Μπορεί να γίνει η μόνωση ταράτσας τον χειμώνα ;

μονώσεις τον χειμμώναΠροφανώς για να αναζητάτε τέτοιου είδους εργασίες κατά τη χειμερινή περίοδο δύο βασικοί λόγοι μπορεί να συντρέχουν.

Ο πρώτος λόγος είναι να έχει παρουσιαστεί υγροποίηση και μούχλα στα ταβάνια σας από έλλειψη θερμομόνωσης (είτε από χαμηλές θερμοκρασίες, είτε γιατί περάσατε κάποιο στεγανωτικό στην ταράτσα σας χωρίς να υπάρχει θερμομόνωση, ή προσφάτως τοποθετήσατε αεροστεγείς πόρτες και παράθυρα ή ακόμα γιατί είναι ο πρώτος χρόνος που κατοικείσατε στο σπίτι και διαπιστώσατε ότι δεν υπάρχει θερμομόνωση στην ταράτσα σας.

Μπορούμε να αποκλείσουμε με σιγουριά τον λόγο οτι θελετε τη χειμερινή περίοδο να πραγματοποιήσετε εργασίες χωρίς να υπάρχει πρόβλημα υγρασίας και προκειμένου να θωρακίσετε ενεργειακά την ταράτσα του κτιρίου σας.

Ο δεύτερος και πιο συνηθισμένος λόγος για να θέλετε να μονώσετε την ταράτσα σας τον χειμώνα  είναι η ξαφνική εισχώρηση υγρασίας ή ακόμα χειρότερα η αποκόλληση τμήματος των σοβάδων γιατί χάλασε η παλαιά στεγανοποίηση που υπήρχε στην ταράτσα.

Η απάντησή μας σε ότι αφορά την πραγματοποίηση εργασιών μόνωσης ταράτσας τον χειμώνα είναι αρνητική.  δεν θα πρέπει να εκτελούνται τέτοιου είδους εργασίες κατά τη χειμερινή περίοδο για πολλούς και σημαντικούς λόγους.

είναι σίγουρο ότι οι μονώσεις που πραγματοποιούνται με τέτοιες συνθήκες είναι επισφαλείς και θα διαρκέσουν πολύ λιγότερο από τον  προσδοκώμενο χρόνο ζωής τους.

Όταν εκτελούνται εργασίες θερμομόνωσης στην ταράτσα τον χειμώνα πρέπει να ξέρουμε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στην συστολή της πλάκας  και με την υγρασία ελλοχεύει κίνδυνος εγκλωβισμού της ανάμεσα στην θερμομόνωση και στην πλάκα του μπετού με συνέπεια την περαιτέρω διάβρωση του οπλισμού.

Όπως ξέρουμε οι εργασίες στεγανοποίησης και θερμομόνωσης ταρατσών χρειάζονται συγκεκριμένες θερμοκρασίες και συνθήκες περιβάλλοντος για να εφαρμοστούν.

Το ίδιο ισχύει και για όλα τα θερμομονωτικά και στεγανωτικά υλικά όπως αναφέρονται από τις παραγωγούς εταιρείες.

Θα μπορούσατε να μειώσετε το ξαφνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη μόνωση της ταράτσας σας κατά τον χειμώνα με απλές λύσεις συντήρησης  και σε πολλές περιπτώσεις με την τοποθέτηση αεραγωγών που βοηθούν στον απεγκλωβισμό της υγρασίας, έως ότου να εφαρμόσετε σωστά την καινούργια μόνωση μετά την πάροδο του χειμώνα.

Σε ότι αφορά το πρόβλημα της διαφοράς θερμοκρασίας από έλλειψη θερμομόνωσης, προτείνουμε να μην γίνονται θερμομονώσεις ταρατσών κατά την χειμερινή περίοδο.

Με τον καλύτερο αερισμό του χώρου και με χρήση αφυγραντήρα θα μπορούσατε επίσης να μειώσετε το πρόβλημα.  

Σε πολλές περιπτώσεις η απλή τοποθέτηση  εναπόθεση από πλάκες φελιζόλ στην ταράτσα μας και εκεί όπου υπάρχει το πρόβλημα, χωρίς να γίνει κάποια ειδική εφαρμογή (και με χαμηλό κόστος βοηθάει σε μεγάλο ποσοστό θερμομονωτικά την ταράτσα μας.

Πολλές φορές είναι πιο φρόνιμο να προνοούμε για να μην παρουσιαστούν τέτοιου είδους προβλήματα.

Συνοψίζοντας συμπεραίνουμε ότι δεν θα πρέπει να είμαστε βιαστικοί στην εφαρμογή θερμομόνωσης ή στεγανοποίησης γιατί το πιο σίγουρο είναι ότι θα αποτύχουμε.  

Πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη μας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν όπως και την θερμοκρασία που επηρεάζει κατά πολύ τη σωστή εφαρμογή μιας μόνωσης.

H απάντησή μας για το αν μπορεί να γίνει η μόνωση  ταράτσας το χειμώνα είναι με σιγουριά: όχι δεν μπορεί να γίνει μόνωση ταράτσας τον χειμώνα και αν γίνει δεν θα είναι λειτουργική και ανθεκτική σε βάθος χρόνου.

Συγκεντρώσαμε βασικές κατηγορίες και εφαρμογές στεγανοποιήσεων ταρατσών με βάση την τιμή τους, την χρήση τους και κυρίως την ανθεκτικότητά τους όπως και λειτουργία τους.

Ο δείκτης ποιότητας value for money για τα ασφαλτόπανα αξιολογείται σε καλή κατάταξη γιατί το προσδόκιμο ζωής τους ξεπερνά τα 10 έτη και το κόστος εφαρμογής τους είναι 10 έως 15 ευρώ ανά τετραγωνικό συμπεριλαμβανομένων υλικών και εργασίας.

Στην διπλή στεγανοποίηση με ασφαλτόπανο και συνθετικό πολυεστέρα με τελική μορφή χυτό μείγμα καουτσούκ έχουμε καλύτερο δείκτη και κατάταξη ποιότητας γιατί το κόστος δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό ενώ ο προσδοκώμενος χρόνος ζωής αυτής της εφαρμογής είναι 15 και παραπάνω έτη.

Με χαμηλότερο δείκτη ποιότητας εμφανίζονται τα ακρυλικά και υβριδικά στεγανωτικά υλικά διότι ενώ έχουν χαμηλό κόστος αγοράς και εφαρμογής το προσδόκιμο ζωής τους δεν ξεπερνά τα 5 έτη.

Οπότε θα πρέπει να επαναλάβουμε τις ίδιες εργασίες στεγανοποίησης σε μικρότερο χρονικό διάστημα και με το συνολικό κόστος να ξεπερνά κατά πολύ άλλα είδη εφαρμογών.

Στον πιο χαμηλό δείκτη ποιότητας και value for money κατατάσσονται τα πολυουρεθανικά επαλειφόμενα υλικά τύπου HYPERDESMO.

Τα συγκεκριμένα υλικά έχουν μικρότερο χρόνο ζωής από 10 έτη  και οι τιμές των υλικών αν εφαρμοστούν με προδιαγραφές της παραγωγού εταιρείας είναι υπέρογκες.

Η καλή λειτουργία των συγκεκριμένων υλικών απαιτεί κατανάλωση 2 κιλά / 1 τετραγωνικό μέτρο  και διάφανο φιλμ ηλιακής προστασίας στο τελείωμα.

Όπως καταλαβαίνουμε αν ακολουθήσουμε μία τέτοια εφαρμογή και με βάση τα ορθά πρότυπα της εταιρείας παραγωγής τότε το κόστος ξεπερνά τα 14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μόνο για την προμήθεια των υλικών χωρίς το κόστος εφαρμογής.

Άλλη μία λύση με μέτριο δείκτη ποιότητας είναι οι αλλεπάλληλες στρώσεις από υαλοϋφάσματα και ασφαλτικά γαλακτώματα που το προσδόκιμο ζωής τους φτάνει τα 7 έτη  και το κόστος προμήθειας και εφαρμογής των υλικών είναι χαμηλότερο των 10 ευρώ ανά 1 τετραγωνικό μέτρο.

Το γράφημα που σας παρουσιάζουμε αφορά τον μέσο όρο ζωής  των στεγανοποιήσεων ταρατσών:

Όπως βλέπουμε στην πρώτη θέση βρίσκεται η διπλή στεγανοποίηση ταράτσας που περιλαμβάνει ασφαλτόπανο και συνθετικό πολυεστέρα izover.

Ακολουθεί ο συνθετικός πολυεστέρας με μέσο όρο ζωής στα 15 έτη και τα ασφαλτόπανα με 12 έτη.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται τα υβριδικά και ακρυλικά στεγανωτικά υλικά,  το HYPERDESMO και τα φύλλα εμποτισμού όπως υαλοϋφάσματα και νερόπισσες.

Ο μέσος όρος ζωής των στεγανοποιήσεων  υπολογίζεται με βάση ιδανικά υποστρώματα ταρατσών χωρίς ανωμαλίες και παρακράτηση νερού, όπως και χωρίς πολλά εμπόδια : ηλιακοί, φωτοβολταϊκά και άλλα.

