Έχει γίνει κατά καιρούς πολύ μεγάλος λόγος για το πόσο χρειάζονται οι μονώσεις στις ταράτσες των σπιτιών μας, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι μία άσκοπη σπατάλη χρημάτων. Άλλοι πάλι περιορίζουν τη χρησιμότητα μονάχα στις παλιές κατοικίες, άνω των 20 ετών, αφού όπως λένε οι σύγχρονες προδιαγραφές και οι τελευταίες μέθοδοι ανέγερσης μιας οικοδομής, υπερκαλύπτουν τις όποιες ανάγκες . Κι όμως, εμείς σας παραθέτουμε παρακάτω, μονάχα τους πιο κύριους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίες !

Κατά κύριο λόγο η ταράτσα αποτελεί το πιο ευάλωτο και εμφανής σημείο της οικοδομής μας. Είναι εκτεθειμένη συνήθως στις καιρικές συνθήκες, με σημαντικότερη επιρροή αυτή που ασκείται από το νερό της βροχής και την έντονη ηλιοφάνεια.
Ιδίως το νερό και οι συσσωρευμένες υγρασίες, δημιουργούν μείζονα προβλήματα, τόσο στην επιφάνεια της ταράτσας, όσο και στο σκελετό της οικοδομής. Κάθε μικρή ρωγμή, ορατή ή όχι, μπορεί να αποτελέσει δίοδο για την υγρασία ή το νερό και να γίνει το εφαλτήριο μιας διάβρωσης στον οπλισμό της κατασκευής. Επίσης, δημιουργούνται φουσκώματα στο χρώμα των εξωτερικών επιφανειών ή ακόμη και στο σοβά, με αποτέλεσμα να φεύγουν ολόκληρα κομμάτια. Αν τώρα η υγρασία προχωρήσει αρκετά, μπορεί να υπάρξουν και στο εσωτερικό της οικοδομής αντίστοιχα φαινόμενα φουσκωμάτων, που μπορούν να φτάσουν και μέχρι τα πατώματα. Αυτές οι ρωγμές μπορούν να δημιουργηθούν από τις συστολές – διαστολές ή έπειτα από μία σεισμική δραστηριότητα, οπότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν έχει να κάνει και τόσο αν η οικοδομή μας είναι πρόσφατη ή όχι.
Και βέβαια έτσι καταρρίπτεται η άποψη ότι οι μονώσεις ταρατσών το 2015 δεν είναι αναγκαίες. Το αντίθετο μάλιστα.
Με βάση την εμπειρία και την τεχνογνωσία που υπάρχει σήμερα, είναι επιβεβλημένο να γίνονται σωστές . Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, με κυριότερα αυτά της άριστης θερμομόνωσης, της ιδανικής στεγανοποίησης και της οικονομίας. Οι απώλειες θερμότητας το χειμώνα ελαχιστοποιούνται, κάνοντας το σπίτι μας, πιο εύκολο να έρθει σε μία ιδανική θερμοκρασία, ενώ το αφήνει σε αυτήν για περισσότερο διάστημα, από ότι αν δεν ήταν μονωμένο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες πάλι, παρέχεται προστασία από την έντονη ζέστη, διατηρώντας το σπίτι πιο δροσερό, ή αν χρησιμοποιούμε κλιματιστικό, μένει η δροσιά για περισσότερο διάστημα, κάνοντας μας έτσι, οικονομία στο ρεύμα. Η στεγανοποίηση επίσης προστατεύει το σπίτι, αφού με τη σωστή εφαρμογή της, εξαλείφονται τα φαινόμενα υγρασίας και μούχλας, που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον.

Οι μονώσεις ταρατσών το 2015 είναι πλέον μία εφικτή πραγματικότητα. Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα επιδότησης για διάφορα έργα μόνωσης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μονώσεις ταρατσών. Επιπλέον αυτού του τύπου οι εφαρμογές είναι ιδιαίτερα οικονομικές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον καθένα να μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ταράτσας του.

Στις μέρες μας και λόγο της κρίσης, είναι ένα παραπάνω ζητούμενο , για να μας προσφέρουν οικονομία. Έτσι, ένα είναι σίγουρο, ότι τα σπίτια χρειάζονται θωρακιση.

Υπολογίζεται ότι οι μονώσεις ταρατσών το 2015, αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές των προηγούμενων 2 ή 3 χρόνων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, όσοι χρησιμοποίησαν τα τελευταία χρόνια μία σωστή εφαρμογή, είδαν τεράστια διαφορά και ουσιαστικά αποτελέσματα, επηρεάζοντας θετικά και τους υπόλοιπους.