Ο περλιτης ειναι ενα ηφαιστειογενες υλικο με θερμομονωτικες ιδιοτητες και χρησιμοποιειται κυριως σε εφαρμογες με παραδοσιακο περλομπετον οσο αφορα την μονωση.

Ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά στις οικοδομικές κατασκευές είναι ο Περλίτης.

Σαν προϊόν, αποτελείται από ηφαιστειακή μάζα, η οποία μετά την εξόρυξη περνάει από ειδική επεξεργασία, ώστε να του προσδώσει τις επιθυμητές ιδιότητες.

Μία από αυτές είναι και η δυνατότητα διόγκωσής του στις κατάλληλες θερμοκρασίες.

Έτσι, αποκτά εξαιρετικές θερμικές και ηχομονωτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα η μάζα του γίνεται πορώδες και εύκολη στη διαχείριση.

Οικοδομικές χρήσεις περλίτη

  • Θερμομόνωση – Ηχομόνωση. Επειδή το υλικό αυτό έχει χαμηλή πυκνότητα, μπορεί και αποκτά εξαιρετικές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες. Έτσι χρησιμοποιείται άριστα σε περιπτώσεις μονώσεων, ιδίως όταν είναι απαραίτητο η χρήση υποστρώματος.
  • Θερμομονωτικές πλάκες. Το προϊόν αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα σε θερμομονωτικές πλάκες, σε ψευδοροφές και γενικότερα στην κατασκευή δομικών στοιχείων μικρού βάρους.
  • Ταράτσες – Δώματα. Ο περλίτης χρησιμοποιείται και ως ελαφροσκυρόδεμα (περλομπετόν) σε διάφορες κατασκευές ταρατσών, βατών δωμάτων, κλπ.
  • Μεταλλικές κατασκευές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά σε μεταλλικές κατασκευές που θέλουμε να έχουν βατή επιφάνεια, όπως πατάρια, κλπ.
  • Ως υλικό πλήρωσης. Έχει εκτεταμένη εφαρμογή σε περιπτώσεις που απαιτείται έγχυση του υλικού σε κοιλότητες, καθώς και στο γέμισμα πόρων, οπών και ανάμεσα στους τοίχους.
  • Γύψινες κατασκευές. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται ως συστατικό σε γύψινες κατασκευές
  • ενισχύει την πυροπροστασία κολόνων και πυλώνων.

Βιομηχανική χρήση του περλίτη

  • Ο διογκωμένος περλίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλοντα με αυξημένες θερμοκρασιακές απαιτήσεις.
  • Σε χαμηλές θερμοκρασίες αποτελεί την πιο κατάλληλη λύση για τη μόνωση δεξαμενών, ιδίως αυτών με υγροποιημένα βιομηχανικά αέρια (οξυγόνο, άζωτο, κλπ).
  • Χρησιμοποιείται σαν ειδικό υλικό στην κρυογενική μόνωση.

Ο περλίτης στις μονώσεις

Ο περλίτης στις εργασίες μόνωσης θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια ένα άριστο προϊόν που συμβάλλει τα μέγιστα στη θερμομόνωση και στην ηχομόνωση ενός χώρου.

Χρησιμοποιείται συνήθως στο στάδιο της ανέγερσης μίας κατασκευής και έχει εξαιρετική αποτελεσματικότητα, γιατί ενισχύει την εκάστοτε εφαρμογή και τις επιθυμητές της ιδιότητες, ενώ αυξάνει και την θερμική αντοχή ή την αντοχή στη φωτιά.

Οι εφαρμογές με το υλικό αυτό μπορούν να πραγματοποιηθούν και σε παλαιού τύπου κατασκευές που υπάρχει περιορισμός στα φορτία.