Επιλογή μόνωσης ταράτσας 2023 Η  ελληνική αγορά το 2023 κατακλύζεται πλέον από πληθώρα μονωτικών υλικών και τεχνικών εφαρμογών για μονώσεις ταρατσών. Καθημερινά ακούμε για νέες εφαρμογές και υλικά που υπόσχονται μέγιστη θερμομονωτική απόδοση, τέλεια στεγανωτική λειτουργία, πολύ χαμηλά φορτία και αντανακλαστικές ιδιότητες. Είναι πολύ λογικό το να υπάρχει σύγχυση σε ότι αφορά την τελική επιλογή μας. 

Διάρκεια και απόδοση θερμομόνωσης PDF

Επιστημονικές και άγνωστες ορολογίες υλικών

Οι πελάτες δεν γνωρίζουν τις ιδιότητες των υλικών και στο άκουσμα των διαφόρων επιστημονικών ορολογίων των μονωτικών, προβαίνουν πολλές φορές σε λάθος επιλογή. Θα ακούσουν από συναδέλφους για συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ,  απόλυτη αγωγιμότητα, θερμική αντίσταση R, αναπνοή της μόνωσης, διαφυγή των υδρατμών, εξηλασμένη και διογκωμένη πολυστερίνη, αεραγωγούς εκτόνωσης, υβριδικά και ρητινούχα υλικά. Για πολλούς αυτά είναι αρκετά για να πιστέψουν ότι έχουν να κάνουν με εξέχοντες επιστήμονες και έμπειρους γνώστες τεχνίτες.

1. Hyperdesmo

Εδώ θα προσθέσουμε και το στεγανωτικό πολυουρεθανικό HYPERDESMO που αποτελεί από μόνο του κατηγορία και ο μόνος λόγος είναι η αύξηση της ζήτησης από τους πελάτες, από μεγάλη διαφημιστική προβολή ή επειδή το δοκίμασε κάποιος συγγενής – φίλος και είχε επιτυχία στην δική του ταράτσα. 

μονωση με hyperdesmo σε τσιμεντοκονίαΓια παράδειγμα το πολυουρεθανικό HYPERDESMO δεν θα μπορούσε και δεν θα προσφέρει κανένα αποτέλεσμα αν εφαρμόζεται σε ελαφρά μπετά όπως περλομπετον η αφρομπετόν, Σε ταράτσες όπου δεν υπάρχει καθόλου υπόστρωμα αλλά είναι μόνο η πλάκα μπετού κ.α. Αντιθέτως θα ταίριαζε σε ένα υπόστρωμα με τσιμεντοκονία ή μωσαϊκό Προσφέροντας στεγανότητα και διατηρώντας την βατότητα της επιφάνειας.

Διαπνοή hyperdesmo.

Πως να εφαρμόσω hyperdesmo μόνος μου;

2. Γραφιτούχα πολυστερίνη διογκωμένη gps

πολυστερίνη γραφίτη gpsΆλλη μία κατηγορία μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν τα θερμομονωτικά υλικά ταρατσών που περιλαμβάνει γραφίτη (διογκωμένη γραφιτούχα πολυστερίνη gps). Οι πελάτες είναι σαφώς μπερδεμένοι σε ότι αφορά το συγκεκριμένο υλικό και την αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας που προσφέρει ο γραφίτης.

(Δεν προσπαθούμε να μειώσουμε τις ιδιότητες κάποιου υλικού απλώς προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε οτι κάθε υλικό δεν ταιριάζει παντού.

Αντανάκλαση υλικού χωρίς όφελος

Οι γραφιτούχες πλάκες GPS που έχουν την ιδιότητα μέσω των κλειστών κυψελών τους να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και μόνο και όχι τη μεταφορά θερμότητας δεν πρέπει να επιλέγονται για τη μόνωση της ταράτσας γιατί πολύ απλά δεν δέχονται ηλιακή ακτινοβολία,  όταν πάνω τους υπάρχουν ελαφρά μπετά και άλλα στεγανωτικά.

