Πολλές συζητήσεις γίνονται τελευταία με το θέμα της οικονομίας στη θέρμανση, ενώ ποικιλες είναι και οι απόψεις που κατατίθενται στο δια ταύτα για το εν λόγω θέμα. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, καλό είναι να διευκρινίσουμε ποιος είναι τελικά ο στόχος της οικονομίας που επιθυμούμε. Θέλουμε οικονομία και να ζεσταινόμαστε; Θέλουμε οικονομία σε βαθμό που να διαμένουμε σε ένα σπίτι ψυγείο; Θέλουμε οικονομία μόνο για φέτος, ή μήπως επιθυμούμε κάτι πιο μακροχρόνιο; Όπως καταλαβαίνει κανείς το απόλυτο ζητούμενο είναι μία μόνιμη, όχι πολύ ακριβή λύση, που να επιφέρει άμεση οικονομία, γρήγορη απόσβεση και συνάμα ζεστασιά στο χώρο, δηλαδή στοιχεία που προσφέρουν οι μονώσεις.

Τι προσφέρουν ;

προσφέρουν διάφορα οφέλη με κυριότερο αυτό της καλής θερμικής κάλυψης του χώρου. Ένα σπίτι καλά μονωμένο, παραμένει πιο εύκολα ζεστό το χειμώνα και πιο δροσερό ρο καλοκαίρι. Με την κατάλληλη εφαρμογή μόνωσης, μπορούμε να καταφέρουμε τη σωστή στεγανοποίηση του σπιτιού και την προστασία του από τις έντονες και ξαφνικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Υπάρχουν μονώσεις πολλών ειδών, ανάλογα με το χώρο εφαρμογής τους, το βασικό υλικό που χρησιμοποιούν και την τεχνική που απαιτείται για την εγκατάστασή τους.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί κανείς να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά, αφού όμως λάβει υπόψη του βασικούς παράγοντες, όπως είναι η τεχνογνωσία, το κόστος, η αποδοτικότητα και η ευκολία εγκατάστασης. Οι μονώσεις ταρατσών για παράδειγμα αποτελούν την κύρια επιλογή των ιδιοκτητών σπιτιών, αφού το σημείο αυτό είναι αρκετά ευπαθές, τόσο στην υγρασία και το νερό, όσο και στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης στις περισσότερες κατασκευές κτιρίων στην Ελλάδα, δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή σε αυτό το σημείο κατά την κατασκευή, με αποτέλεσμα το 70% με 80% των ελληνικών νοικοκυριών που βρίσκονται σε επαφή με την ταράτσα να υποφέρουν από υγρασίες, μούχλα, κλπ.

προσφέρουν άριστη στεγανοποίηση, διορθώνοντας τα προβλήματα σε υγρασία, ενώ εξασφαλίζουν και σωστή θερμομόνωση. Επιφέρουν έτσι ευκολότερη θέρμανση το χειμώνα, αφού το σπίτι ζεσταίνεται γρηγορότερα, διατηρώντας την ιδανική θερμοκρασία του σπιτιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάνοντας έτσι και οικονομία στην καύσιμη ύλη. Αντίστοιχα το καλοκαίρι, απομακρύνεται η έντονη ζέστη και το σπίτι διατηρείται πιο δροσερό, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο ο κλιματισμός και να γίνεται έτσι οικονομία στο ρεύμα.

άλλα σημεία του σπιτιού με δεύτερο κυριότερο μετά τις ταράτσες, τις εξωτερικές επιφάνειες, δηλαδή τους εξωτερικούς τοίχους. Ιδίως αν αυτά τα σημεία δεν ακουμπάνε σε άλλες επιφάνειες όπως για παράδειγμα σε άλλες κατοικίες. Αυτό σημαίνει ότι έχουν σχετικές απώλειες θέρμανσης και καλό είναι να μονωθούν. Μία τύπου εφερμογή επιφέρει και το βάψιμο των τοίχων, όχι όμως και την ιδανικότερη.