Ξέρουμε πολύ καλά και έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για τη στεγανοποίηση ταρατσών. Είναι μια εργασία σχεδόν απαραίτητη πλέον σε πολυκατοικίες, σπίτια αλλά και οποιαδήποτε κτιριακή εγκατάσταση. Υπάρχουν πάρα πολλές μέθοδοι και πάρα πολλά υλικά που χρησιμοποιούνται ενώ συνεχώς εμφανίζονται και νέα υλικά, πιο ανθεκτικά, πιο απορροφητικά, πιο αποτελεσματικά.
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε κάποιες από τις μεθόδους στεγανοποίησης και τα υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε περίπτωση.
Ασφαλτόπανα – ασφαλτική μεμβράνη
Η μέθοδος αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη όταν μιλάμε για μόνωση ταράτσας. Είναι ένας τύπος στεγανοποιητικού υλικού που κατασκευάζεται από άσφαλτο. Η εξαιρετική του αντίσταση στο νερό, κάνει την στεγάνωση με ασφαλτόπανα ιδανική για περιοχές με αρκετές βροχές και υγρασία
Τα ασφαλτόπανα περιέχουν ένα ασφαλτικό μίγμα που περιέχει διάφορα υλικά. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ασφαλτικής που χρησιμοποιούνται για τη στεγανοποίηση στέγης:
- SBS τροποποιημένη ασφαλτική μεμβράνη
Η τροποποιημένη ασφαλτική μεμβράνη SBS κατασκευάζεται από τροποποιημένη άσφαλτο τύπου στυρενίου – βουταδιενίου (SBS). Αυτός ο τύπος ασφαλτόπανου παρέχει εξαιρετική ανθεκτικότητα, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για κλίματα όπου έχουμε πολλές εναλλαγές θερμοκρασίας. Η SBS επίσης έχει εξαιρετική αντοχή και στην υπεριώδη ακτινοβολία UV.
- Τροποποιημένη ασφαλτική μεμβράνη APP
Η τροποποιημένη ασφαλτική μεμβράνη APP κατασκευάζεται από τροποποιημένη άσφαλτο με ατακτικό πολυπροπυλένιο (APP). Αυτός ο τύπος ασφαλτικής μεμβράνης παρέχει εξαιρετική αντοχή στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες επιφάνειες, όπως σκυρόδεμα, μέταλλο και ξύλο. Η τροποποιημένη ασφαλτική μεμβράνη APP είναι επίσης ανθεκτική στις ακτίνες UV, καθιστώντας την ανθεκτική επιλογή για στέγες σε περιοχές με υψηλή έκθεση στον ήλιο.
Επαλειφόμενα πολυουρεθανικά υλικά
Τα πολυουρεθανικά υλικά είναι από τα πιο γνωστά για την ανώτερη προστασία από νερό και υγρασία. Αυτές οι ειδικά σχεδιασμένες επιστρώσεις έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ένα ανθεκτικό και μακράς διάρκειας αδιάβροχο φράγμα σε επιφάνειες όπως στέγες, καταστρώματα και θεμέλια. Κατασκευασμένα από ένα πολυμερές υψηλής απόδοσης, τα πολυουρεθανικά επιχρίσματα παρέχουν εξαιρετική αντοχή στο νερό, τις ακτίνες UV και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις επιφάνειες με την πάροδο του χρόνου. Με ισχυρές ιδιότητες πρόσφυσης, σχηματίζουν στενή σύνδεση με μια ποικιλία επιφανειών, εξασφαλίζοντας μέγιστη προστασία από τη διείσδυση νερού και υγρασίας.
Χαρακτηριστικά προϊόντα: Alchimica Hyperdesmo-T, Isomat isoflex
Επαλειφόμενα ακρυλικά υλικά
Παράλληλα με τα πολυουρεθανικά υλικά υπάρχουν και τα ακρυλικά. Το ακρυλικό μονωτικό υλικό χρησιμοποιείται στην επιφάνεια της στέγης, όπου διαστέλλεται και σκληραίνει, δημιουργώντας ένα συνεχές στρώμα μόνωσης που προσκολλάται σφιχτά στην επιφάνεια. Αυτό συμβάλλει στην αποτροπή της διείσδυσης υγρασίας.
Όπως στις περισσότερες μεθόδους στεγανοποίησης με επάλειψη, έτσι και εδώ το πάχος της μόνωσης καθορίζει και την αποτελεσματικότητά της. Έτσι, όσο μεγαλύτερο το πάχος, τόσο μεγαλύτερη και η αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της υγρασίας και της απώλειας της θερμοκρασίας του εσωτερικού του κτιρίου.
Χαρακτηριστικά προϊόντα: Durostick Hydrostop, Vivechrom Isotop
Μεμβράνη PVC
Η μεμβράνη στέγης PVC είναι ένας τύπος υλικού στέγης που κατασκευάζεται από χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC). Διατίθενται σε διάφορα πάχη, όσο μεγαλύτερο το πάχος τόσο μεγαλύτερη και η στεγάνωση. Οι μεμβράνες οροφής PVC είναι επίσης γνωστές για την ενεργειακή τους απόδοση, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης. Είναι ανθεκτικές στην UV ακτινοβολία και οι ιδιότητές τους κρατάνε αρκετά χρόνια, πράγμα που τις καθιστά μια ιδανική επιλογή για πολλά εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια.
