Υπάρχουν δύο τύποι μόνωσης που είναι δημοφιλής για μια ποικιλία εγκαταστάσεων ολόκληρου του περιβάλλοντος του κτιρίου: H EPS και XPS

Με τους σημερινούς σχεδιαστικούς στόχους της  βιoσιμότητας και τηςενεργειακής αποδοτικότητας, η σωστή χρήση της μόνωσης γίνεται πιο σημαντική από ποτέ.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να μονωθεί ένα κτίριο, και υπάρχουν ντουζίνες από μονωτικές επιλογές. Αυτό το συγκεκριμένο άρθρο επικεντρώνεται σε δύο μονωτικούς τύπους που είναι δημοφιλής σε μια ποικιλία εγκαταστάσεων ολόκληρου του κτιρίου: ΕPS και XPS.
Expanded polystyrene (EPS) ή αλλιώς αφρός διογκωμένης πολυστερίνης, είναι μια μόνωση κλειστού κελιού που κατασκευάζεται με την διόγκωση  ενός πολυμερούς πολυστερίνης, η εμφάνιση είναι τυπικά άσπρος αφρός πλαστικού μονωτικού υλικού.
Extruded polystyrene (XPS) ή αλλιώς εξηλασμένος αφρός πολυστερίνης, είναι στέρεα μόνωση που επίσης σχηματίζεται από πολυμερές πολυστερίνης, αλλά κατασκευάζεται με τη χρήση διαδικασίας εξήλασης, και συχνά κατασκευάζεται με ξεχωριστό χρώμα για να αναγνωρίζεται η μάρκα του προϊόντος.
Τα υλικά μόνωσης πολυστερίνης που υπάγονται στις προδιαφραφές ASTM C578, χωρίζονται σε διάφορες κατηγοριοποιήσεις: Τύπος I μέσω Τύπου XII (με την εξαίρεση του τύπου ΙΙΙ, που δεν είναι πλέον διαθέσιμος). Οι διαφορετικές κατηγορίες έχουν άμεση σχέση με τα φυσικά χαρακτηριστικά κάθε τύπου, και το πιο αξιοσημείωτο την πυκνότητα, την αντίσταση πίεσης και την R – Value. Το εύρος στην πυκνότητα και στις δυνάμεις πίεσης, επιτρέπουν συγκεκριμένες χρήσεις σε διαφορετικά μέρη ενός κτιρίου.
Η μόνωση πολυστερίνης κατασκευάζεται σε μια ποικιλία μεγεθών – συχνά με πάχος μιας ίντσας. Πιο στενά τεμάχια επίσης κατασκευάζονται για την χρήση σε κατασκευές οροφών όπου η μόνωση χρησιμοποιείται για την δημιουργία κλίσης για θετική αποστράγγιση. Μια από τις πιο κοινές χρήσεις στις οροφές είναι η ερματισμένη κατασκευή, όπου η μεμβράνη οροφής τοποθετείται πάνω από την μόνωση με πέτρα, μπετό και άλλα υλικά – μονωσεις ταρατσων –
Οι μονώσεις πολυστερίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασφαλτικά συστήματα οροφής, αλλά όμως, υπό όρους ώστε να προστατευτεί η μόνωση από την ζέστη και από προϊόντα διαλυτικά. Επιπλέον, συγκεκριμένες θερμοπλαστικές μεμβράνες απαιτούν ξεχωριστό επίστρωμα ανάμεσα στην επίστρωση της μόνωσης και στην μεμβράνη.
Τα EPS και XPS είναι ανθεκτικά στην υγρασία αλλά πάντως το SPS είναι πιο συχνό για χαμηλότερης κλάσης στεγανοποίηση οροφής και συστήματα όπου η μόνωση τοποθετείται πάνω από μεμβράνη οροφής. (IRMA, ή ανεστραμμένη κατασκευή μεμβράνης οροφής). Το IRMA επίσης χρησιμοποιείται για την μόνωση τοίχων του κτιρίου, ενώ η μόνωση πολυστερίνης τοποθετείται πάνω από μια διαχωριστική μεμβράνη, με την πλευρά του συστήματος περιβλήματος εγκατεστημένη πάνω από την στρώση μόνωσης.
 Η χρήση EPS και XPS στην κατασκευή κτιρίων, προσφέρει μεγάλη ευελιξία, συμβατότητα και θερμική απόδοση για την χρήση σε όλους τους χώρους ενός κτιρίου. Η επιλογή ανάμεσα στα δύο θα εξαρτηθεί από την χρήση, η επιλογή του κατάλληλου τύπου είναι σημαντική για την σωστή απόδοση της μόνωσης.
Αρνητικά και Θετικά σημεία των EPS και XPS
Θετικά:
·        Ανακυκλώσιμα προϊόντα που βοηθάνε με πόντους LEED
·        Δεν υποστηρίζουν την ανάπτυξη μούχλας
·        Μακροπρόθεσμα, σταθερή R – value
·        Mπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χαμηλότερες βαθμίδες
·        Μπορούν να αξιοποιηθούν σε ανεστραμμένες τοποθετήσεις.
                    Αρνητικά:
·        Η έκθεση στον ήλιο αλλοιώνει το προϊόν.
·        Τα διαλυτικά προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά.
·        Υψηλές θερμοκρασίες θα λιώσουν την πολυστερίνη.
·        Ασυμβατότητα με συγκεκριμένα θερμοπλαστικά, h μόνωση πολυστερίνης είναι γνωστό πως τραβάει έξω τις θερμοπλαστικές μεμβράνες προκαλώντας μόνιμη υποβάθμιση.