Επίσης ο μέσος όρος ζωής των στεγανοποιήσεων που προαναφέραμε  αφορά διαπιστώσεις μας σχετικά με εφαρμογές στο νομό Αττικής και σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών και συνθηκών

Παρακάτω περιγράφεται η απόδοση των βασικών θερμομονωτικών υλικών που χρησιμοποιούνται σε μονώσεις ταρατσών και χαρακτηρίζονται από το χαμηλό και υψηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας που διαθέτουν.

Όπως παρατηρούμε στο γράφημα το θερμομονωτικό υλικό dow xenergy  διαθέτει το χαμηλότερο συντελεστή με συνέπεια να αποτελεί την καλύτερη λύση θερμομονωσης σε σχέση με άλλα παρόμοια θερμομονωτικά υλικά και πάντα με μέτρηση σε υλικό 5 εκατοστών.

Στη δεύτερη θέση βλέπουμε το θερμομονωτικό υλικό Dow roofmate  της ίδιας εταιρείας, εξηλασμένη πολυστερίνη με επίσης πολύ καλή απόδοση και χαμηλό συντελεστή θερμοαγωγιμότητας.

Ακολουθεί η διογκωμένη πολυστερίνη eps (φελιζόλ) με χαμηλότερη απόδοση και η γραφιτουχα πολυστερίνη  με αντανακλαστικές ιδιότητες.

Το αφρομπετον χωρίς χρήση θερμομονωτικού υλικού έχει ελάχιστη θερμομονωτικότητα και δεν μπορεί από μόνο του να χαρακτηριστεί ως θερμομόνωση.

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για την απόδοση και την ανθεκτικότητα των στεγανωτικών υλικών που αφορούν ταράτσες όπως και για την αντοχή τους σε βάθος χρόνων.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ορισμένους σημαντικούς παράγοντες πριν επιλέξουμε την εταιρεία που θα μας εφαρμόσει την μόνωση:

Η παρουσία του εκάστοτε επαγγελματία στον χώρο,  η φυσική έδρα – κατάστημα της εταιρείας, το έτος ίδρυσης και την ιδιότητα του κάθε τεχνικού.

Σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάσουμε τα στοιχεία ΑΦΜ της εταιρείας προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για πραγματική εταιρεία και να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να ψάχνουμε αργότερα ποιος μας έκανε την μόνωση.

Θα μπορούσαμε να βεβαιωθούμε για την εμπειρία και τις γνώσεις του εκάστοτε τεχνικού κάνοντας πολύ απλές ερωτήσεις για το πρόβλημα της ταράτσας.

Αν οι εξηγήσεις που θα μας δοθούν είναι εμπεριστατωμένες με επιχειρήματα και συμβαδίζουν μεταξύ τους τότε προφανώς έχουμε να κάνουμε με έναν επαγγελματία  του χώρου.

Δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε από πολυδιαφημιζόμενα υλικά η τυχόν άκυρες πιστοποιήσεις που θα μπορούσε να λάβει ο καθένας.

Πολλοί επαγγελματίες εφαρμόζουν ένα ή δύο είδη τύπων μόνωσης και αναφέρονται σε αυτές και στα υλικά που περιλαμβάνουν ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζουν άλλους τύπους μονώσεων τους οποίους δεν εφαρμόζουν.

Ενας σωστός επαγγελματίας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και να εφαρμόζει όλα τα πρότυπα των αξιόπιστων μονώσεων που ακολουθούν οι περισσότερες εταιρείες και όχι να εστιάζει σε ένα μόνο υλικό η εφαρμογή.

Δεν ταιριάζει η ίδια εφαρμογή σε κάθε τύπο ταράτσας σε καμία περίπτωση. Η εφαρμογή θα πρέπει να επιλέγεται με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες που έχει κάθε ταράτσα. Για αυτό το λόγο κάθε σωστός επαγγελματίας πρέπει να διαθέτει λύσεις με ποικίλα υλικά και μεθοδους εφαρμογών  ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει εύστοχα όλες τις δύσκολες καταστάσεις.

Επίσης δεν θα ακούσετε ποτέ ένα ευσυνείδητο και σωστό επαγγελματία να μιλάει αρνητικά για συναδέλφους του ή ακόμα και να αναφέρεται σε αυτούς.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εισχωρήσει στο χώρο εφαρμοστές μονωτές που παρουσιάζονται ως εταιρείες χωρίς να διαθέτουν φυσική έδρα η έναρξη επαγγέλματος.