Θερμογέφυρες σε διογκωμένη πολυστερίνη EPS και GPS με γραφίτη

Επίσης  οι πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης με γραφίτη αναφέρονται σε υλικά που έχουν δημιουργηθεί από διόγκωση κυψελών πολυστυρενίου και είναι κολλημένες, πεπιεσμένες μεταξύ τους. Τα κενά μεταξύ των κυψελών της διογκωμένης πολυστερίνης είναι απορροφητικά σε υδρατμούς με συνέπεια να μην αφήνουν το βασικό θερμομονωτικό υλικό να λειτουργήσει στο 100% της απόδοσης του. 

Εκτός του ότι η απορροφητικότητα υδρατμών μεταξύ των κυψελών δημιουργεί μία μεγάλη θερμογεφυρα στην μόνωση, έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των θερμομονωτικών υλικών με την πάροδο του χρόνου. Υδρατμοί δημιουργούνται στη θερμομόνωση όλες τις εποχές του χρόνου και όσα μέσα εκτόνωσης και αν τοποθετηθούν στα συστήματα όπως αεραγωγοί, δεν θα προλάβουν να εκτονώσουν τους υδρατμούς πριν έρθουν σε επαφή με τα θερμομονωτικά. 


Τα θερμομονωτικά δεν πρέπει να απορροφούν υδρατμούς  και υγρασία

υγρασία από την ταράτσα

υγρασια και μουχλα

Για το λόγο αυτό όταν επιλέγουμε θερμομονωτικά υλικό για τη μόνωση της ταράτσας μας φροντίζουμε  να μην είναι απορροφητικά σε διάχυση υδρατμών ώστε να διατηρούν τις ιδιότητές τους σε μεγάλο βάθος χρόνου, να έχουνε μεγάλη αντοχή σε θλίψη για να μην υποστούν μελλοντικά καθίζηση, και να αποδίδουν τα μέγιστα με την θερμομονωτική τους απόδοση. 

Σήμερα θα εστιάσουμε σε κάποιες από αυτές τις μεθόδους και υλικά ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και να επιλέξουμε η σωστή εφαρμογή για τη μόνωση της ταράτσας μας.

Μέθοδοι και υλικά στεγανοποίησης ταράτσας

επαλειφόμενα πολυουρεθανικά - υβριδικάΤελευταία ακούμε ότι υπάρχουν επαλειφόμενα, πολυουρεθανικά, υβριδικά υλικά πού αναπνέουν και βοηθούν την ταράτσα μας και συνεπώς το εσωτερικό του χώρου μας.

Συγκεκριμένα πολλοί πελάτες τυχαίνει να ζητούν το HYPERDESMO διότι όπως αναφέρουν το υλικό αυτό αναπνέει. 

Η διαπνοή των στεγανωτικών υλικών είναι μύθος

Να πληροφορήσουμε ότι για να μπορεί να αναπνέει κάποιο στεγανωτικό θα πρέπει να είναι και επιρρεπές – απορροφητικό στην υγρασία. Σε καμία των περιπτώσεων δεν εξασφαλίζεται διαπνοή με επαλειφόμενα πολυουρεθανικά υλικά ή αλλα στεγανωτικά ακρυλικά και υβριδικά. Αν ωστόσο υπάρχει ελάχιστη διαπνοή στο 1% η και μικρότερη δεν είναι ικανή να προσφέρει στο παραμικρό σε ότι αφορά την διαφυγή των υδρατμών από το εσωτερικό του χώρου με διάτμηση 

(Τα μόνα στεγανωτικά υλικά που αναπνέουν σε μεγάλο βαθμό, ώστε να επιτρέπουν την διαφυγή των υδρατμών είναι τα τσιμεντοειδή αρνητικών πιέσεων που δυστυχώς δεν ταιριάζουν σε ελληνικές ταράτσες, λόγο του πολυ ζεστού κλίματος και των θερμικών καταπονήσεων). 


