Οι μονώσεις ταρατσών τείνουν να γίνουν η απαραίτητη εφαρμογή εργασίας σε κάθε οικοδομική κατασκευή. Ακόμη και όταν μία υπό ανέγερση οικοδομή, πληρεί όλες τις προδιαγεγραμμένες προϋποθέσεις που ορίζονται σύμφωνα με τις σύγχρονες σταθερές τυποποίησης στην κατασκευή οικοδομικών κατοικιών, βλέπουμε ότι σχεδόν πάντα πραγματοποιούνται και επιπρόσθετες εργασίες .

Οι εργασίες αυτές αρχικά χρησιμοποιούταν ευρύτερα για την επιτυχή αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που παρουσίαζε μία κατοικία, όπως υγρασίες, φουσκώματα, μούχλα, κλπ. Όμως πλέον και έπειτα από πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι μονώσεις ταρατσών λαμβάνουν χώρα στην οικοδομή μας, για την αποφυγή και πρόληψη πολλών προβλημάτων, ώστε να μην προλάβει να δημιουργηθεί η ζημιά. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, σκεπτόμενοι την μακροπρόθεσμη προστασία του ακινήτου τους, επιλέγουν να υλοποιήσουν τέτοιου τύπου εξ’ αρχής.

Αν κάποιος διερωτάται γιατί προτιμούνται αυτές οι εργασίες και όχι κάποιες άλλες, η απάντηση είναι απλή. Η ταράτσα θεωρείται και πολύ σωστά μάλιστα, ως ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία της οικοδομής. Αποτελεί μέρος του εξωτερικού φλοιού της οικοδομής, έρχεται σε άμεση επαφή με εξωγενή στοιχεία του περιβάλλοντος καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, όπως αέρας, νερό, ήλιος, κλπ, ενώ αρκετές φορές αποτελεί και χώρο τον οποίο κανείς τον χρησιμοποιεί για την τοποθέτηση ντεπόζιτων, ηλιακών, ή και για πρόσβαση σε αυτόν. Παράλληλα, λόγω της ιδιομορφίας της και της κατασκευής της, η ταράτσα ως χώρος, ευνοεί τη συσσώρευση υδάτων (όσο καλή δουλειά κι αν έχει γίνει στο στρώσιμο και στην κλίση της), με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος παρουσίας υγρασιών και μούχλας και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του σπιτιού.

Οι παραπάνω κίνδυνοι, έχουν την ιδιομορφία, του να δημιουργούν προβλήματα με αρκετά ύπουλο και μη εμφανή τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι όταν παρουσιαστούν έντονα και εμφανή προβλήματα σε μία οικοδομική κατασκευή, στην οποία δεν έχουν γίνει μονώσεις ταρατσών, η έκταση της ζημιάς σίγουρα θα είναι μεγάλη. Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου σε έκταση προβλήματος είναι πολύ δύσκολη, ενώ και η αποτελεσματικότητα του κάθε έργου που θα πραγματοποιήσετε προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι αμφίβολη. Δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω προχωρημένης υγρασίας, ακόμη και μετά την εφαρμογή για την αντιμετώπισή της, επανεμφανίστηκε μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό συνέβη, επειδή το στρώμα εφαρμογής του υλικού που επιλέχθηκε, εγκλώβισε εναπομείναντα υγρασία στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να βγει στην επιφάνεια μετά από καιρό.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται οι εργασίες με μονώσεις ταρατσών, πριν εμφανιστούν προβλήματα, ώστε να δράσει η εργασία αυτή προληπτικά για την προστασία της κατοικίας μας και φυσικά για την αύξηση του χρόνου ζωής του οικοδομικού σκελετού της. Βέβαια είναι ιδανικές και σε περιπτώσεις παλαιών κατοικιών, που τα προβλήματα των υγρασιών είναι πάμπολλα.

Στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι συγκεκριμένου τύπου μονώσεις γινόντουσαν επιλεκτικά, θεωρώντας από πολλούς ότι η δαπάνη για την κάθε μόνωση, ήταν μεγάλη και χωρίς πραγματικά να μπορεί να προσφέρει κάτι. Σιγά  – σιγά όμως, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες αναγνωρίζουν τα οφέλη μιας τέτοιας εργασίας και φυσικά το μακροπρόθεσμο όφελος που έχουν από αυτήν. Με τις μονώσεις ταρατσών, εκτός της προστασίας από τις υγρασίες, τα νερά και την έντονη ακτινοβολία, επιτυγχάνουμε επίσης και την καλύτερη θερμομονωτική συμπεριφορά της κατοικίας μας, επιφέροντας σημαντική άμεση οικονομία στις δαπάνες καυσίμων θέρμανσης και ψύξης.

Δείτε επίσης την συνεργασία των εταιρειών MONOTICA και μόνωση MONOTRUST που δραστηριοποιειται στην Ελλάδα και στην Κύπρο