Το ίδιο ισχύει και για πολλά μονωτικά υλικά που ανεξέλεγκτα πλημμυρίζουν την ελληνική αγορά και δεν διαθέτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι πελάτες αναζητούν στο internet εταιρείες εφαρμογής μόνωσης,

θα πρέπει να προβληματιστούμε αν ο μονωτής που βλέπουμε δεν έχει ανοικτή σελίδα με κριτικές πελατών ή ο ιστοτοπός του δεν περιέχει καμία απολύτως πληροφορία για τα είδη των μονώσεων.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός στην επιλογή της εταιρείας μονώσεων και προπάντων να μην βρεθεί προ εκπλήξεων, γιατί μία  τόσο μεγάλη δαπάνη χρειάζεται μία πιο ενδελεχή έρευνα αγοράς.

Τα περισσότερα ακρυλικά στεγανωτικά υλικά της αγοράς δεν χρειάζονται ξεχωριστό υλικό ως αστάρι.

Μπορούν τα ίδια υλικά να γίνουν το αστάρι που θα εφαρμοστεί η στεγανοποίηση.

Η πρώτη στρώση εφαρμογής των ακρυλικών στεγανωτικών θα πρέπει να αραιωθεί με περισσότερο νερό 30 έως 40% προκειμένου να πιάσει τους πόρους της επιφάνειας και να επιτευχθεί άριστη πρόσφυση για συγκόλληση.

Την ίδια εφαρμογή πρέπει να ακολουθήσουμε σε οποιοδήποτε είδος επιφάνειας εφαρμόσουμε ακρυλικά στεγανωτικά, είτε πλάκες ή  παλαιό μωσαϊκό, ασφαλτόπανα, ακόμα και σε πλάκες μπετού.

Μετά την εφαρμογή του ασταρώματος μπορούμε να περάσουμε άλλη μία ή δύο στρώσεις από το ίδιο υλικό σε παχύρρευστη μορφή και με λιγότερο νερό + αραίωση 10 με 20%.

Θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τα ακρυλικά στεγανωτικά με την προσθήκη ρητινών και υγρό λάστιχο ή ακόμα και με κάποιο απλό ακρυλικό χρώμα.

Τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλά αξιόπιστα ακρυλικά στεγανωτικά υλικά οπως το isoflex, sikaflex και Neoroof.

Σε  αντίθεση με άλλα υλικά τα συγκεκριμένα παρατείνουν τον χρόνο ζωής της στεγανοποίησης ταράτσας, κατά πολύ, ιδίως αν εφαρμοστούν σε λείες επιφάνειες και χωρίς παρακράτηση νερού.

Τα υλικά αυτά είναι πολύ πιο υγιεινά για τον χρήστη και το περιβάλλον από άλλα αντίστοιχα στεγανωτικά οπως πολυουρεθανικά και πισσοειδή.

Για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά τα ακρυλικά στεγανωτικά που θέλετε να εφαρμόσετε, καλέστε μας και οι  τεχνικοί μας θα σας εξυπηρετήσουν άμεσα.

Προσοχή: η εφαρμογη των ακρυλικών ή των πολυουρεθανικών στεγανωτικων υλικών επάνω σε ασφαλτόπανα δεν προσφέρει σε καμία περίπτωση στεγανοποίηση.

Απλώς θα πετάξετε χρήματα για μία εφαρμογή που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι να σταθεροποιήσει την ψηφίδα στα ασφαλτόπανα και όχι να στεγανοποιήσει την ταράτσα.

Το έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει ιδίως όταν οι εργασίες αυτές γίνονται ερασιτεχνικά από εμάς τους ίδιους.

Θέλοντας πολλοί να προστατέψουν  το σπίτι τους από την υγρασία που υπάρχει,  ή ακόμα και προληπτικά, προμηθεύονται στεγανωτικά υλικά που εφαρμόζουν μόνοι τους.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν λέμε οτι εφαρμόσατε λάθος τα στεγανωτικά υλικά αλλά ότι δεν ταίριαζαν για τη δική σας ταράτσα.

Μπορεί να  λύσατε το πρόβλημα της εξωτερικής υγρασίας που αφορά τα όμβρια ύδατα αλλά δημιουργήσατε νέο πρόβλημα σφραγίζοντας τη διαπνοή των δομικών στοιχείων.

Ο υδρατμός λοιπόν από το εσωτερικό του χώρου δεν έχει διαφυγή  οπότε συναντά την παγωμένη πλάκα και δημιουργεί υγρασία και μούχλα από την διαφορά θερμοκρασίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιουδήποτε στεγανωτικού υλικού είναι να υπάρχει θερμομόνωση στην ταράτσα μας.  

Σε αντίθετη περίπτωση το πρόβλημα που ήδη έχουμε θα διπλασιαστεί.

