Προφανώς για να αναζητάτε τέτοιου είδους εργασίες κατά τη χειμερινή περίοδο δύο βασικοί λόγοι μπορεί να συντρέχουν.

Ο πρώτος λόγος είναι να έχει παρουσιαστεί υγροποίηση και μούχλα στα ταβάνια σας από έλλειψη θερμομόνωσης (είτε από χαμηλές θερμοκρασίες, είτε γιατί περάσατε κάποιο στεγανωτικό στην ταράτσα σας χωρίς να υπάρχει θερμομόνωση, ή προσφάτως τοποθετήσατε αεροστεγείς πόρτες και παράθυρα ή ακόμα γιατί είναι ο πρώτος χρόνος που κατοικείσατε στο σπίτι και διαπιστώσατε ότι δεν υπάρχει θερμομόνωση στην ταράτσα σας.

Μπορούμε να αποκλείσουμε με σιγουριά τον λόγο οτι θελετε τη χειμερινή περίοδο να πραγματοποιήσετε εργασίες χωρίς να υπάρχει πρόβλημα υγρασίας και προκειμένου να θωρακίσετε ενεργειακά την ταράτσα του κτιρίου σας.

Ο δεύτερος και πιο συνηθισμένος λόγος για να θέλετε να μονώσετε την ταράτσα σας τον χειμώνα  είναι η ξαφνική εισχώρηση υγρασίας ή ακόμα χειρότερα η αποκόλληση τμήματος των σοβάδων γιατί χάλασε η παλαιά στεγανοποίηση που υπήρχε στην ταράτσα.

Η απάντησή μας σε ότι αφορά την πραγματοποίηση εργασιών μόνωσης ταράτσας τον χειμώνα είναι αρνητική.  δεν θα πρέπει να εκτελούνται τέτοιου είδους εργασίες κατά τη χειμερινή περίοδο για πολλούς και σημαντικούς λόγους.

είναι σίγουρο ότι οι μονώσεις που πραγματοποιούνται με τέτοιες συνθήκες είναι επισφαλείς και θα διαρκέσουν πολύ λιγότερο από τον  προσδοκώμενο χρόνο ζωής τους.

Όταν εκτελούνται εργασίες θερμομόνωσης στην ταράτσα τον χειμώνα πρέπει να ξέρουμε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στην συστολή της πλάκας  και με την υγρασία ελλοχεύει κίνδυνος εγκλωβισμού της ανάμεσα στην θερμομόνωση και στην πλάκα του μπετού με συνέπεια την περαιτέρω διάβρωση του οπλισμού.

Όπως ξέρουμε οι εργασίες στεγανοποίησης και θερμομόνωσης ταρατσών χρειάζονται συγκεκριμένες θερμοκρασίες και συνθήκες περιβάλλοντος για να εφαρμοστούν.

Το ίδιο ισχύει και για όλα τα θερμομονωτικά και στεγανωτικά υλικά όπως αναφέρονται από τις παραγωγούς εταιρείες.

Θα μπορούσατε να μειώσετε το ξαφνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη μόνωση της ταράτσας σας κατά τον χειμώνα με απλές λύσεις συντήρησης  και σε πολλές περιπτώσεις με την τοποθέτηση αεραγωγών που βοηθούν στον απεγκλωβισμό της υγρασίας, έως ότου να εφαρμόσετε σωστά την καινούργια μόνωση μετά την πάροδο του χειμώνα.

Σε ότι αφορά το πρόβλημα της διαφοράς θερμοκρασίας από έλλειψη θερμομόνωσης, προτείνουμε να μην γίνονται θερμομονώσεις ταρατσών κατά την χειμερινή περίοδο.

Με τον καλύτερο αερισμό του χώρου και με χρήση αφυγραντήρα θα μπορούσατε επίσης να μειώσετε το πρόβλημα.

Σε πολλές περιπτώσεις η απλή τοποθέτηση  εναπόθεση από πλάκες φελιζόλ στην ταράτσα μας και εκεί όπου υπάρχει το πρόβλημα, χωρίς να γίνει κάποια ειδική εφαρμογή (και με χαμηλό κόστος βοηθάει σε μεγάλο ποσοστό θερμομονωτικά την ταράτσα μας.

Πολλές φορές είναι πιο φρόνιμο να προνοούμε για να μην παρουσιαστούν τέτοιου είδους προβλήματα.

Συνοψίζοντας συμπεραίνουμε ότι δεν θα πρέπει να είμαστε βιαστικοί στην εφαρμογή θερμομόνωσης ή στεγανοποίησης γιατί το πιο σίγουρο είναι ότι θα αποτύχουμε.

Πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη μας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν όπως και την θερμοκρασία που επηρεάζει κατά πολύ τη σωστή εφαρμογή μιας μόνωσης.

H απάντησή μας για το αν μπορεί να γίνει η μόνωση  ταράτσας το χειμώνα είναι με σιγουριά: όχι δεν μπορεί να γίνει μόνωση ταράτσας τον χειμώνα και αν γίνει δεν θα είναι λειτουργική και ανθεκτική σε βάθος χρόνου.