Τα θερμομονωτικά και τα στεγανωτικά υλικά ταρατσών στη σημερινή εποχή είναι πάρα πολλά και ποικίλα και διαφέρουν ως προς τη σύστασή τον τρόπο παραγωγής αλλά και την εφαρμογή τους.

 Διαφοροποιούνται σε κατηγορίες όπως επαλειφόμενα μονωτικά ταρατσών, μεμβράνες ασφαλτικές που επικολλούνται με χρήση φλόγας, εξηλασμένο πολυστυρένιο όπως και διογκωμένο.

Επίσης υπάρχουν θερμομονωτικά υλικά όπως η πολυουρεθάνη,ο πετροβάμβακας ή και άλλα διάφορα συνθετικά αποτελούμενα από πιο υγιεινή σύσταση όπως τα πάνελ από κοκοφοίνικα, οι συνθετικές πλάκες βιομηχανικής κάνναβης (που χρησιμοποιούνται πολύ τα τελευταία χρόνια στη θερμομόνωση ταρατσών), πλάκες φελλού και  ο πιο διαδεδομένος και γνωστός ηρακλειτης.

 Στα επαλειφόμενα θα δούμε υλικά όπως ακρυλικά πολυουρεθανικά υβριδικά και άλλα. Θεωρείται ότι τα πολυουρεθανικά υλικά ιδίως κατά την εφαρμογή τους θέλουν μεγαλύτερη προσοχή από τους τεχνικούς διότι περιέχουν ισχυρούς διαλύτες τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισπνέουμε. Για αυτό προτείνουμε στην εφαρμογή αυτών των υλικών θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας  και προφυλάξεις των εργαζομένων.

ακρυλικά μονωτικά ταρατσών Τα ακρυλικά μονωτικά ταρατσών θεωρούνται πιο ανώδυνα και όχι τόσο εχθρικά για την υγεία και το περιβάλλον γιατί διαλύονται με νερό και η εφαρμογή τους χαρακτηρίζεται πιο απλή. Παρατηρούμε όμως το φαινόμενο  της κιμωλίωσης των υλικών αυτών μετά την πάροδο της ζωής τους και έχοντας υποστεί καταπονήσεις από ηλιακή ακτινοβολία και υγρασία. το φαινόμενο αυτό απελευθερώνει τη σκόνη δημιουργείται από την φθορά του υλικού με συνέπεια κατά πρώτον να την εισπνέουμε και κατά δεύτερον να σκορπίζεται στο περιβάλλον.

Τα υβριδικά στεγανωτικά και μονωτικά ταρατσών θα τα τοποθετήσουμε στο ενδιάμεσο επίπεδο επικινδυνότητας διότι η σύστασή τους περιλαμβάνει στοιχεία των δύο που προαναφέραμε. Επίσης έχει ακουστεί ότι η εξηλασμένη πολυστερίνη είναι εχθρική κατά την παραγωγή αλλά και κατά την παραμονή της σε ταράτσες διότι απελευθερώνει ρύπους εχθρικούς προς το περιβάλλον ( Greenpeace).

 Τα τελευταία χρόνια και μετά την αύξηση του φαινομένου πυρκαγιών στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό είδαμε να προωθείται ο πετροβάμβακας και άλλα παρόμοια μονωτικά ταρατσών γιατί θεωρείται άκαυστος  και υπερτερεί σε σχέση με άλλα εύφλεκτα  θερμομονωτικά. Αργότερα όμως ακούστηκε ότι κατά την εφαρμογή και τη χρήση του απελευθερώνει μόρια και κόκκους που εισπνέοντας τα κατακρατούνται στους πνεύμονες.

 Αυτό μας θυμίζει την περίπτωση με τη χρήση πλακών ελενίτ  και το εργοστάσιο παραγωγής πριν κάποια χρόνια στη χώρα μας, που ενώ ήταν το πιο πολυσυζητημένο μονωτικό υλικό, με θερμομονωτικές ιδιότητες, εύκολη τοποθέτηση αλλά και πολύ οικονομικό, κατέληξε να είναι το πιο επικίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον. Να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο είχε υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες αμιάντου. 

Επίσης συναντάμε κατηγορίες υλικών που χαρακτηρίζονται ως καρκινογόνα πχ η πολυουρεθάνη, αν σκεφτούμε όμως ότι υπάρχει παντού στη ζωή μας,σπίτι, ταμπλο αυτοκινήτων και πολλά άλλα τότε δεν μας φαίνεται και τόσο τρομερό (η πίσσα θεωρείται και αυτή καρκινογόνο υλικό). 

Πιστεύουμε ότι σε μερικά χρόνια θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τα μονωτικά ταρατσών και κτιρίων και θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι μας προσφέρει το καθένα από αυτά αλλά και ποια είναι εχθρικά ως προς την υγεία μας και το περιβάλλον.

 Ωστόσο προτείνουμε τη χρήση προστατευτικών μέσων γαντιών και μασκών  όταν εφαρμόζουμε οποιοδήποτε θερμομονωτικό η στεγανωτικό υλικό. Θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά την εισπνοή για τις αναθυμιάσεις ή ακόμα και με την επαφή με το δέρμα.

 Ενδεικτικά παρουσιάσαμε κάποια μονωτικά ταρατσών τα οποία γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Αν κάνετε μία μικρή έρευνα αγοράς θα βρείτε πληθώρα θερμομονωτικών με διάφορες πυκνότητες πάχη και ιδιότητες αλλά και πολύ μεγάλη ποικιλία σε στεγανωτικα καλυπτικα, επαλειφόμενα, ασφαλτόπανα  και άλλα.

Μονώσεις ταρατσών – Monotica Gr

κιμωλίωση υλικώνμονωτικά πολυουρεθάνηςπίσσα σε ταράτσαεπαλειφόμενα ταρατσών