Προστατέψτε το σπίτι σας από τις καιρικές μεταβολές μονώνοντάς το. Οι μονώσεις εκτός του ότι θα προφυλάξουν τα δομικά μέρη του σπιτιού, θα σας προσφέρουν και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επειδή τα σπίτια βρίσκονται εκτεθειμένα στις υψηλές, αλλά και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι πιθανόν να παρατηρήσετε φθορές στο κτίριο. Βασικός σκοπός της μόνωσης κτιρίων είναι η προστασία από την υγρασία και τη μούχλα, χαρίζοντας στους ενοίκους του σπιτιού ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης.

Επίσης μας προστατεύει από την υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι και το έντονο ψύχος τον χειμώνα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση της απώλειας θερμότητας. Τέλος μας απαλλάσσει από τους εξωτερικούς θορύβους χάρη στις ηχομονωτικές της ιδιότητες.

Όπως αντιλαμβανόμαστε είναι πολύ σημαντική και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διαλέγουμε με προσοχή τόσο το συνεργείο τοποθέτησης της όσο και την ποιότητα των υλικών. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η διαδικασία είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί κατά την κατασκευή του παρά αργότερα. Μην παραμελείτε λοιπόν αφήνοντας την για αργότερα, γιατί η τοποθέτηση της θα είναι δυσκολότερη.

Η σημασία της γίνεται φανερή και από το γεγονός ότι χρειάζεται η συμβολή ενός μηχανικού ή αρχιτέκτονα, ο οποίος θα αναλάβει τη μελέτη του κτιρίου και θα αποφασίσει για τον τύπο. Σε γενικές γραμμές, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ενδείκνυται και η κατάλληλη μόνωση.

Αν για παράδειγμα αντιμετωπίζουμε έντονα το πρόβλημα της υγρασίας, του θορύβου ή θέλουμε να προστατέψουμε το κτίριο από τις θερμικές απώλειες τότε επιλέγουμε και την ανάλογη .

Μπορείτε να ξεκινήσετε με τη στεγανοποίηση, η οποία θα σας γλιτώσει από τα προβλήματα υγρασίας. Η συγκέντρωση νερού στην ταράτσα δημιουργεί μεγάλα  προβλήματα τόσο όσον αφορά τον χρόνο ζωής του κτιρίου όσο και την αισθητική του όψη.

Από την άλλη αναγκαία είναι και η θερμομόνωση του κτιρίου, η οποία θα προφυλάξει το ακίνητό σας από τις απότομες αλλαγές του καιρού, αυξάνοντας τη διάρκεια του στον χρόνο, ενώ παράλληλα θα μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας.

Και στην Ελλάδα, ο νόμος προστάζει ότι όλα τα κτίρια θα πρέπει να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση, εξοικονομώντας ενέργεια από τη θέρμανση, τον κλιματισμό, τις ηλεκτρικές συσκευές και τα λοιπά. Η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων, με την αντικατάσταση του παραδοσιακού λέβητα πετρελαίου με ένα οικολογικό σύστημα θέρμανσης, με την αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών σας συσκευών με νέες συσκευές ενεργειακής κλάσης και άλλα.

Και μην ξεχνάτε ότι όλες αυτές οι ενέργειες θα αυξήσουν την τιμή του σπιτιού σας σε περίπτωση που θέλετε να το πουλήσετε ή να το νοικιάσετε. Κάντε λοιπόν τους υπολογισμούς σας και ξεκινήστε άμεσα τις διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου σας.