Σε μια εποχή που η εξοικονόμηση ενέργειας θεωρείται το Α και το Ω, οι μονώσεις ταρατσών θεωρούνται η καλύτερη επιλογή για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Παράλληλα τα έξοδα που δαπανώνται καλύπτονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση η κατάλληλη επιλογή έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε κτιρίου και ως εκ τούτου σκόπιμο είναι να προηγηθεί μια μελέτη του χώρου.

Από την μελέτη του ειδικού, το τεχνικό προσωπικό, αλλά και από τα χρήματα που είναι διατεθειμένος να δαπανήσει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της μόνωσης.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει οτι είναι απαραίτητα και ακριβή.  Επιπλέον πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο παρέχουν πολλές προσφορές, καθώς επίσης και δωρεάν μελέτη του χώρου.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν προσεκτικά την εταιρεία με την οποία θα συνεργαστούν, να έχουν δει προηγούμενα έργα της και να έχουν λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε να είναι εξασφαλισμένοι για το αποτέλεσμα. Για την τελική επιλογή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κυρίως την ποιότητα και όχι τις χαμηλές τιμές διότι οι φαινομενικά οικονομικές λύσεις μακροπρόθεσμα κοστίζουν ακριβότερα.

αποτελούν πλέον υποχρεωτική κατασκευή στα νεόδμητα κτίρια βάσει κανονισμού, αλλά παρατηρείται το φαινόμενο και παλαιότερα σπίτια να μονώνονται, καθώς τα οφέλη είναι πολλά. Πρώτα-πρώτα μειώνονται κατά πολύ οι απώλειες θερμότητας την περίοδο του χειμώνα, γεγονός που συνεπάγεται λιγότερες δαπάνες για την θέρμανση. Ειδικότερα, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι στη μη μονωμένη ταράτσα οφείλονται οι μεγαλύτερες απώλειες θερμικής ενέργειας αντιλαμβάνεται γιατί η θερμομόνωση παίζει τόσο σημαντικό ρόλο.

Παράλληλα την περίοδο του καλοκαιριού, μια μονωμένη ταράτσα δυσχεραίνει την είσοδο της θερμότητας στο εσωτερικό του σπιτιού, παρέχοντας μας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δροσιά, ενώ περιορίζει και τα έξοδα από τη χρήση κλιματιστικού. Εκτός από το μεγάλο όφελος που επιτυγχάνεται χάρη στην οικονομία των δαπανών θέρμανσης, η μόνωση της ταράτσας γίνεται και για λόγους υγιεινής, καθώς εξαφανίζεται η μούχλα και οι μύκητες, βελτιώνοντας παράλληλα την αισθητική του όψη.

Βέβαια, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις έτσι ακολουθούν κάποια στάδια: μελέτη του χώρου και του προβλήματος, με στόχο την επιλογή της καλύτερης δυνατής λύσης, ακολουθούν κάποια βήματα προεργασίας, όπως ο καθαρισμός της ταράτσας και η προετοιμασία του χώρου . Τέλος, ακολουθεί η επιλογή των σωστών μονωτικών υλικών και η εφαρμογή τους από έμπειρο προσωπικό.

Σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι και το γεγονός ότι η μόνωση αποτελεί μια διαδικασία, η οποία βελτιωνει την ποιότητα ενός σπιτιού καθιστώντας το ελκυστικότερο σε περίπτωση αγοράς ή ενοικίασης. Όλα αυτά λοιπόν θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά κάθε ιδιοκτήτη, ο οποίος σκέφτεται να αξιοποιήσει το ακίνητο του, επενδύοντας σε μια καλής ποιότητας εφαρμογη.