Αν η μόνωση με ασφαλτόπανο πάλιωσε και χάθηκε η καλή της λειτουργία, τότε είναι πολύ περιορισμένες οι εφαρμογές που μπορούν να σώσουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Η πιο σωστή λύση θα είναι να προβούμε σε αντικατάσταση του παλαιού ασφαλτόπανου ή διόρθωση των ατελειών και επικόλληση δεύτερη στεγάνωσης ασφαλτόπανου (χωρίς αποξήλωση).

Αν δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τελείως το παλιό μας ασφαλτόπανο θα μπορούσαμε να προβούμε στη συντήρηση του με μεθόδους όπως το λιώσιμο των επικαλύψεων και των απολήξεων με χρηση φλογας και σφράγιση με ασφαλτική, ακρυλική ή πολυουρεθανική μαστίχη υψηλής ελαστικότητας. 

Πολλοί πελάτες μας ζητούν να περάσουμε HYPERDESMO πάνω σε παλιό ασφαλτόπανο. Δεν έχει κανένα νόημα αυτού του είδους η εφαρμογή γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ιδανικό υπόστρωμα ώστε να εφαρμόσουμε ενα ακριβό υλικό. Όταν τα ασφαλτόπανα αρχίσουν να διαστέλλονται θα προκαλέσουν γρηγόρη γήρανση στο επαλειφόμενο πολυουρεθανικό που δεν έχει το απαιτούμενο πάχος για να αντέξει τόσο μεγάλες συστολοδιαστολές και καταπονήσεις χωρίς να προκαλείται η γηρανση του και τελικώς η αποκόλληση. 

Ο μόνος λόγος για να περάσουμε κάποιο στεγανωτικό επαλειφόμενο υλικό στο ασφαλτόπανο είναι η σταθεροποίηση της ψηφίδας και η ανακλαστικότητα.

Οποιοδήποτε επαλειφόμενο ακόμα και απλή μπογιά, αν περαστεί επάνω σε ασφαλτόπανο ψηφίδας, θα εξασφαλίσει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει θέμα αποκόλλησης των επαλειφομενων υλικών διότι η ψηφίδα βοηθά στην αγκύρωση και δυνατή πρόσφυση. Το να περάσουμε ένα πολυουρεθανικό υλικό επάνω σε φουσκωμένο από υγρασία ασφαλτόπανο, είναι σαν να προσπαθούμε να στεγανοποιήσουμε την άμμο της θάλασσας

Όλα τα επαλειφόμενα και περισσότερο τα πολυουρεθανικά στεγανωτικά υλικά όπως το hyperdesmo χρειάζονται  πολύ συγκεκριμένους τύπους υποστρωμάτων για να λειτουργήσουν.

Μην ξοδεύετε χρήματα άσκοπα σε μεθόδους και υλικά που είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξουν περισσότερο από ένα ή δύο χρόνια.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε οποιοδήποτε επαλειφόμενο υλικό επάνω σε ασφαλτόπανα ψηφίδας αλλά μόνο για να κολλήσουμε την ψηφίδα η να πετύχουμε μικρή αντανάκλαση του ήλιου. Ποτέ δεν βασιζόμαστε σε επαλειφόμενο στεγανωτικό οταν θέλουμε να διορθώσουμε την καλή στεγανωτική λειτουργία των ασφαλτόπανων.

(Να επισημάνουμε ότι οι διαστολές ενός ασφαλτοπάνου την καλοκαιρινή περίοδο είναι πολύ μεγάλες, εφόσον απορροφάται θερμότητα από το συνθετικό ροής του, την άσφαλτο. Γιαυτο τον λογο εξοπλίζονται με υγρό λάστιχο, ενισχυμένους οπλισμούς και διατίθονται σε μεγάλα πάχη και βάρη 4-6κ. / 1 μ2 – Αυτό τα καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικά σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά και συμβάλλει στην αντοχή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα)