Για τις ανάγκες της έρευνας που διενεργήθηκε, τα κτίρια διακρίθηκαν σε 7 κατηγορίες: Α+,Α,Β+,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ,Η.
Η κατάταξη ακολούθησε τη σειρά απο τα λιγότερο προς τα περισσότερο ενεργοβόρα κτίρια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν μία πραγματικά σοκαριστική απεικόνιση της πραγματικότητας.
Στις υψηλές ενεργειακές βαθμίδες (Α+ εως Γ) κατατάχθηκαν μόλις 10.000 ακίνητα, ποσοστό μικρότερο του 5% του συνόλου. Πρόκειται για κτίρια που κατασκευάστηκαν, κατα κύριο λόγο, απο το έτος 2011 κι έπειτα.
Στις κατηγορίες Δ,Ε και Ζ αντιστοιχούσαν 39.357, 31.133 και 27.985 σπίτια. Συντριπτική πλειοψηφία παρουσίασαν τα σπίτια της τελευταίας και χείριστης κατηγορίας Η έχοντας στην κατοχή της συνολικά 51.641 κατοικίες.
Βελτίωση παρατηρήθηκε έπειτα απο την έναρξη του ισχύοντος Κανονισμού Θερμομόνωσης Κτιρίων με το 62,5% των κατοικιών να σκαρφαλώνουν στις μεσαίες κατηγορίες.
Άλλες έρευνες που έχουν γίνει, αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά το τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Στις έρευνες αυτές αναφέρεται οτι οι ενεργειακές απαιτήσεις των ελληνικών κτιρίων, κατα μέσο όρο, είναι τριπλάσιες απο τις απαιτήσεις των κτιρίων των χωρών της βόρειας Ευρώπης σε θέρμανση και ψύξη.
Σ’αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, οι ανάγκες για οικιακή και ενεργειακή οικονομία είναι αυξημένες. Η σωστές και επιλεγμένες μονώσεις της κατοικίας σας είναι επένδυση κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η απόσβεση των χρημάτων είναι γρήγορη και η επιτυχία εγγυημένη !