Εάν αλλάξατε πρόσφατα τα παλιά σας παράθυρα και πόρτες με καινούργια αεροστεγή αλουμινίου και έχει παρουσιαστεί υγρασία και μούχλα στο εσωτερικό του σπιτιού τότε πρέπει να εξετάσετε το ζήτημα της θερμομόνωσης.

Πριν αλλάξετε κουφώματα ο χορός είχε απώλειες θερμότητας και πολύ περισσότερο αερισμό με συνέπεια την εξαφάνιση των υδρατμών.

Αυτός ήταν ένας λόγος που δεν υπήρχε εσωτερική υγρασία  και μούχλα στο σπίτι σας.

Με τα νέα στεγανά παράθυρα αλουμινίου περιορίστηκαν κατά πολύ οι απώλειες των υδρατμών του χώρου και ο αερισμός για αυτό και δημιουργήθηκε το πρόβλημα με το σημείο δρόσου και τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω.

Η λύση για τέτοιου είδους προβλήματα είναι η θερμομόνωση της ταράτσας ώστε να μην παγώνει και όταν έρχεται σε επαφή με υδρατμούς να δημιουργεί  υγρασία η μούχλα .

Το πρόβλημα αυτό παρατηρείται κυρίως σε παλιές κατοικίες, με ξύλινα παλιά κουφώματα και πόρτες ,που δεν έχουν θερμομόνωση στην ταράτσα τους,  όταν αντικατασταθούν από στεγανά παράθυρα και πόρτες αλουμινίου.

Το συνθετικό ροής των ασφαλτοπανων καθώς ξέρουμε είναι η άσφαλτος.

Για αυτό τον λόγο τα ασφαλτόπανα απορροφούν θερμότητα.  

Η αλήθεια είναι ότι σε μία ταράτσα η οποία δεν είναι θερμόμονωμένη  αν τοποθετήσουμε ασφαλτόπανα θα ανέβει η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο.  

Οι απλές επάλειψεις με κάποιο στεγανωτικό λευκό υλικό πάνω στο ασφαλτόπανο  δεν θα φέρουν αποτέλεσμα.

Αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει με ασφαλτόπανα ψηφίδας,  ενώ σε αντίθετη περίπτωση τα ασφαλτόπανα αλουμινίου όχι μόνο δεν απορροφούν την θερμότητα αλλά προσφέρουν και προστασία από τον ήλιο.

Αν η πλάκα μπετού σας είναι λεπτή και χωρίς θερμομόνωση τότε σίγουρα το ασφαλτόπανο ψηφίδας θα ανεβάσει την θερμοκρασία στο χώρο.

Είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την καλή λειτουργία της κάθε εφαρμογής.  

Ακόμα και στην περίπτωση που θέλουμε να εφαρμόσουμε στεγανοποίηση επάνω σε θερμομόνωση, που ήδη αναπνέει, θα πρέπει να τοποθετήσουμε αεραγωγούς.

Οι αεραγωγοί τοποθετούνται ανά 40 – 50 τετραγωνικά μέτρα  ανάλογα με το πάχος και είδος της θερμομόνωσης.


Που χρησιμεύουν οι αεραγωγοί ;

Οι αεραγωγοί  συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της μόνωσης με τρεις πολύ σημαντικές λειτουργίες :

 1. Απεγκλωβίζουν την ήδη υπάρχουσα υγρασία
 2. Συμβάλλουν στην αναπνοή της θερμομόνωσης και συνεπώς στην καλύτερη διαπνοή των χώρων όπου κατοικούνται
 3. Ο σημαντικότερος όμως ρόλος των αεραγωγών εδάφους είναι ότι βοηθούν στο να μην υπερθερμαίνεται η μόνωση από την ηλιακή ακτινοβολια και να διαστέλλεται πολύ λιγότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μακροβιότητα και καλή λειτουργία της εκάστοτε στεγανοποίησης.

 

Οι αεραγωγοί εδάφους τοποθετούνται μέσα στην θερμομόνωση και πριν την πλάκα του μπετού.

Δεν έχουν καμία σχέση με τους αεραγωγούς που τοποθετούμε κάτω από τα ασφαλτόπανα προκειμένου να απεγκλωβίσουμε τους επιφανειακούς υδρατμούς.

Πριν από δύο χρόνια χρειαζόμασταν αδειες μικρής κλίμακας προκειμένου να πραγματοποιήσουμε παρόμοιες εργασίες .

Το νέο ΦΕΚ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας 16-10-2018  αναφέρει ότι δεν χρειάζεται άδεια προκειμένου να πραγματοποιήσουμε θερμομόνωση η στεγανοποίηση στην ταράτσα μας.

