Ένα κτίριο το οποίο είναι υγρομονωμένο προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία και στο ίδιο αλλά και στους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται ή μένουν σε αυτό. Κατ’ αρχάς, είναι γνωστό ότι το νερό και η υγρασία αποτελούν εχθρό για τις κτιριακές κατασκευές.

Η παρουσία νερού μέσα στους τοίχους μπορεί να τους διαβρώσει, ενώ παραβιάζεται η ακεραιότητα της κατασκευής,κάνουν την εμφάνισή τους οι μύκητες και η μούχλα και τυχόν έπιπλα κοντά στα υγροποιημένα σημεία κινδυνεύουν να πάθουν ζημιά. Έτσι, στεγανοποιώντας αποτελεσματικά μια κατασκευή την προστατεύετε από όλες τις παραπάνω και άλλες επιπτώσεις εισχώρησης νερού σε αυτή.

Η στεγανοποίηση κτιρίων, γνωστή και ως υγρομόνωση είναι μια διαδικασία η οποία έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει την εισχώρηση νερού ή υγρασίας στο εκάστοτε κτίριο μέσω των τοίχων ή της οροφής κάνοντας χρήση ειδικών αδιαβροχοποιητικών και άλλων υλικών.

Συνήθως, λαμβάνονται εκτεταμένα μέτρα στεγανοποίησης κατά τη στιγμή κατασκευής ενός κτιρίου για την εξασφάλιση ελέγχου της υγρασίας από την αρχή, δεν είναι λίγες όμως οι φορές που η στεγανοποίηση πραγματοποιείται και μετά την κατασκευή του κτιρίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν προκύψουν ή για τον εκσυγχρονισμό αυτού.

Επιπλέον, η στεγανοποίηση δεν προσφέρει μόνο προστασία στο ίδιο το κτίριο αλλά χαρίζει και οφέλη στην υγεία των ανθρώπων που μένουν μέσα σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη στεγανοποίησης μακροχρόνια δημιουργεί ένα υγροποιημένο περιβάλλον με υψηλά ποσοστά υγρασίας στο εσωτερικό του. Η συνεχής διαβίωση σε υψηλά ποσοστά υγρασίας είναι αποδεδειγμένη ως αιτία για αρκετά προβλήματα υγείας των ανθρώπων.
Από έλλειψη άνεσης και συχνά κρυολογήματα μέχρι αναπνευστικά προβλήματα και αρθρίτιδα είναι μερικά από αυτά.
Συμπεραίνοντας, η στεγανοποίηση μιας οικοδομικής κατασκευής έχει μεγάλη κρισιμότητα τόσο για το ίδιο το κτίριο όσο και για τη δημιουργία και διατήρηση ενός υγιεινού περιβάλλοντος στο εσωτερικό του.
Χωρίς αυτή, τα θεμέλια και η ακεραιότητα του κτιρίου μπορεί να υποστούν υπονόμευση ενώ η άνεση και η υγεία των κατοίκων κινδυνεύει λόγω της αυξημένης υγρασίας.
Γι’ αυτό, αν το κτίριό σας δεν είναι στεγανοποιημένο και παρατηρείτε φαινόμενα μούχλας,αλάτωσης και φουσκώματος τοίχων τότε ήρθε η ώρα να σκεφτείτε την στεγανοποίησή του !