Εάν το σπίτι στο οποίο μένετε είναι χτισμένο πριν τη δεκαετία του 1980 ο μόνος τρόπος για να γλιτώσετε κάποια χρήματα από τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης είναι να μονώσετε την ταράτσα του κτιρίου. απαιτεί σίγουρα κάποιες τεχνικές γνώσεις, τις οποίες δεν διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι. Στο άρθρο αυτό, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με όσα χρειάζεται να ξέρετε , ώστε να μην πέσετε θύματα των επιτήδειων.

Αρχικά, καλό είναι να βρείτε κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε και το οποίο να έχει κάποια σχέση με τον χώρο . Ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς για τον τύπο εφαρμογης που θα χρειαστούμε, μιας κι αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα του μηχανικού. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε πληροφορημένοι όσο γίνεται καλύτερα για να αποφύγουμε τις κακοτεχνίες, αλλά και τα παραπανίσια έξοδα. Πριν καταλήξουμε σ’ ένα συνεργείο τοποθέτησης είναι σκόπιμο να δούμε προηγούμενα έργα της εταιρείας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλέξουμε το συνεργείο βάση της τιμής του. Πάντως, γενικά, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με τις λύσεις που σας προτείνουν και να ζητάτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την αναγκαιότητα της εφαρμογής ή την ποιότητα των υλικών.

Για να εξασφαλίσετε τα χρήματα που θα δαπανήσετε για τη μόνωση σας επιλέξτε επώνυμες και αξιόπιστες εταιρείες στον χώρο ζητώντας τους να σας δώσουν γραπτή εγγύηση για την κατασκευή τους. Συνήθως οι σοβαρές εταιρείες σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά με την κατασκευή φροντίζουν να καλύψουν τη ζημιά, καθώς δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χαλάσουν το καλό όνομα τους. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι η ισχύς της εγγύησης εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της επιχείρησης.

Όσον αφορά το κόστος αυτό εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες. Οι προσφορές λόγω οικονομικής κρίσης είναι πολλές. Η επιλογή όμως με βάση μόνο την τιμή κρύβει πολλούς κινδύνους π. χ. εκπτώσεις στην ποιότητα των μονωτικών υλικών. Σε γενικές γραμμές η τιμή καθορίζεται από το μέγεθος της εφαρμογής, από την ποιότητα των υλικών και τέλος, από την περίοδο που επιλέγετε να κάνετε τις εργασίες. Για να λάβετε μια καλή προσφορά επιλέξτε καλύτερα τις περιόδους που οι εταιρείες μονώσεων δεν έχουν πολλή δουλειά, όπως είναι το καλοκαίρι ή ο χειμώνας. Αντιθέτως σε περιόδους αιχμής (άνοιξη- φθινόπωρο) οι προσφορές τους ενδεχομένως να μην σας ικανοποιήσουν.

Αν θέλετε να γλιτώσετε ακόμα περισσότερα χρήματα κι εφόσον έχετε κάποια εξοικείωση με τον χώρο των κατασκευών μπορείτε να τοποθετήσετε μόνοι σας τη μόνωση της ταράτσας σας. Μάλιστα εάν πρόκειται για μονοκατοικία με μικρή επιφάνεια , τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Μπορείτε να κάνετε μια αρκετά καλή δουλειά, ξοδεύοντας όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα.