Είναι αποδεδειγμένο γεγονός ότι η μόνωση του κτιρίου σας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα μειώνοντας σημαντικά τις ενεργειακές απαιτήσης θέρμανσης και ψύξης. Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε πως μια απλή μόνωση οροφής μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Οι Έλληνες ξοδεύουν αρκετά δις ευρώ σε ετήσια βάση για τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης των κτηρίων στα οποία ζούνε ή εργάζονται.
Αυτό συμβαίνει διότι, λόγω του ιδιότροπου κλίματος της χώρας μας, οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας της καλοκαιρινής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη του χειμώνα αναγκάζουν τα νοικοκυριά να εξοπλίζονται με συστήματα ψύξης και θέρμανσης όπως καλοριφέρ, κλιματιστικά, θερμάστρες και ανεμιστήρες με αποτέλεσμα να ξοδεύουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους τόσο για την αγορά όσο και για την λειτουργία αυτών.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές μεθόδοι και λύσεις για την βελτίωση της θερμικής απόδοσης του εκάστοτε κτηρίου και εν συνεχία τη μείωση του χρηματικού κόστους θέρμανσης ή ψύξης αυτού. Μια από αυτές είναι και η μόνωση ταρατσών.
Είναι μια ισχυρή και αποτελεσματική λύση για την μακροπρόθεσμη  εξοικονόμηση της συνολικής ενέργειας που απαιτεί ένα κτίριο για να διατηρηθεί μια φυσιολογική και ανεκτή θερμοκρασία διαβίωσης στο εσωτερικό του.
Ειδικά στην Ελλάδα, όπου τα κτίρια χρειάζονται και ψύξη και θέρμανση κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων εποχών, η μόνωση της ταράτσας του κτιρίου σας θα ήταν μια ιδανική λύση για να μειώσετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ και τις ώρες που παραμένει ανοιχτό το κλιματιστικό.
Ο τρόπος που επιτυγχάνεται αυτή η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πολύ απλός. Κατά πρώτον, τους καλοκαιρινούς μήνες η μόνωση της ταράτσας εμποδίζει μεγάλο μέρος της θερμότητας που εκπέμπεται από τον δυνατό ελληνικό ήλιο να διαπεράσει στο εσωτερικό του κτιρίου με αποτέλεσμα το τελευταίο να παραμένει όσο το δυνατόν πιο ψυχρό.
Κατά δεύτερον, στη διάρκεια του χειμώνα η θερμομόνωση που έχει τοποθετηθεί στην οροφή του κτιρίου εμποδίζει μέρος της θερμότητας του εσωτερικού του να το διαπεράσει, κρατώντας το κτίριο σε θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές που θα διέθετε αν ήταν «γυμνό».

Οι μονώσεις ταρατσών, βάσει πολυάριθμων ερευνών, αποτελούν έναν από τους κορυφαίους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας των σύγχρονων κτιρίων.

Μπορεί το κόστος τοποθέτησής τους να είναι σχετικά υψηλό, αλλά η απόσβεσή τους έρχεται σε λιγότερο από 2 χρόνια και τα μακροπρόθεσμα κέρδη είναι πολλά. Μήπως ήρθε η ώρα να μονώσετε και τη δική σας ταράτσα