Μπορούμε να προβούμε στην επιθυμητή εργασία χωρίς άδεια αρκεί να μην παραβιάζουμε  τις πολεοδομικές γραμμές όπως να μην βρίσκονται τα κτίρια σε :

 • θάλασσα ή παραλία
 • δασώδη περιοχή
 • σε ρέματα
 • αρχαιολογικούς χώρους
 • εγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους πόλης
 • σε κτίρια που είναι στατικά επικίνδυνα

Η διογκωμένη πολυστερίνη eps  ή αλλιώς φελιζόλ οπως είναι ευρέως γνωστό προτιμάται για εφαρμογές θερμομόνωσης σε εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους κτιρίων. 

Η διογκωμένη πολυστερίνη αναπνέει και για αυτόν τον λόγο είναι δημοφιλής σε τέτοιου είδους εφαρμογές.

Από την άλλη μεριά αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μειονέκτημα γιατί την καθιστά απορροφητική σε διάχυση υδρατμών.

Για τις εφαρμογές μονώσεων ταρατσών προτείνουμε εξηλασμένη πολυστερίνη xps  καθώς έχει χαμηλότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας από την διογκωμένη, δεν είναι απορροφητική σε διάχυση υδρατμών  και προσφέρει πολύ καλύτερη θερμομόνωση. Επίσης δεν αποδυναμώνεται με το πέρασμα του χρόνου ή αν τυχόν έρθει σε επαφή με νερό.

οι ποιότητες εξηλασμένης πολυστερίνης που εφαρμόζουμε :  dow, fibran, tiktas σε πλάκες επιφάνειας 1,5 τετραγωνικά μέτρα (0,60m x 2,50m).

Η επιλογή διογκωμένης πολυστερίνης για θερμομόνωση της ταράτσας  είναι καθαρά θέμα οικονομίας (μειωμένη δαπάνη εφαρμογης) καθώς δεν μπορεί να συγκριθεί σε απόδοση  με την εξηλασμένη xps.

Δεν υπάρχει κανένα χρονικό όριο που να περιορίζει ως προς την εγγύηση που παρέχεται από την εκάστοτε εταιρεία.

Κάθε κατασκευαστής μπορεί να παρέχει γραπτή εγγύηση που αυτός πιστεύει για το έργο του χωρίς να υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο πού να τον περιορίζει.  

Η Monotica  ήταν η πρώτη εταιρεία πανελλαδικά το 1996 που παρείχε γραπτή εγγύηση καλής λειτουργίας για 20 έτη.

Στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλες εταιρείες που μέχρι τότε δεν παρείχαν γραπτή εγγύηση η  έδιναν έγγραφη εγγύηση το πολύ ώς 15 έτη.

Από το 2007  και έπειτα εισχώρησαν στο χώρο εμπορικά καταστήματα που πουλούσαν στεγανωτικά υλικά,  και παρουσιάζονταν ταυτόχρονα ως εφαρμοστές μονωτές.

Επίσης παράχθηκαν πολλά και νέα στεγανωτικά υλικά όπως και θερμομονωτικά που υπόσχονται από 25 ως και 100 χρόνια προσδόκιμο ζωής.

Συγκεκριμένα κάποιο επαλειφόμενο στεγανωτικό ακούγεται ότι περιλαμβάνει 25 έτη γραπτή εγγύηση χωρίς καν να είναι δοκιμασμένο σε βάθος χρόνου.

(Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να αντέξει πάνω από 10 έτη  μία απλή μπογιά επειδή ενισχύθηκε με ρητίνες)

Αποστασιούμαστε από  τις παραπάνω εταιρείες και συνεχίζουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας  (από το 1996) γραπτή εγγύηση για τις εφαρμογές μας από 5 έως 25 έτη με μονώσεις δοκιμασμένες σε βάθος χρόνου που ξέρουμε ότι θα λειτουργήσουν.

Τέλος να επισημάνουμε  ότι είμαστε η μόνη εταιρεία που δίνει έγγραφη εγγύηση με μορφή ρήτρας και δεσμεύεται στην εξ ολοκλήρου αποκατάσταση της μόνωσης εάν υπάρξει αστοχία η βλάβη.

Επίσης καλύπτουμε οτιδήποτε συμβεί στη μόνωση από καιρικές συνθήκες αλλά ακόμα και από ανθρώπινο λάθος (ηλιακός, κεραία, τρύπες στην μόνωση).

Να πληροφορήσουμε τους συναδέλφους μονωτές ότι ο κάθε επαγγελματίας ή εταιρεία είναι υπεύθυνος για τα έγγραφα που υπογράφει.

