Είτε βρίσκεστε στη φάση κατασκευής του νέου σας σπιτιού είτε απλά αναβαθμίζετε ένα παλαιότερο, υπάρχουν πολλές σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν κατά τη διάρκεια και των δύο διαδικασιών.

Σίγουρα το design και η εμφάνιση του σπιτιού σας είναι πολύ πιο διασκεδαστικό και ευχάριστο να σχεδιάσετε απ’ ότι η επιλογή κατάλληλης μόνωσης. Ωστόσο, αποφάσεις όπως η τελευταία είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικές για την μελλοντική αποτελεσματικότητα του κτιρίου σας ενώ επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αξία μεταπώλησης του ακινήτου σας.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία του κτιρίου σας, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε έιναι ότι η θερμότητα πάντα «ψάχνει» για μια έξοδο. Κατα τη διάρκεια του χειμώνα η θερμότητα ανεβαίνει προς το ταβάνι, μακριά απο το σώμα σας.

Η θερμότητα επίσης αναζητά ψυχρότερες περιοχές του σπιτιού σας, όπως το γκαράζ, το υπόγειο και η σοφίτα. Αν έχετε σπασίματα και διαρροές, η θερμότητα θα τα εντοπίσει.

Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί, η καλοκαιρινή ζέστη θα προσπαθήσει να εισχωρήσει στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Γι’ αυτό, η σωστή επιλογή των κατάλληλων θερμομονωτικών υλικών είναι σημαντικότατη.
Χάρη στην έρευνα και τη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των μονωτικών υλικών είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Στην αγορά υπάρχει πληθώρα διαφορετικών μονωτικών υλικών για κάθε περίπτωση.

Η επιλογή του κατάλληλου τύπου μονωτικού υλικού εξαρτάται από παράγοντες όπως το κλίμα στο οποίο βρίσκεται το κτίριο, η ευκολία εγκατάστασης, η ανθεκτικότητα (αντίσταση στην εξαχρείωση από συμπίεση, υγρασία, αποσύνθεση κλπ), η ευκολία αντικατάστασης, η σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας, η αναφλεξιμότητα, η τοξικότητα και η αειφορία. Συνήθως, χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός δύο η περισσοτέρων μονωτικών υλικών για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής μόνωσης ενώ υπάρχουν υλικά τα οποία συνδυάζουν διαφορετικούς τύπους μόνωσης σε μια ενιαία μορφή.

Όταν συγκρίνετε διαφορετικούς τύπους μονωτικών υλικών, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι κατηγοριοποιούνται με βάση την αντίστασή τους στη ροή της θερμότητας, η οποία συμβολίζεται με το «R» ακολουθούμενο από έναν αριθμό.

Για παράδειγμα, οι σοφίτες γενικά απαιτούν ένα μια τιμή R μεταξύ R-35 και R-45. Αυτό θα είναι και το πιο βαριά μονωμένο μέρος του σπιτιού σας. Η επιλογή του σωστού τύπου μόνωσης διαφοροποιείται σε σχέση με τις ανάγκες σας και με το αν επιθυμείτε να είστε «πράσινοι». Στο παρελθόν, τα περισσότερα κτίρια χρησιμοποιούσαν απλούς υαλοβάμβακες.

Στις μέρες μας όμως, έχετε επιλογές όπως σπρέι αφρού, αντανακλαστικά φύλλα, φύλλα πολυαιθυνένιου, εξηλασμένη πολυστερίνη σε πλάκες, με την λίστα να μην τελειώνει ποτέ.

Καταλήγoντας, η επιλογή του μονωτικού υλικού με την κατάλληλη τιμή R εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η παλαιότητα του κτιρίου, η κατασκευή του κτιρίου και το κλίμα στο οποίο είναι κατασκευασμένο το κτίριο. Γι’ αυτό, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε ειδικούς και να εμπιστευτείτε τη μόνωση του κτιρίου σας σε αυτούς, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τη γνώση τους θα επιλέξουν τα κατάλληλα μονωτικά υλικά για το σπίτι σας και τις ανάγκες σας.