διαθέτει την μεγαλύτερη επίδραση και είναι μία επένδυση που αξίζει και δίνει επιπρόσθετη αξία στον χώρο μας.

Υπάρχουν πάρα πολλά υλικά ως προς τη μόνωση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Περαιτέρω, υπάρχουν ορυκτά υλικά που συνδυάζουν πολλές και διαφορετικές ουσίες, τόσο φυσικές όσο και ανόργανες όπως για παράδειγμα άμμος καθώς και πολλά πετρώματα, περλίτης, πετροβάμβακας, πλάκες κοκοφοίνικα κ.α.
Ένα πλεονέκτημα αυτού του είδους θερμομονωτικού υλικού είναι ότι είναι άφθονα στη φύση και δεν χρειάζεται τεχνητή συνθετική παραγωγή τους. Επιπρόσθετα, δεν σαπίζουν και μερικά βοηθούν πολύ ως προς την υγρασία. Αν έχουν καθαριστεί σωστά τότε αυτά τα υλικά δεν δίνουν δυνατότητες για ανάπτυξη υγρασίας και μούχλας.

Τιμή θερμοπρόσοψης τοίχου για το 2024: Ξεκινά από 50€ / 1 τ.μ.

Τιμή θερμομόνωσης ταράτσας για το 2024: Ξεκινά από 45€ / 1 τ.μ.