Οποιαδήποτε παρατυπία ή ευθύνη ως προς την γραπτή εγγύηση αποτελεί ποινικό αδίκημα και αφορά μόνο τον πελάτη και την εταιρεία.

Οι επιλογές που έχετε για να βρείτε τι ταιριάζει στην ταράτσα σας είναι πολλές,

απλά θα πρέπει να ξέρετε τι ποσό είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε,

αν θέλετε πλήρη βατότητα στην ταράτσα σας, και τι βάρος μπορεί να σηκώσει το σπίτι σας.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε θερμομονώσεις ταρατσών και στεγανοποιήσεις  ή ακόμα και κάτι ενδιάμεσο,

δηλαδή στεγανοποίηση με χαμηλό φορτίο η οποία μπορεί να προσφέρει με τις ανακλαστικές τις ιδιότητες η ακόμα και με τις θερμομονωτικές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν συγκρίνεται σε αποτέλεσμα με μία κανονική θερμομόνωση.

Αν δεν έχετε πρόβλημα βάρους και θέλετε ταυτόχρονα βατότητα στην ταράτσα σας μπορείτε να επιλέξετε συμβατική  θερμομόνωση αποτελούμενη από εξηλασμένη πολυστερίνη Dow – τσιμεντοκονίαμα υψηλών αντοχών – πολυουρεθανικό στεγανωτικό HYPERDESMO  η στεγανοποίηση με συνθετικό πολυεστέρα και ασφαλτόπανο.

Εάν σας περιορίζει το βάρος μπορείτε να επιλέξετε συμβατική με αφρομπετόν η οποία δεν ξεπερνά τα 35 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μπορείτε να επισκέπτεστε την ταράτσα αλλά δεν μπορείτε να κάνετε χρήση με  σημειακά φορτία και βαριά αντικείμενα.

Εάν το πρόβλημά σας δεν είναι η θερμομόνωση αλλά η στεγανοποίηση τότε έχετε πληθώρα επιλογών καθώς τα στεγανωτικά υλικά είναι ποικίλα και με εναλλακτικούς τρόπους εφαρμογών.

Στεγανοποιήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφαλτοπανα,  επαλειφόμενα στεγανωτικά υλικά, πίσσα, μεμβράνες pvc και φύλλα  εμποτισμού όπως το υαλούφασμα.

Επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να προϋπάρχει θερμομόνωση στην ταράτσα προκειμένου να εφαρμόσετε εργασία στεγάνωσης.

Σε άλλη περίπτωση θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα με συμπύκνωση υδρατμών και μούχλα.

Με τον όρο υγρομόνωση ταράτσας εννοούμε την στεγανοποίηση δηλαδή την εφαρμογή που μας προστατεύει  από την υγρασία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμόσουμε υγρομόνωση ταράτσας είναι να υπάρχει ήδη η θερμομόνωση,  σε άλλη περίπτωση κλείνοντας την αναπνοή της Πλάκας θα έχουμε συμπύκνωση υδρατμών και μούχλα τους χειμερινούς μήνες.

Εφόσον σιγουρευτούμε ότι έχουμε θερμομόνωση μπορούμε να εξετάσουμε το είδος της υγρομόνωσης που θα εφαρμόσουμε κάνοντας μία ενδελεχή έρευνα αγοράς για στεγανωτικά υλικά όπως και εφαρμογές.

 

Υγρομόνωση μπορούμε να εφαρμόσουμε με τα εξής υλικά:

 • Ασφαλτοπανα
 • μεμβράνες PVC
 • υαλοϋφάσματα
 • τσιμεντοειδή
 • επαλειφόμενα υβριδικά ακρυλικά η πολυουρεθανικά
 •  φύλλα εμποτισμού
 • HYPERDESMO
 • συνθετικό πολυεστέρα με γυαλί
 • εποξειδικές ρητίνες
 • ασφαλτικά γαλακτώματα και πίσσα

 

Καλέστε μας τώρα για να ενημερωθείτε και να πάρετε προσφορά για υγρομόνωση ταράτσας !

Υπάρχουν πολλοί τύποι μόνωσης που μπορείτε να επιλέξετε για την ταράτσα σας :

Καταρχήν θα πρέπει να δείτε αν χρειάζεστε στεγανοποίηση η οποία προστατεύει από την υγρασία ή αν χρειάζεστε θερμομόνωση για προστασία από ζέστη και κρύο.

Στις θερμομονώσεις ταρατσών συναντάμε την συμβατική μόνωση που έχει βάρος 40 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο,  την ανεστραμμένη μόνωση που σε πολλές περιπτώσεις το βάρος της ξεπερνά τα 100 κιλά ανά τετραγωνικό, και την ελαφρού τύπου το βάρος της δεν ξεπερνά τα 10 κιλά ανά τετραγωνικό.

