Η εκδήλωση μαύρων στιγμάτων και μούχλας στο ταβάνι σημαίνει ότι δεν υπάρχει θερμομόνωση στη ταράτσα. Η υγροποίηση και τα σταγονίδια στο ταβάνι δηλώνουν οτι υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου με συνέπεια τον εγκλωβισμό και την μη διαφυγή των υδρατμών.

Που δημιουργείται η διαφορά θερμοκρασίας

Διαφορά θερμοκρασίας δημιουργείται σε αδύναμες/λεπτές επιφάνειες και όπου δεν υπάρχει επαρκής αερισμός των χώρων. Το ίδιο φαινόμενο θα δούμε να συμβαίνει στα τζάμια απο την εσωτερικη πλευρά όταν υπάρχει κρύο με βροχή (θαμπάδα και υδρατμοί). 

Σημείο δρόσου

Αυτό είναι το λεγόμενο σημείο δρόσου που διαφέρει ανάλογα με την κάθε περιοχή. Όσο αυξάνεται το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος μιας περιοχής τόσο μειώνεται το σημείο δρόσου.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο: Όταν κατα την διάρκεια της νύχτας οι επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στην νυχτερινή ακτινοβολία, πέσουν σε θερμοκρασία ( θερμοκρασία του σημείου δρόσου) , τότε οι υδρατμοί του αέρα συμπυκνώνονται επάνω σε αυτές τις επιφάνειες και δημιουργελιται υγρασία.

Δεν συμβαίνει μόνο από έλλειψη θερμομόνωσης

Υγροποιήσεις με την μορφή μούχλας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στο ταβάνι ενώ υπάρχει θερμομόνωση στην ταράτσα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί από εγκλωβισμένο νερό κάτω από τα θερμονωτικά υλικά, το οποίο παγώνει και δημιουργείται η διαφορά της θερμοκρασίας και συνεπώς η συμπύκνωση εσωτερικά.

Όταν το πρόβλημα εστιάζεται σε ένα δωμάτιο

θερμομονωση τοπικη σε ταρατσα

θερμομονωση τοπικη στην ταρατσα.

Πολλοί πελάτες συνήθως παρατηρούν σημάδια μούχλας σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού και όχι στο υπόλοιπο. Συνεπώς αναγκάζονται βιαστικά να θερμομονώσουν όλη την ταράτσα. 

Αυτό θα ήταν το ιδανικό αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα έξοδα της θερμομόνωσης είναι δυσβάσταχτα και θα πρέπει να καταφύγουμε σε άλλες πιο οικονομικές λύσεις, μέχρι να είμαστε απολύτως έτοιμοι να εγκαταστήσουμε μία αξιοπρεπή εφαρμογή θερμομόνωσης ταράτσας.


Ποια δωμάτια έχουν συνήθως πρόβλημα;

Στο 80% των περιπτώσεων το ταβάνι των δωματίων που έχει το πρόβλημα, βρίσκεται κάτω από υδρορροή. Ο όγκος των νερών της βροχής συσσορεύεται στην υδρορροή, με συνέπεια να παγώνει και να δημιουργείται η διαφορά θερμοκρασίας και τα μαυρα στιγματα μουχλας στο ταβανι (σε άλλες περιπτώσεις συμβαίνει διότι υπάρχει παρακράτηση νερού στην ταράτσα σε αυτά τα σημεία από ανωμαλίες του υποστρώματος).

Πρόχειρη και οικονομική λύση – Θερμομόνωση τοπική εσωτερικά

Η οικονομικότερη λύση σε αυτού του είδους το πρόβλημα θα ήταν η θερμομόνωση του ταβανιού εσωτερικά και μόνο στα δωμάτια που παρουσιάζουν πρόβλημα. Απαραίτητη προυπόθεση φυσικά για να προχωρήσουμε σε αυτό θα ήταν η στεγανότητα της ταράτσας από νερά. 

μονωση κτιριου με eps 80 λευκο

οικονομικές πλάκες eps.

Εσωτερικές μονώσεις ταβανιών μπορούν να γίνουν με πολλά υλικά όπως: διογκωμένο eps, εξηλασμένο, ινώδη μονωτικά σε πλάκες, πετροβάμβακα, πλάκες φελλού, κάνναβης κ.α σε συνδυασμό με κάποιο κονίαμα (κόλλα / σοβά ή γυψοσανίδας).

Η πιο οικονομική εφαρμογή από τις παραπάνω θα ήταν με πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης eps (φελιζόλ), κόλλα + πλέγμα + βάψιμο. Είναι πολύ εύκολη εφαρμογή και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις όταν γίνεται εσωτερικά. Το μόνο που θα σας απασχολήσει θα είναι η αισθητική της και το λείο αποτέλεσμα που θα πρέπει να πετύχετε.


Τα σφαλτόπανα θα μπορούσαν να εξαλείψουν το πρόβλημα

Όταν όπως είπαμε το πρόβλημα εστιάζεται σε 1-2 δωμάτια και δεν είναι πολύ έντονο, θα μπορούσε να λυθεί σε πολλές περιπτώσεις, με στεγανοποίηση ταράτσας και όχι θερμομόνωση. Η μόνη στεγανοποίηση που υπάρχει στην αγορά αυτή την στιγμή και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την αστοχία της θερμομόνωσης είναι τα γνωστα ασφαλτόπανα.


Στεγάνωση με πάχος και θερμομονωτικότητα

Το πάχος τους φτάνει το μισό εκατοστό (δηλ. είναι 5 φορές μεγαλύτερο απο συμβατικές στεγανώσεις). Όταν λοιπόν εφαρμοστεί ένα ασφαλτόπανο με πάχος ”κουβέρτας” στην ταράτσα μας είναι αναμενόμενο να κερδίσουμε λίγους βαθμούς θερμοκρασίας κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις έχει εξαλειφτεί πλήρως το πρόβλημα με τις υγροποιήσεις και συμπυκνώσεις των υδρατμών στο ταβάνι, από διαφορά της θερμοκρασίας και συμπυκνώσεις.

Η μόνη επιλογή στεγάνωσης με οφέλη τον χειμώνα είναι τα ασφαλτόπανα

στεγανωση με ασφαλτοπανα

στεγανωση με ασφαλτοπανα

Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα, δεν πρέπει να εφαρμόζεται στεγάνωση αν δεν υπάρχει υπόστρωμα με θερμομόνωση, διότι δεν θα υπάρχει αναπνοή και η διαφορά θερμοκρασίας θα γίνει εντονότερη με τον εγκλωβισμό των υδρατμών του χώρου. Αν πρέπει όμως να εφαρμόσουμε στεγανοποίηση γιατί συντρέχουν και άλλοι λόγοι, τότε σίγουρα θα πρέπει να επιλέξουμε ασφαλτόπανα με πάχος, διότι είναι τα μόνα που μπορούν να προσφέρουν και θερμομονωτικό αποτέλεσμα και να εξαλείψουν σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες εκδήλωσης διαφοράς θερμοκρασίας και υγροποιήσεων.


Για τις υγροποιήσεις στο ταβάνι δεν ευθύνεται ο τρόπος θέρμανσης του χώρου

Επίσης το φαινόμενο δεν έχει να κάνει με το είδος θέρμανσης που έχουμε στο σπίτι μας ( ξυλόσομπες, τζάκι, air condition, πετρέλαιο ή αερόθερμα). Όπως επίσης με τον συνεχή αερισμό του χώρου. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην εξαλειψη των υδρατμών αλλά θα ήταν πρακτικά αδύνατον. Δεν μπορούμε να αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα όταν έξω έχει 5 βαθμούς C.