Μούχλα, ένας ορατός εχθρός

Διαβάζουμε συνεχώς στο διαδίκτυο, περιπτώσεις κατοικιών στις οποίες υπάρχει έντονο το πρόβλημα της μούχλας. Και δεν μιλάμε φυσικά για παλιές κατοικίες μόνο οπού εκεί το πρόβλημα είναι αρκετά συχνό λόγω του τρόπου κατασκευής αλλά για καινούργιες κατοικίες ακόμα και λίγων ετών στις οποίες είναι αρκετά έντονο το πρόβλημα ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε.


Πως δημιουργείται;

Το έντονο αυτό πρόβλημα το οποίο απασχολεί σίγουρα αρκετό κόσμο δημιουργείται αφενός από την υγρασία η οποία έχει εισχωρήσει μέσα στο σκυρόδεμα και αρκετές φορές από έλλειψη η από μη σωστή θερμομόνωση της κατοικίας.

Αναλυτικά να πούμε ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν με την σειρά τους να επιτρέπουν την δημιουργία μούχλας όπως η ταράτσα χωρίς θερμομόνωση την οποία συναντάμε κυρίως στις παλαιές κατοικίες αλλά και σε αρκετές καινούργιες στις οποίες αρκετές φορές δίνεται από τον κατασκευαστή μεγαλύτερη έμφαση στην ομορφιά και στην εξωτερική εμφάνιση παρά στην προστασία του κτιρίου η της κατοικίας από όλους αυτούς τους παράγοντες. Η δεύτερη περίπτωση είναι τα κακής ποιότητας υλικά τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για θερμομόνωση και τα οποία σε μικρό βάθους χρόνου αποδείχθηκαν ανεπαρκή στο να προστατεύσουν σωστά την κατοικία σας. Φυσικά το μεγάλο λάθος το οποίο γίνεται αρκετές φορές είναι η έλλειψη γνώσης σχετικά με τα υλικά τα οποία είναι κατάλληλα για κάθε περιοχή της χώρας , ανάλογα πάντα με τις κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν εκεί. Δηλαδή για παράδειγμα δεν μπορείς να κάνεις θερμομόνωση σε μια κατοικία δίπλα στην θάλασσα σε κάποιο νησί με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια υλικά με τα οποία θα έκανες σε ένα σπίτι σε μεγάλο υψόμετρο σε βόρειο τμήμα της χώρας.


Αρκετές βέβαια φορές σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με τον ίδιο τον χώρο λόγω δυσκολίας κατασκευής, πράγμα που επιτρέπει την διακοπή της σε αρκετά σημεία και διευκολύνει την ανάπτυξη θερμογέφυρας.


Πως αναγνωρίζω την μούχλα;

Ευτυχώς το φαινόμενο αυτό αποτελεί έναν ορατό εχθρό ο οποίος απειλεί όχι μόνο την κατοικία σας σαν κατασκευή αλλά και την υγεία των ατόμων που διαμένουν εκεί. Συνήθως εμφανίζεται με μαύρα στίγματα στο ταβάνι και στους τοίχους και μικρές σταγονίτσες σαν να ιδρώνει το ταβάνι. Ειδικά τα μαύρα στίγματα είναι εστίες από μύκητες οι οποίοι αποτελούν έναν επικίνδυνο παράγοντα για την υγεία των ανθρώπων.


Και ποια είναι η λύση;

Η λύση αρχίζει κατά πρώτον από την σωστή εκ νέου μελέτη της κατοικίας σας και την εστίαση στο πρόβλημα , όπου αυτό εμφανίζεται. Όπως και να είναι κατασκευασμένος ο χώρος σας είτε είναι παλαιός είτε πιο νέος, ότι υλικά και να έχουν χρησιμοποιηθεί οι λύσεις είναι αρκετές. Χρησιμοποίηση κατά πρώτον των κατάλληλων υλικών για την περιοχή σας , εύρεση πιο φτηνών αλλά συνάμα ποιοτικών και συμβατών λύσεων οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς και σε άλλες περιπτώσεις. Και φυσικά η καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής είναι αυτό που ζητάει ο καθένας και το οποίο μπορούμε να προσφέρουμε