Η σωστή επιλογή στεγανοποίησης ταράτσας

Η  σωστή επιλογή της στεγανοποίησης της ταράτσας απαιτεί μελέτη πάντα του υποστρώματος. Δεν επιλέγουμε ένα υλικό που θεωρούμε ότι είναι καλό και το εφαρμόζουμε παντού. Επιλέγουμε υλικό πάντα με βάση τις ανάγκες του υποστρώματος την προσφυτικότητα,  την παρακράτηση νερού,  κλιματολογικές συνθήκες και τελευταίος παράγοντας είναι η επιθυμία του πελάτη για βατότητα ή θερμομονωτικότητα.

Παραπληροφόρηση στην ελληνική αγορά

θερμομονωτικά υλικάΥπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση στην ελληνική αγορά για τα στεγανωτικά και θερμομονωτικά υλικά που διατίθενται διότι δεν υπάρχουν κρατικοί επίσημοι παράγοντες πιστοποιήσεων, κρατικός έλεγχος και το φαινόμενο της αισχροκέρδειας βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης ακμής.

Πρόγραμμα Εξοικονομώ – ΚΕΝΑΚ – Ανακρίβειες

ΕξοικονομώΑρκεί να ρίξει κάποιος μία ματιά στα επίσημα επιδοτούμενα κρατικά προγράμματα Και τη λειτουργία τους όπως το εξοικονομώ μέσω ΕΣΠΑ και τις απαιτούμενες προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ. Ο ΚΕΝΑΚ ορίζει την θερμική αντίσταση που όπως αναφέρει εξασφαλίζεται από το πάχος του θερμομονωτικού υλικού αλλά δεν αναφέρεται πουθενα στο είδος του θερμομονωτικού υλικού. Για θερμική αντίσταση R 1,8 λέει ότι πρέπει να επιλεγεί μονωτικό πάχους 7 εκατοστά αλλά δεν αναφέρει απο τι υλικό  θα αποτελείται. Επίσης ο παράγοντας υγρασία και προδιαγραφές στεγανοποίησης δεν αναφέρεται πουθενά με συνέπεια να ξοδεύονται μεγάλα χρηματικά ποσά σε αμφιβόλου ποιότητας μονώσεις ταρατσών που η διάρκειά τους και η αποτελεσματικότητά τους κρίνεται από τον επαγγελματισμό ή μη του εκάστοτε εφαρμοστή.  

Λάθος επιλογή θερμομόνωσης ταράτσας από φόβο για βάρος στην οικοδομή

Επίσης θα δούμε πολλά Επίσης θα δούμε πολλά light συστήματα θερμομόνωσης (ελαφρού τύπου) που υπόσχονται απόδοση και στεγανότητα ακόμα και μετά το πέρασμα πολλών ετών. Εδώ να τονίσουμε ότι ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση οι αρμόδιοι που θα επιλέξουμε το κατάλληλο βάρος για το κτίριο μας. 

΄Όχι Γιάννης – Γιαννάκης’

⇒  (φορτία τάξεως 30-40 κιλά / 1τ.μ είναι χάδι για το οποιοδήποτε κτίριο, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν κολώνες)

Οταν ακούμε από τον μονωτή ότι τα 30 κιλά ή 50 ή 70 ανά τετραγωνικό μέτρο είναι υπερβολικά φορτία και θα πρέπει να επιλέξουμε τα 10 ή 15 κιλά ή και λιγότερα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Όσο πιο ελαφριά είναι μία μόνωση τόσο πιο πολλές ευπαθειες έχει ως προς τον τραυματισμό, την καθίζηση και την εισχώρηση υγρασίας. Δείτε Bάρος της θερμομόνωσης ταράτσας PDF

√ Είναι πολύ λογικό ο κάθε επαγγελματίας να θέλει να προωθήσει και να πουλήσει το δικό του υλικό αλλά και σύστημα μόνωσης.  Η γνώση ελάχιστων αρχών στο μάθημα της φυσικής μπορεί να μας γλιτώσει από μεγάλους μπελάδες και αλόγιστες σπατάλες.

