Όπως γνωρίζουμε, ο κατασκευαστικός τομέας επλήγη σοβαρά λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Η ανέγερση μιας νέας οικοδομής είναι στις μέρες μας σπάνιο φαινόμενο, αντιθέτως ιδιαίτερα ακμαίος είναι ο χώρος των μονώσεων. Ενώ, όμως οι κατασκευές νεόδμητων κτιρίων αντιμετωπίζουν μεγάλη ύφεση, η μόνωση κτιρίων και ταρατσών γνωρίζει άνθηση. Τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών ακινήτων έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία, αλλά και τα οφέλη από τη μόνωση κτιρίων.

Τα παλιά κτίρια στην προσπάθεια τους να εξοικονομήσουν ενέργεια μονώνονται, μειώνοντας αποτελεσματικά τις δαπάνες θέρμανσης, ενώ συγχρόνως το σπίτι διατηρείται ζεστό. Όμως, εκτός από τα οφέλη για το νοικοκυριό και την τσέπη μας, μειώνονται και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι καταστροφικό για το περιβάλλον.

Όσο αποδοτικό κι αν είναι το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιεί μια οικία, εάν δεν έχει καλή μόνωση οι απώλειες θερμότητας θα εξακολουθήσουν να είναι μεγάλες. Αντιθέτως εάν έχουμε μονώσει επαρκώς το σπίτι μας, θα καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια και άρα τα έξοδα θέρμανσης θα είναι επίσης λιγότερα, ενώ, από την άλλη, το εσωτερικό του σπιτιού θα είναι θερμό τον χειμώνα και δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες. Η μόνωση κτιρίων δεν επιτρέπει τη διαρροή θερμότητας από το εσωτερικό περιβάλλον στο εξωτερικό, ενώ το καλοκαίρι δεν επιτρέπει την είσοδο θερμότητας στο σπίτι. Επίσης η μόνωση κτιρίων ενδείκνυται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σπιτιών (π. χ. ισόγεια) που έχουν προβλήματα υγρασίας και μούχλας.

Όπως είναι επόμενο, η εφαρμογή έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση της κατάλληλης για την οικογένεια θερμοκρασίας με λιγότερα χρήματα. Το κόστος, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: από τα μονωτικά υλικά, το συνεργείο που θα πραγματοποιήσει τις εργασίες, τον τύπο που θα εφαρμοστεί κτλ. Ωστόσο, παρά τα χρήματα που θα ξοδευτούν για την τοποθέτηση είναι μια διαδικασία, η οποία θα σας αποφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη. Επιπλέον θα πρέπει να έχετε κατά νου, ότι δεν είναι μια διαδικασία που θα επαναλαμβάνεται συνέχεια, αλλά είναι μια επένδυση στο σπίτι σας, συνεπώς όσο καλύτερη είναι τόσο περισσότερα θα είναι τα οφέλη.

Όμως όπως ήδη αναφέραμε, τα οφέλη δεν αφορούν μόνο τον οικιακό χώρο, αλλά και το περιβάλλον. Η εξοικονόμηση ενέργειας και ο περιορισμός των βλαβερών για το περιβάλλον αέριων ρύπων είναι δύο σημαντικοί λόγοι για να επιλέξει κάποιος τη μόνωση κτιρίων. Όπως καταλαβαίνουμε η εφαρμογή σ’ ένα σπίτι μειώνει την καύσιμη ύλη που θα χρησιμοποιούνταν. Μάλιστα, ειδικά εάν προέρχονταν από τα ορυκτά καύσιμα η σπουδαιότητα είναι διπλή: από τη μια περιορίζεται η κατανάλωση των ενεργειακών πόρων και από την άλλη μειώνεται το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται στη ατμόσφαιρα και προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με μετρήσεις ένα μονωμένο ακίνητο έχει πάνω από 40% λιγότερες εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα σε αντίθεση με ένα που δεν διαθέτει καθόλου.