Πολλές φορές είναι αναγκαίο να γίνονται εργασίες με μονώσεις σε μία κτιριακή οικοδομική κατασκευή, είτε λόγω εμφανών προβλημάτων, είτε για προληπτικούς λόγους.
Παρ’ όλα αυτά είναι πολλά τα ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία εφαρμογής μιας μόνωσης και ο μόνος τρόπος για να μπορέσει κανείς να τα αποφύγει, είναι να έχει κάνει εκ των προτέρων εξειδικευμένη μελέτη και σωστό σχεδιασμό. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι είναι ουσιώδες να επιλεγεί ένα αρκετά έμπειρο συνεργείο μονώσεων, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και άριστης εργασίας.Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στις μονώσεις, είναι η κατάλληλη επιλογή των υλικών.
Υπάρχουν πάρα πολλά και διαφορετικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια μόνωση, ενώ διαφοροποιημένη είναι επίσης και η καταλληλότητά τους ανάλογα με το χώρο εφαρμογής. Επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης ποιο ή ποια από αυτά τα υλικά είναι τα πιο κατάλληλα, θα ήταν καλό να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό στις μονώσεις.
Χρειάζονται τεχνικές γνώσεις που απαιτούν ταυτόχρονα και σημαντική εμπειρία, για να μπορέσετε να αξιολογήσετε μόνοι σας την καταλληλότητα και την αξιοπιστία των μονωτικών υλικών.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του χώρου στον οποίο θα εφαρμοστεί η μόνωση, αφού άλλα υλικά είναι κατάλληλα για εσωτερικούς χώρους, άλλα για εξωτερικούς, άλλα για υπόγεια και πυλωτές και άλλα για ταράτσες.Κάθε υλικό που χρησιμοποιείται έχει βασικά χαρακτηριστικά που το κάνουν λιγότερο ή περισσότερο κατάλληλο για το χώρο σας.
Καλό είναι επίσης να μεριμνήσετε και για το επιπλέον βάρος που μπορεί να προστεθεί στην κατασκευή, μετά την ολοκλήρωση των μονώσεων. Κυριότερα, αν μιλάμε για μονώσεις ταρατσών, η επιπλέον επιβάρυνση ενδέχεται να επηρεάζει την στατικότητα του συνολικού κτιρίου.
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στα στάδια της εφαρμογής. Κάθε στάδιο, από την προετοιμασία, μέχρι την τελική εφαρμογή, προϋποθέτει συγκεκριμένα βήματα και προδιαγραφές.
Σίγουρα θα πρέπει όλα τα στάδια να γίνονται με βάση τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές των υλικών που χρησιμοποιούνται και που άλλα στεγνώνουν πιο γρήγορα, ενώ άλλα πιο αργά. Συγκεκριμένα στις περιπτώσεις των εξωτερικών μονώσεων, θα πρέπει το όλο έργο να λάβει χώρα κατά την περίοδο των πιο στεγνών μηνών, δηλαδή της άνοιξης ή του καλοκαιριού.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα προκειμένου να διερευνηθεί αν το τελικό αποτέλεσμα ήταν επιτυχημένο. Γι αυτό καλό είναι στη συμφωνία με το συνεργείο που θα επιλέξετε να έχετε ξεκαθαρίσει θέματα όπως η εγγύηση και η αποτελεσματικότητα ακόμη και σε δυσμενής καιρικές συνθήκες.
Για να είναι άκρως αποτελεσματικό το αποτέλεσμα και η εφαρμογή να διαρκέσει πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα, θα πρέπει να φροντίζετε για την τακτική συντήρηση των εργασιών μονώσεων που έχετε εφαρμόσει. Ορισμένες φορές αυτό μπορεί να γίνει από εσάς προσωπικά, συνήθως όμως το αναλαμβάνουν οι επαγγελματίες στο χώρο.
Το συνολικό κόστος της εφαρμογής είναι επίσης μία ιδιαιτερότητα που πρέπει να έχετε έλθει σε συμφωνία εξ’ αρχής της εφαρμογής. Έτσι θα μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς πως θα διαχειριστείτε τον οικονομικό σας προϋπολογισμό, χωρίς να διακινδυνεύσετε να βγείτε εκτός ορίων. Επίσης έτσι αποφεύγετε και τις περιπτώσεις των επιπλέον εξόδων λόγω αλλαγής μονωτικών υλικών.