μονωση με ασφαλτοπανα eshadienΗ σωστή μόνωση της ταράτσας έχει πολλαπλά οφέλη για τα κτίρια στα οποία χρησιμοποιείται. Καταρχήν, μειώνει τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση και ψύξη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Επιπλέον, η μόνωση αποτρέπει την ανάπτυξη μούχλας και τις δομικές ζημιές, διατηρώντας μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία. Η επένδυση στην στεγανοποίηση της ταράτσας είναι μια στρατηγική απόφαση που βελτιώνει την απόδοση του σπιτιού μας, επηρεάζει θετικά την ποιότητα ζωής μας και μειώνει το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε σε 2 πολύ διαδεδομένους τρόπους στεγανοποίησης, τη στεγανοποίηση με ασφαλτόπανα και τη στεγανοποίηση με επαλειφόμενα υλικά.


Τι είναι η μόνωση με ασφαλτόπανα;

Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την εγκατάσταση ασφαλτικών μεμβρανών στην ταράτσα του κτιρίου. Ο χώρος ελέγχεται και καθαρίζεται πλήρως έτσι ώστε να η επιφάνεια να είναι λεία και στεγνή. Στη συνέχεια τοποθετείται η ασφάλτινη τσόχα από άκρη σε άκρη κατά μήκος της στέγης, καλύπτοντας όλα την επιφάνεια και με τέτοιον τρόπο ώστε να οδηγεί το νερό στις υδροροές.
Παραδοσιακά γνωστή για τη χρήση της σε επιφάνειες δρόμων, η άσφαλτος έχει βρει εφαρμογές και στη μόνωση ταρατσών, λόγω της καταπληκτικής της ικανότητας να διατηρεί τη θερμότητα. Ως μονωτικό υλικό, το ασφαλτόπανο δημιουργεί ένα στρώμα το οποίο μπορεί να «παγιδεύσει» και να αποθηκεύσει αποτελεσματικά τη θερμότητα, συμβάλλοντας στην ισορρόπηση της θερμοκρασία εντός των οικοδομών και των κτιρίων. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για περιοχές που εμφανίζουν διακυμάνσεις στη θερμοκρασία οι οποίες προκαλούν προβλήματα στη δομή των κτιρίων.

(σχετικά υλικά= eshadien, eshaelastan, eshaduro, sika, bituline pallas, hermesdien, isomat sbs, ravago ravaproof )

μονωση ταρατσας με ασφαλτοπανα - γλυφαδα


Πότε να μονώσετε την ταράτσα σας με ασφαλτόπανα;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η μόνωση με ασφαλτόπανα ενδείκνυται σε περιοχές που έχουν μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας αλλά και σε περιοχές με υψηλή υγρασία και βροχές. Όταν χρησιμοποιείται ως μονωτικό στρώμα, η άσφαλτος μπορεί να παγιδεύσει και να αποθηκεύσει αποτελεσματικά τη θερμότητα, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της θερμοκρασίας εντός των κατασκευών. Επιπλέον, εμποδίζει την εισροή της υγρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση μούχλας και την αλλοίωση της δομής και του υλικού του κτιρίου.


Μόνωση με επαλειφόμενα υλικά

Η μόνωση με επαλειφόμενα υλικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μέθοδος , ειδικά σε επιφάνειες με ανομοιογένειες και με εμπόδια όπως φωτοβολταϊκά, ηλιακούς δέκτες, κεραίες κ.λπ.

Αντιθέτως , η εγκατάστασή τους είναι σχετικά πιο εύκολη και πιο οικονομική. Τα υλικά που αναφέρονται χαρακτηρίζονται από μεγάλη ελαστικότητα, υψηλή στεγάνωση, αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία, αντοχή σε υδρολύσεις και μικροοργανισμούς, ενώ χρησιμοποιούνται και για το γέμισμα ρωγμών και σκασιμάτων. Επιπλέον, διαθέτουν υψηλή αντοχή σε χημικά και καθαριστικά, εξαιρετική αντοχή σε καιρικές συνθήκες, και παρέχουν βατότητα.

στεγανωση με επαλειφομενο hyperdesmoΕπαλειφόμενα υλικά είναι διάφορα υλικά με βάση το τσιμέντο (τσιμεντοειδή), υλικά με βάση το νερό (υδατοδιαλυτά), υλικά με βάση τη σιλικόνη (σιλικονούχα), το πολύ αποτελεσματικό Hyperdesmo, τα πολυουρεθανικά, ελαστομερή και υβριδικά επαλειφόμενα και τα ελαστομερή ασφαλτικά τα οποία είναι ρευστά (για παράδειγμα γαλακτώματα ή βερνίκια). Κάθε ένα από αυτά τα υλικά έχει διαφορετικές ιδιότητες και είναι η ιδανική επιλογή για διαφορετικές περιπτώσεις. Τα περισσότερα διαφέρουν στο οικονομικό κομμάτι, στον τρόπο εγκατάστασης, στη συντήρηση που απαιτούν, αλλά και στον χρόνο ζωής τους.

(σχετικά υλικά= hyperdesmo lv, hyperdesmo t, hyperdesmo clv, esha acrycoat, esha hybrid, isomat pu 500, sikaflex 612, neoroof, mariseal 250)

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για τη στεγανοποίηση είναι ότι πρόκειται για μια μέθοδο πρόληψης της υγρασίας και όχι μια μέθοδο καταπολέμησης του προβλήματος που δημιουργήθηκε. Αν υπάρχει ήδη υγρασία στα τοιχώματα και στη δομή του κτιρίου, θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες. Επιπλέον, καθώς υπάρχει μία πληθώρα υλικών και μεθόδων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κάθε ανάγκη, είναι πάντα προτιμότερο να ζητάτε τη συμβουλή των ειδικών για να σας κατευθύνουν προς την καλύτερη δυνατή λύση.