Καταλήγουμε στο ότι η επιλογή σωστής μόνωσης το 2023 στην ελληνική αγορά είναι μεγάλος γρίφος για κάποιον που δεν γνωρίζει στοιχειώδη πράγματα.

Ιδιαίτερα με τόσο μεγάλη παραπληροφόρηση και ανεξέλεγκτη διαφήμιση πού υπάρχει στο ίντερνετ θα μπορούσε και κάποιος γνώστης της οικοδομής ή των υλικών, να επιλέξει το λάθος συνεργείο και τύπο μόνωσης ταράτσας


Προσοχή σε πιστοποιήσεις επί χρήμασι και διαφημίσεις

Άλλο ένα μεγάλο εργαλείο παραπληροφόρησης είναι οι πιστοποιήσεις που αφορούν τα διάφορα υλικά. Όπως είδαμε ο καθένας με ένα μικρό χρηματικό ποσό μπορεί να αποκτήσει πιστοποίηση. 

Πρέπει πάντα να εξετάζουμε την προέλευση της πιστοποίησης και τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους πιστοποιείται το εκάστοτε υλικό όπως και τις ημ/νίες πιστοποίησης. Αναζητώντας στεγανοποιήσεις και μονώσεις ταρατσών στην Google ιδίως τους θερινούς μήνες θα δούμε να κατακλύζεται ολόκληρη η σελίδα από διαφημίσεις εταιρειών μονώσεων και υλικών.

Πολλοί πελάτες μη γνωρίζοντας επαρκή στοιχεία για την google πιστεύουν ότι επιλέγοντας κάποιον διαφημιζόμενο στην πρώτη σελίδα έχουν επιλέξει μία γνωστή και επίσημη εταιρεία. Εδώ να ενημερώσουμε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να δώσει ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό και να εμφανιστεί μπροστά μας στα αποτελέσματα αναζήτησης, ακόμα και αν αυτός δεν διαθέτει καμία φορολογική έδρα ή ΑΦΜ, αλλά μόνο ένα site που δείχνει μια καλά οργανωμένη εταιρεία μονώσεων. 


Αναζητήστε πληροφορίες στην Google με τον σωστό τρόπο

Παροτρύνουμε τους πελάτες μας να μην συμβουλεύονται μόνο τις διαφημίσεις αλλά να ψάχνουν και να αναζητούν τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης στα οποία μπορούν να βρουν πολλές έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες που αφορούν τις μονώσεις και αποδεδειγμένα και δικαίως βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις εφόσον καθορίζονται από το κοινό και τις επισκέψεις τους.

Θα θέλαμε να επεκταθούμε και σε άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να μας μπερδέψουν, όπως οι τοπικές αναζητήσεις  ή οι κριτικές επιχειρήσεων που πολλές φορές μας αποκρύπτουν την αλήθεια και παραπλανούν, αλλά αυτό θα το κάνουμε σε άλλο πιο αναλυτικό άρθρο. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία χώρα με ελαστικό νομοθετικό πλαίσιο και χαλαρές ποινικές διώξεις και όλα είναι πολύ εύκολο να γίνουν.

Πλέον όπου υπάρχει καπνός δεν σημαίνει ότι υπάρχει και φωτιά

Η μόνωση πρέπει να γίνεται μια φορά και οι δαπάνες – τιμές είναι αρκετά υψηλές. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να βρεθούμε προ εκπλήξεων με μία κατεστραμμένη μόνωση ή στα δικαστήρια με κάποιον πρώην μονωτή που άλλαξε ξαφνικά επάγγελμα.

Καλέστε μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση αφορά το συγκεκριμένο άρθρο τηλ 210 2381855

Συγγραφέας: Μάριος Μητσόγλου