Στη συμβατική μόνωση μπορούμε απλώς να επισκεπτόμαστε την ταράτσα μας χωρίς να κάνουμε χρήση με αιχμηρά ή βαριά αντικείμενα.

Στην ανεστραμμένη μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε χρήση της ταράτσας με μηχανικές πιέσεις και σημειακά φορτία.

Στην ελαφρού τύπου περιοριζόμαστε κατά πολύ όσο αφορά την επισκεψιμότητα  και τη χρήση με βαριά αντικείμενα.

Στις στεγανοποιήσεις ταρατσών συναντάμε τα ασφαλτόπανα τις μεμβράνες pvc,  τα φύλλα εμποτισμού και άλλα επαλειφόμενα στεγανωτικά υλικά.

Οι στεγανοποιήσεις έχουν κατά πολύ χαμηλότερο φορτίο από τις θερμομομονωσεις και το πάχος τους δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά – oπως και το βάρος τους μέχρι 8 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αν δεν γνωρίζετε ποια μόνωση να κάνετε καλέστε μας και κλείστε ραντεβού με τεχνικό ώστε να σας υποδείξει τι θα ήταν ιδανικό για τη δικιά σας περίπτωση.

όταν έχουμε να κάνουμε με μία ταράτσα στην οποία το μόνο που θέλουμε είναι απλά να την επισκεπτόμαστε και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια επάνω όπως φωτοβολταϊκά η διάφορα μηχανήματα που θα μας εμπόδιζαν  τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάμε για επαλειφόμενα όπως υπερδεσμο (hyperdesmo).

το υπερδέσμο είναι ιδανικό υλικό για περιπτώσεις όπως η παραπάνω που αναφέραμε γιατί δεν υπάρχει η ευκολια να τοποθετηθεί ένα ασφαλτόπανο.

επίσης είναι καλό υλικό οσον αφορά την επιπλέον βατότητα.

από την άλλη το ασφαλτόπανο έχει πολύ μεγαλύτερο πάχος και μπορεί να προσφέρει θερμομονωτικά.

επίσης μπορεί να υποστεί θερμικές καταπονήσεις και συστολοδιαστολές χωρίς να παρουσιάζει γήρανση.   

προτείνουμε το ασφαλτόπανο γιατί είναι δοκιμασμένο και αξιόπιστο σε βάθος χρόνου  και η τιμή του δεν έχει καμία διαφορά από το υπερδέσμο

Μην ξεχνάμε ότι τα ασφαλτόπανα είναι τα μόνα υλικά τα οποία δέχονται συντήρηση μετά το πέρας της ζωής τους και χωρίς να χρειάζεται να αντικατασταθούν.

συντήρηση της παλαιάς μόνωσηςΗ Παλαιά μόνωση ταράτσας που έχετε μπορεί να συντηρηθεί και με πολύ λίγα χρήματα.

Η συντήρηση της μόνωσης γίνεται μόνο σε περίπτωση όπου υπάρχουν ασφαλτόπανα.

Σε άλλη περίπτωση γίνεται πλήρη κάλυψη της ταράτσας με κάποιο φυλλο εμποτισμού  η αλλο επαλειφόμενο στεγανωτικό.

Τα ασφαλτόπανα μπορούν να συντηρηθούν αρκετές φορές προκειμένου να παρατείνουμε το χρόνο ζωής τους.  

όπως ξέρουμε αποτελούνται από άσφαλτο και υγρό λάστιχο και όταν τα καίμε βγάζουν το τήγμα τους και επικολλούνται εξαρχής.  Στα ασφαλτοπανα αλουμινιου θα πρέπει να γίνεται η δική του εργασία με φλόγιστρα για να αφαιρεθεί όλο το φιλμ με το αλουμίνιο. 

Ενώ τα ασφαλτόπανα ψηφίδας μπορούμε απλώς να κάψουμε τις επικαλύψεις όπως και τις απολήξεις των ασφαλτοπάνων.

Στη συνέχεια καλύπτουμε με ακρυλική μαστίχη,  ασφαλτικό πολτό σε όλη την επιφάνεια και λευκό σμάλτο εμποτισμένο με υγρό λάστιχο.

Η επισκευή της Παλαιάς μόνωσης ταράτσας έχει πολύ χαμηλό κόστος και η τιμή της ξεκινάει από 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία καλέστε μας στο 210 2381 855

By |Απρίλιος 8th, 2019|0 Comments

Leave A Comment

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγησή σας Ok