Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κολληθούν τα πλακάκια απευθείας επάνω στο ασφαλτόπανο. Τα ασφαλτόπανα είναι μεμβράνες με πάχος > 3mm και διαστέλλονται συνεχώς και έντονα. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αστοχήσουν οι αρμοί πολύ γρήγορα και θα εισχωρήσει υγρασία στο υπόστρωμα. 


Τα ανεστραμμένα συστήματα δεν λειτουργούν με τα πλακάκια

Παλαιότερα αυτή η μέθοδος γινόταν με αντίστροφο τρόπο (ανεστραμμένη μόνωση), επικολλώντας το ασφαλτόπανο αρχικά και στην συνέχεια γινότανε η τσιμεντοκονία επάνω σε αυτό. Τελικώς επικολλούσαν τα πλακάκια απευθείας επάνω στην κονία.

Και αυτή η μέθοδος παρουσίαζε αστοχίες εφόσον η στεγάνωση απουσίαζε από τα επάνω στρώματα της μόνωσης. Αν το νερό διαπεράσει τα πλακάκια και την κονία, θα εγκλωβιστεί και θα γίνει ανιούσα υγρασία που θα αποκολλήσει τα πλακάκια από την επιφάνεια (από αρνητική πίεση υδρατμών).

Συμβαίνει κυρίως σε μεγάλες επιφάνειες όπως ταράτσες και λιγότερο σε μπαλκόνια

Ίσως σε μπαλκόνια και σε πιο στενές επιφάνειες να μην υπήρχε ποτέ πρόβλημα, αλλά σε μεγάλες επιφάνειες όπως οι ταράτσες υπάρχει καταπόνηση από διαστολές και θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη στεγανότητα στην μόνωση.

Πως γίνεται σωστά η εφαρμογή με πλακάκια

Η στεγανοποίηση θα πρέπει να λάβει μέρος στο πάνω μέρος της κατασκευής και ακριβώς κάτω από τα πλακάκια. Το υλικό της στεγανοποίησης θα πρέπει να έχει άριστη πρόσφυση με τα πλακίδια αλλά ταυτόχρονα να δημιουργεί και αποσύμπλεξη. Η επίστρωση μεμβράνης αποσύμπλεξης είναι υψίστης σημασίας για αυτές τις επιφάνειες που θα πρέπει να συστολο-διαστέλλονται ανεξάρτητα. Επίσης θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την αναπνοή του συστήματος,

τοποθετώντας αεραγωγούς εδάφους στο υπόστρωμα προκειμένου να μειώσουμε τις καταπονήσεις από διαστολές τους θερινούς κυρίως μήνες.

Οι αρμοί διαστολής που θα πρέπει επίσης να δημιουργηθούν στην επιφάνεια είναι απαραίτητοι.

Θα πρέπει να χαραχτεί το υπόστρωμα σε πλάτος 1-3 εκατ. και  ανά 20-30 τ.μ και να γεμίσει με ανάλογο στεγανωτικό που θα φροντίσουμε να συνεργάζεται άψογα με την στεγάνωση και τα πλακάκια. 

Διατομή υδρορροών για γρήγορη απορροή του νερού

Πάντα σε αυτού του είδους τις επιφάνειες φροντίζουμε ή απορροή του νερού να γίνεται γρήγορα. Οι υδρορροές θα πρέπει να έχουν ικανοποιητική διάμετρο για να μπορέσουν να δεχτούν μεγάλους όγκους νερού και να μην υπάρξουν υπερχειλίσεις.

Επιλέγουμε κεραμικά και όχι από γρανίτη πλακάκια

Επίσης τα πλακίδια που προτείνονται σε επιφάνειες που δέχονται έντονη ηλιακή ακτινοβολία, είναι αν όχι τα 100% κεραμικά, σίγουρα τα συνθετικά. Δεν προτείνεται ο γρανίτης διότι δεν διαστέλλεται, με συνέπεια να καταπονούνται περισσότερο οι αρμοί των πλακιδίων. Τα πλακάκια με σκούρες αποχρώσεις είναι απαγορευτικά για τις ταράτσες. Θα πρέπει να επιλεγούν ανοιχτόχρωμα πλακάκια προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες διαστολές από την απορρόφηση της θερμότητας και να αστοχήσουν οι αρμοί.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα πλακάκια δεν μπορούν να κολληθούν πάνω στο ασφαλτόπανο γιατί θα καταστραφούν. Επίσης δεν μπορούμε να στηριχτούμε στην στεγανότητα του ασφαλτοπανου όταν αυτό τοποθετείται αρχικώς στο υπόστρωμα της ταράτσας. Θεωρείται ανεστραμμένη μόνωση και σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργήσει. 


Τα πλακάκια πρέπει να επικολληθούν πάνω σε συμβατικές μονώσεις και όχι σε ανεστραμμένες

Οι ανεστραμμένες μονώσεις δεν είναι λειτουργικές και θεωρούνται ξεπερασμένες εφαρμογές. Ο λόγος είναι ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στεγάνωση και αποσύμπλεξη, ενώ παλιότερα ίσως δεν υπήρχαν.

Η συμβατική μόνωση είναι αυτή που θα πρέπει να γίνεται, με την στεγανοποίηση στο επάνω μέρος και απευθείας μετά τα πλακάκια. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι το έργο μας θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και θα είναι λειτουργικό.


tip: Η κάθε επιφάνεια που είναι έτοιμη προς επικόλληση πλακιδίων θα πρέπει να ασταρώνεται από τους πλακάδες με την ίδια την κόλλα μία ημέρα πριν κολληθούν τα πλακάκια. Το αστάρωμα γίνεται με κόλλα που έχει αραιωθεί με περισσότερο νερό, από όσο θα χρειαστεί με την κόλλα που θα επικολληθούν στην συνέχεια (περίπου +15% επιπλέον νερό).