Χαρακτηριστικά υλικά: Μεμβράνη Sikaplan, Μεμβράνες PVC SIMPLAN
Μόνωση με καουτσούκ EPDM
Το EPDM (μονομερές διένιο αιθυλενοπροπυλενίου) είναι ένας τύπος συνθετικού καουτσούκ που χρησιμοποιείται συνήθως ως μεμβράνη στέγης για μόνωση. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, το όζον και την υπεριώδη ακτινοβολία. Η μεμβράνη EPDM μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές στέγης, συμπεριλαμβανομένων επίπεδων και χαμηλής κλίσης στεγών. Συνήθως εγκαθίσταται σε μεγάλα φύλλα που κολλιούνται στο κατάστρωμα της στέγης. Οι στέγες EPDM έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και απαιτούν πολύ λίγη συντήρηση, γεγονός που τις καθιστά μια δημοφιλή επιλογή τόσο για εμπορικά όσο και για οικιστικά κτίρια. Επιπλέον, είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό που ανακυκλώνεται εύκολα, καθιστώντας το μια ελκυστική επιλογή για όσους επιθυμούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.
Θερμοπλαστική μεμβράνη TPO
Η θερμοπλαστική πολυολεφίνη (TPO) είναι ένας τύπος μεμβράνης στέγης που χρησιμοποιείται συνήθως ως μονωτικό υλικό. Το TPO είναι ένα μείγμα πολυπροπυλενίου και ελαστικού αιθυλενίου-προπυλενίου που είναι ενισχυμένο με πολυεστέρα. Είναι ένα υλικό με υψηλή ανακλαστικότητα που συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία και μειώνοντας την ποσότητα θερμότητας που απορροφάται από ένα κτίριο. Το TPO είναι επίσης ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία, το όζον και τις χημικές ουσίες, καθιστώντας το ένα ανθεκτικό υλικό για στέγες και μονώσεις. Συνήθως εγκαθίσταται ως μεμβράνη στέγης μονής στρώσης και μπορεί να συνδεθεί μηχανικά, να προσκολληθεί ή να τοποθετηθεί με έρμα. Το TPO είναι γνωστό για την ευκολία εγκατάστασης και τις χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, γεγονός που το καθιστά δημοφιλή επιλογή για εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια.
Χαρακτηριστικά προϊόντα: UltraPly TPO
Επαλειφόμενα τσιμεντοειδή υλικά
Τα τσιμεντοειδή μονωτικά υλικά αποτελούνται από τσιμέντο, άμμο και άλλα πρόσθετα. Τα μίγματα αυτά εφαρμόζονται σε υγρή μορφή και μπορούν να ψεκαστούν ή να σπατουλαριστούν σε επιφάνειες για να δημιουργηθεί το ζητούμενο στρώμα μόνωσης. Στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγονται η αντοχή τους στη φωτιά, η αντοχή τους στην υγρασία και τα παράσιτα και η ικανότητά τους να αντιστέκονται σε πιέσεις. Ωστόσο, για να επιτύχουν υψηλή θερμομονωτική απόδοση και στεγανοποίηση, πολλές φορές συνίσταται η επίστρωσή τους με άλλα υλικά από πάνω.
Χαρακτηριστικό υλικό: Mapei Mapelastic
, Durostick D-9
Μόνωση από μάλλινο ύφασμα (eco-friendly)
Μία από τις πιο ανερχόμενες eco – friendly μεθόδους είναι η μόνωση με μάλλινο ύφασμα. Το μαλλί είναι μια καλή λύση για μόνωση καθώς έχει πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες και είναι από βιώσιμους και ανανεώσιμους πόρους. Επιπλέον, η εν λόγω εφαρμογή είναι ανθεκτική στη φωτιά, την υγρασία και τη μούχλα, καθιστώντας την ασφαλή και υγιεινή επιλογή για σπίτια και κτίρια.
Μόνωση με κυτταρίνη
Εάν αναζητάτε μια οικονομικά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή μόνωσης, τότε ίσως να θέλετε να εξετάσετε τη μόνωση κυτταρίνης. Κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα χάρτινα υλικά, όπως εφημερίδες και χαρτόνια, τα οποία τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια και υποβάλλονται σε επεξεργασία με χημικές ουσίες για να καταστούν πυράντοχα και ανθεκτικά στη μούχλα. Μόλις η κυτταρίνη υποστεί επεξεργασία, είτε διοχετεύεται με φυσητήρα είτε ψεκάζεται στη σοφίτα, στους τοίχους ή σε άλλους χώρους που χρειάζονται μόνωση. Αυτή η επιλογή δεν είναι μόνο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματική για τη στεγανοποίηση οποιασδήποτε οροφής.
Αφήστε ένα σχόλιο