Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2024 το οποίο εκτιμάται ότι θα ανοίξει την Άνοιξη και προβλέπει ενεργειακές αναβαθμίσεις σε κατοικίες και κτίρια. Η πρόσβαση στο πρόγραμμα θα γίνει μέσω ειδικής πλατφόρμας η οποία θα είναι διαθέσιμη με την έναρξη του προγράμματος.

Το πρόγραμμα επιδοτεί μεταξύ άλλων και την τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης και μέσα σε αυτές τις δαπάνες περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση θερμοπρόσοψης. Η ενεργειακή αναβάθμιση από την εταιρεία μας περιλαμβάνει την θερμοπρόσοψη KELYFOS του κτιρίου, το οποίο εμποδίζει τους εξωγενείς παράγοντες να αλλοιώσουν την εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου και κατά συνέπεια να μειώνουν τα κόστη για θέρμανση ή ψύξη. Ανάλογα με το κτίριο, εκτελούμε έρευνα και στη συνέχεια υλοποιούμε την εργασία της θερμοπρόσοψης με το κατάλληλο υλικό όπως πετροβάμβακας ή διογκωμένη / εξηλασμένη πολυστερίνη δημιουργώντας έτσι ένα «κέλυφος» το οποίο προστατεύει και μονώνει το κτίριό σας.
Οι ενεργειεακές απαιτήσεις που πρέπει να καλύπτονται από τις παρεμβάσεις που θα λάβουν χώρα στα κτίρια αναφέρονται με λεπτομέρεια εδώ: https://ypen.gov.gr/energeia/energeiaki-exoikonomisi/ktiria/kenak/

πολυστερινη διογκωμενη για ταρατσα και θερμοπροσοψη


Τι είναι η θερμοπρόσοψη κτιρίων;

Η θερμική πρόσοψη, είναι σημαντική για τον σύγχρονο κτιριακό σχεδιασμό, καθώς βοηθά στην ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα. Λειτουργεί ως μια προστατευτική μπάρα ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον, ελέγχοντας τη μεταφορά θερμότητας. Με τη χρήση μονωτικών υλικών, η θερμική πρόσοψη συντηρεί την εσωτερική θερμοκρασία, μειώνοντας την ανάγκη για θέρμανση ή ψύξη. Επιπλέον, βοηθά στη διαχείριση της υγρασίας, αποτρέποντας προβλήματα όπως η συμπύκνωση και η μούχλα. Οι αρχιτέκτονες και οι κατασκευαστές μπορούν να αξιοποιήσουν τις θερμικές προσόψεις όχι μόνο για τα λειτουργικά τους οφέλη, αλλά και για να βελτιώσουν την αισθητική εμφάνιση του κτιρίου.


Γιατί χρειάζεστε όμως θερμοπρόσοψη;

θερμοπροσοψη διαμερισματοςΤα κτίρια απαιτούν θερμικές προσόψεις για πολλούς λόγους, και ένας από τους πρωταρχικούς λόγους είναι η αυξημένη ενεργειακή απόδοση. Σκεφτείτε αυτές τις προσόψεις ως τους φύλακες της ισορροπίας της θερμοκρασίας, βοηθώντας τον εσωτερικό σας χώρο να παραμείνει ακριβώς σωστός καθ’ όλη τη διάρκεια των εποχών. Ελαχιστοποιώντας την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, μειώνουν σημαντικά την ανάγκη για υπερβολική θέρμανση ή ψύξη.
Αυτή ακριβώς η δυνατότητα να διατηρούν σταθερη θερμοκρασία, μειώνει και τις αλλοιώσεις στα υλικά με αποτέλεσμα να παρέχει αποτελεσματική πρόληψη ζητημάτων που σχετίζονται με την υγρασία, όπως η ανάπτυξη μούχλας και οι δομικές ζημιές, προωθώντας τελικά ένα υγιέστερο περιβάλλον διαβίωσης ή εργασίας. Πέρα από αυτό, παίζουν επίσης ρόλο στη συμμόρφωση με τους οικοδομικούς κανονισμούς και τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης. Αυτοί οι κανονισμοί ισχύουν για να διασφαλίσουν ότι οι κατασκευές πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια απόδοσης, καθιστώντας τις θερμικές προσόψεις όχι απλώς μια επιλογή, αλλά συχνά μια αναγκαιότητα για την απόκτηση οικοδομικών αδειών.

Εκτός από τα λειτουργικά τους οφέλη, οι θερμικές προσόψεις προσφέρουν αισθητική και ανθεκτικότητα. Αυτές οι προσόψεις δεν αφορούν μόνο τη μόνωση- συμβάλλουν επίσης στην οπτική ελκυστικότητα ενός κτιρίου. Οι αρχιτέκτονες και οι κατασκευαστές μπορούν να επιλέξουν από διάφορα υλικά, χρώματα και τελειώματα, επιτρέποντας δημιουργικές επιλογές σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, τα μονωτικά υλικά προστατεύουν τη δομή του κτιρίου από τις επιπτώσεις των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας και των καιρικών συνθηκών, προσθέτοντας ένα στρώμα ανθεκτικότητας.

Έτσι, στην ουσία, οι θερμικές προσόψεις είναι κάτι περισσότερο από απλές ενεργειακά αποδοτικές ασπίδες- είναι ένα μείγμα λειτουργικότητας, συμμόρφωσης, στυλ και ανθεκτικότητας που συμβάλλουν στη συνολική απόδοση και μακροζωία ενός κτιρίου. Διαδραματίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στις μονώσεις και στην εξοικονόμηση ενέργειας που πρέπει να επιτυγχάνει κάθε κτίριο εν έτη 2024.